Τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου σώζουν ανθρώπινες ζωές στις Αλπεις από τον 17ο αιώνα, αλλά, μερικές φορές, χρήζουν και αυτά διάσωσης από ανθρώπους.
Ετσι και η Ντέιζι, το μεγαλόσωμο σκυλί μιας οικογένειας Αγγλων, που χρειάστηκε βοήθεια όταν κατέρρευσε λόγω πόνου στα πόδια της, κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στην υψηλότερη κορυφή της Αγγλίας.
Τα 55 κιλά της έκαναν αδύνατη τη μεταφορά της από την οικογένεια που κάλεσε την αστυνομία και αυτή με τη σειρά της 16 εθελοντές ορειβατικής ομάδας διάσωσης από την περιοχή, οι οποίοι ανέβηκαν στο βουνό και χρειάστηκαν πέντε ώρες προσπάθειας και αρκετά… μεζεδάκια για να πείσουν την Ντέιζι να ανέβει στο φορείο και να φτάσουν στους πρόποδες.
«Εχοντας μέλη στην ομάδα μας που έχουν στα σπίτια τους καλομαθημένα σκυλιά, καθώς και τη λατρεμένη μας Τζες, το δικό μας σκυλί έρευνας και διάσωσης, κατανοούμε το στρες που αισθάνθηκαν τόσο το ζώο όσο και οι ιδιοκτήτες του», είπε εκπρόσωπος της ομάδας. «Δεν χρειάστηκε καν να το σκεφτούμε για να κινητοποιήσουμε την ομάδα και να διασώσουμε την Ντέιζι από την υψηλότερη κορυφή της Αγγλίας.
Οπως γράφουν οι Times, η ομάδα ζήτησε συμβουλές από κτηνιάτρους πριν ξεκινήσουν την επιχείρησή τους και έτσι ήταν σε θέση να εκτιμήσουν την κατάσταση της Ντέιζι και να της δώσουν αναλγητικά για να μπορέσουν να τη μεταφέρουν χωρίς πρόβλημα.
«Επειτα από λίγο, το σκυλί κατάλαβε ότι είμαστε εκεί για να το βοηθήσουμε και αφέθηκε στη φροντίδα μας. Μετά ήταν εύκολο για εμάς γιατί δεν διέφερε από τη διάσωση ενός ανθρώπου, κάτι που έχουμε κάνει εκατοντάδες φορές», είπε ο εκπρόσωπος της ομάδας, και πρόσθεσε ότι η Ντέιζι αισθάνεται λίγο ένοχη και αρκετή ντροπή που… απογοήτευσε τα ξαδέλφια της στις Αλπεις.
Τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε διάσωση ανθρώπων, στα 1600, στο ομώνυμο επικίνδυνο πέρασμα στα ιταλοελβετικά σύνορα, στις Αλπεις, από τους μοναχούς του καταφυγίου που είχε ιδρύσει για να βοηθά τους πεζοπόρους ο μοναχός Βερνάρδος.
Οι φυσικές τους ικανότητες σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση, τα έκανε ιδανικούς διασώστες, καθώς μπορούσαν να εντοπίσουν παγιδευμένους σε χιονοστιβάδες ή σε απομονωμένα σημεία, με την εξαιρετική τους όσφρηση. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι έσωσαν 2.000 ανθρώπους στο συγκεκριμένο πέρασμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News