Τον Οκτώβριο του 2022 του έκλεψαν το φορτηγό έξω από το σπίτι του. Η κάμερα ασφαλείας κατέγραψε δύο κουκουλοφόρους να εισβάλλουν στο όχημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να το απομακρύνουν από το σημείο με χαρακτηριστική ευκολία. Λίγους μήνες αργότερα, το φορτηγό εμφανίστηκε σε έναν ιστότοπο με οχήματα προς πώληση στην… Γκάνα, περίπου 8.500 χιλιόμετρα μακριά από τον Καναδά, τον τόπο της κλοπής. Στο BBC εμφανίστηκε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ σχετικά με το λαθρεμπόριο κλεμμένων οχημάτων.
Το 2022 περισσότερα από 105.000 αυτοκίνητα εκλάπησαν στον Καναδά. Οι σπείρες δεν σεβάστηκαν ούτε το υπηρεσιακό όχημα του υπουργού Δικαιοσύνης. Και εφέτος η Ιντερπόλ κατέταξε τον Καναδά στις 10 χειρότερες χώρες από πλευράς κλοπών αυτοκινήτων. Πού οδηγούνται τα κλεμμένα οχήματα; Οι τοπικές αρχές λένε ότι την κλοπή ακολουθεί η ίδια διαδικασία πάντα, με τρεις επιλογές: είτε οι συμμορίτες θα χρησιμοποιήσουν τα οχήματα οι ίδιοι, για να διαπράξουν βίαια εγκλήματα, είτε θα τα πουλήσουν – μερικές φορές στον Καναδά, σε ανύποπτους νομοταγείς πολίτες, και άλλες φορές στο εξωτερικό.
Η Ιντερπόλ διαβεβαιώνει ότι έχει εντοπίσει περισσότερα από 1.500 αυτοκίνητα σε όλον τον κόσμο, τα οποία έχουν κλαπεί στον Καναδά. Το φαινόμενο έχει φέρει στα όρια της χρεοκοπίας τις ασφαλιστικές εταιρείες εκεί, οι οποίες πρέπει να πληρώσουν για αποζημιώσεις κάπου 1 δισ. δολάρια ΗΠΑ! Η αστυνομία προσπαθεί να ενημερώσει τον κόσμο για τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και οι ίδιοι οι Καναδοί έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους.
Εγκαθιστούν ηλεκτρονικούς ιχνηλάτες στα οχήματά τους, ενώ πληρώνουν και μεροκάματα σε περιπολούντες στις γειτονιές σεκιουριτάδες. Οι πλουσιότεροι έχουν βάλει και ανυψούμενα ηλεκτρονικά κολωνάκια έξω από τα ιδιωτικά πάρκινγκ τους, ώστε να εμποδίσουν την ανεπιθύμητη κίνηση των οχημάτων και, θεωρητικώς, να αποθαρρύνουν τους κλέφτες.
Η διόγκωση του φαινομένου στον Καναδά είναι αξιοπερίεργη καθότι ο πληθυσμός είναι μικρός εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, χώρες με επίσης υψηλό ποσοστό στη συγκεκριμένη μορφή εγκληματικότητας. Ωστοσο εξηγείται από την τάση ορισμένων να αναζητούν συγκεκριμένα υπερπολυτελή αυτοκίνητα, καθιστώντας έτσι τις κλοπές κορυφαία πηγή εσόδων για τις συμμορίες.
Τα κλεμμένα αμάξια που προορίζονται για εξαγωγή αποστέλλονται συνήθως στους προορισμούς τους με πλοία. Το λιμάνι του Μόντρεαλ έγινε κεντρικό στην εφοδιαστική αλυσίδα του υποκόσμου, μάλιστα εκεί εντοπίστηκαν από την αστυνομία αμπαλαρισμένα σε κοντέινερ περίπου 600 κλεμμένα οχήματα. Τον περασμένο Μάιο η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει εκατομμύρια για να ενισχύσει την ικανότητα των διωκτικών αρχών να εντοπίζουν κλεμμένα οχήματα στα λιμάνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News