443
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο - είχε γίνει πριν το Πάσχα | Aris Oikonomou / SOOC

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό: Φεύγουν τέσσερις υπουργοί;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 10:42
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο - είχε γίνει πριν το Πάσχα
|Aris Oikonomou / SOOC

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό: Φεύγουν τέσσερις υπουργοί;

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2024, 10:42

Η επιβεβαίωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα γίνει ανασχηματισμός –στη συνέντευξή του στον Alpha την Τρίτη, έκανε λόγο για «διορθωτικές κινήσεις», ένας ευφημισμός που είχε χρησιμοποιηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου και για τις αλλαγές τριών υπουργών τον περασμένο Ιανουάριο– σήμανε την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης.

Πότε θα γίνει; Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει «με την παρούσα σύνθεση», κάτι που ερμηνεύτηκε ότι οι όποιες αλλαγές παραπέμπονται για την επόμενη εβδομάδα –υπάρχουν στο πρόγραμμα δύο ταξίδια του εκτός συνόρων το Σαββατοκύριακο στην Ελβετία (για τη διάσκεψη για την Ουκρανία) και τη Δευτέρα (για το άτυπο γεύμα των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες).

Υπάρχουν έτσι, σενάρια που θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να αιφνιδιάζει και να κάνει τελικά τον ανασχηματισμο νωρίτερα –άλλωστε είναι «αποκλειστικό του προνόμιο», όπως επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικα στελέχη. Και επίσης, η απάντησή του στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ –«μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω»– αυτό το «έχω υποχρέωση», μπορεί να ερμηνευτεί ως μια υπεκφυγή, που του προσφέρει το δικαίωμα να υλοποιήσει τις αποφάσεις του νωρίτερα, με ή χωρίς Υπουργικό την Παρασκευή.

Αυτήν την εκδοχή ανέδειξαν «Τα Νέα», σε ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου:

«Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανασχηματισμός, όχι μόνο δεν πρόκειται να μετατεθεί πέραν του μέσου της ερχόμενης εβδομάδας (το αργότερο την Τετάρτη αναμένονται… ορκωμοσίες, δηλαδή), αλλά στην πραγματικότητα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού στις επόμενες ώρες – μέχρι αύριο».

Μάλιστα, για το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής ήδη έχει προεξοφληθεί πως θα είναι μια συνεδρίαση χωρίς ατζέντα: εφόσον πραγματοποιηθεί τελικά και δεν την… προλάβουν εκτάκτως οι εξελίξεις, στοχεύει στην αποτίμηση της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου…

Ποιες θα είναι η αλλαγές; «Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», λέει ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αναμένονται αποχωρήσεις τουλάχιστον τεσσάρων υπουργών και μάλιστα από τους κορυφαίους.

Ενα άλλο θέμα που ανέδειξε η «Καθημερινή» είναι η σύνθεση της ομάδας γύρω από τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εγραψε συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ του ο Σταύρος Γ. Παπαντωνίου:

«Το φτιάξιμο του παζλ ξεκινάει από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να αναζητεί το πρόσωπο εκείνο με τα πολιτικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά που θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια ηλεκτρική καρέκλα που “κατάπιε” ήδη δύο πρόσωπα: τον Γρηγόρη Δημητριάδη και τον Γιάννη Μπρατάκο. Η επιλογή δεν είναι εύκολη, καθώς τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν είναι περιορισμένα. Ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης ήταν μία εκ των επιλογών, η οποία όμως δεν προχωράει. Στο τραπέζι έχει πέσει και η επιστροφή Γεραπετρίτη στην… κοιτίδα του, το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δύο πιο “βατές” περιπτώσεις είναι ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Γιώργος Μυλωνάκης, οι οποίες επίσης έχουν ακουστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...