376
Το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στην Λέσβο | George Vitsaras / SOOC

AP για Λέσβο: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το «τείχος» της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2018, 15:46
Το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στην Λέσβο
|George Vitsaras / SOOC

AP για Λέσβο: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το «τείχος» της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2018, 15:46

Για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αντιμέτωπα με την προσφυγική κρίση. Αυτά τα νησιά αποτελούν τον «φραγμό» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σταματήσει τις προσφυγικές ροές προς το εσωτερικό της. Αυτό το τείχος όμως, γράφει το Associated Press βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο και συγκεκριμένα στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Το δημοσίευμα φέρνει ως παράδειγμα τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στην Λέσβο, όπου φιλοξενούνται 7.000 πρόσφυγες, αριθμός 300% πάνω από την προβλεπόμενη χωρητικότητα. Τα ξεσπάσματα βίας, είναι ολοένα και πιο συχνά, σημειώνει το Associated Press, ενώ επισημαίνει ότι συνεχίζουν να καταφθάνουν σε καθημερινή βάση νέοι πρόσφυγες. «Ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο ανέβηκε από περίπου 50 την ημέρα το 2017 σε σχεδόν 200 ημερησίως, τις τελευταίες εβδομάδες», αναφέρει.

Οι αιτούντες άσυλο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, που επισημαίνει ότι σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα νησιά, ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων διασχίζουν τα βόρεια χερσαία ελληνικά σύνορα με την Τουρκία.

Το ΑP αναφέρεται φυσικά και στις κυβερνητικές υποσχέσεις για επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά επισημαίνει ότι οι νέες αφίξεις στα νησιά ξεπερνούν μακράν τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης δέχτηκαν 22.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ενώ μόλις 2.000 απελάθηκαν στην Τουρκία. Αυτό απέτυχε να αντισταθμίσει τις νέες αφίξεις και πάνω από 16.000 μετανάστες παραμένουν στα νησιά, ενώ περισσότεροι από 40.000 είναι στην ηπειρωτική χώρα. Ο προγραμματισμένος νέος γύρος επανεγκατάστασης περιπλέκεται από την άρνηση πολλών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, να ενταχθούν στο σχέδιο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίσκεψη του έλληνα υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Βίτσα στην Λέσβο την προηγούμενη εβδομάδα, όπου δέχτηκε τα πυρά των κατοίκων του νησιού καθώς για πολλούς η κατάσταση είναι πλέον αφόρητη.

Τέλος, το Associated Press επισημαίνει και τον θυμό των νησιωτών, γιατί αισθάνονται ότι χάνουν την ευκαιρία της άνθησης του τουρισμού. «Ολοι καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες. Αλλά υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Εχουμε καλή ποιότητα ζωής εδώ και μας την αφαιρούν. Χωρίς τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και πολιτική, το νησί δεν μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό το βάρος», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο διευθυντής ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...