520
Το Orion θα μεταφέρει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης ύστερα από 50 χρόνια | NASA/Sierra Nevada Corp

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη εκτόξευση του πυραύλου που θα στείλει ξανά τον άνθρωπο στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 15:06
Το Orion θα μεταφέρει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης ύστερα από 50 χρόνια
|NASA/Sierra Nevada Corp

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη εκτόξευση του πυραύλου που θα στείλει ξανά τον άνθρωπο στη Σελήνη

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2022, 15:06

Ολα είναι έτοιμα για την πρώτη εκτόξευση του νέου διαστημικού προγράμματος Artemis της NASA που αποτελεί τον διάδοχο του θρυλικού προγράμματος Apollo, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη και μερικές ακόμη στη συνέχεια.

Το πρόγραμμα Artemis φιλοδοξεί να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη με νέους πυραύλους και διαστημικά σκάφη. Credit: NASA

Το Artemis είναι ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, επανδρωμένες αποστολές στην επιφάνειά της και κατασκευή μόνιμων βάσεων στον φυσικό δορυφόρο μας. Στόχος δεν είναι μόνο η εξερεύνηση της Σελήνης και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της αλλά η μετατροπή της σε έναν διαστημικό κόμβο, σε έναν ενδιάμεσο προορισμό για επανδρωμένες αποστολές στον Αρη και άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Artemis είναι προγραμματισμένη για το 2024 χωρίς να γίνει προσεδάφιση στο φεγγάρι. Η επανδρωμένη αποστολή, το πλήρωμα της οποίας θα πατήσει το σεληνιακό έδαφος, είναι προγραμματισμένη για το 2025, κάτι που φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα το ταξίδι αυτό θα γίνει 1-2 χρόνια αργότερα.

Στο πλήρωμα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που θα προσσεληνωθεί θα υπάρχει τουλάχιστον μία αστροναύτης, η οποία θα βγει πρώτη από τη σεληνάκατο και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στον φυσικό δορυφόρο μας.

Ομως, για να συμβούν όλα αυτά, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός νέου σούπερ πυραύλου που θα μεταφέρει εξοπλισμό και σκάφη αρχικά προς τη Σελήνη και αργότερα σε άλλους διαστημικούς προορισμούς. Απαραίτητη είναι επίσης και η ύπαρξη ενός νέου διαστημοπλοίου με το οποίο θα ταξιδεύουν οι αστροναύτες.

Η NASA έχει κατασκευάσει ένα τέτοιο πύραυλο, τον SLS και ένα νέο διαστημόπλοιο το Orion. Οπως ανέφερε το BBC, ο πύραυλος στον οποίο βρίσκεται και το σκάφος μεταφέρθηκαν στην πλατφόρμα Pad 39B του διαστημικού κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα. Αν δεν υπάρξει κάποιο τεχνικό πρόβλημα της τελευταίας στιγμής ή κάποια απρόοπτη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου.

Αν όλα πάνε καλά, το Orion θα φτάσει στη Σελήνη όπου θα τεθεί σε τροχιά προτού επιστρέψει στη Γη. Η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά από 39 έως 42 ημέρες. Το σκάφος πραγματοποίησε μια δοκιμαστική πτήση το 2014, κάνοντας δύο περιστροφές γύρω από τη Γη ώστε να δοκιμαστεί η θερμική ασπίδα του.

O πύραυλος

–O SLS (Space Launch System) έχει ύψος 98 μ.

–Διαθέτει τέσσερις ισχυρούς κινητήρες και δύο πυραυλοκινητήρες 54 μέτρων που προωθούν τον SLS κατά τα δύο πρώτα λεπτά της πτήσης.

–Μπορεί να μεταφέρει φορτίο συνολικού βάρους 27 τόνων στο Διάστημα.

–Σχεδιάζεται βελτιωμένο μοντέλο του πυραύλου που θα μπορεί να μεταφέρει 46 τόνους φορτίο σε ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι ο αρχικός SLS.

 

Στη φωτογραφία εικονίζεται ο νέος πύραυλος SLS που είναι έτοιμος να εκτοξευτεί σε λίγες μέρες μεταφέροντας το σκάφος με το οποίο θα ταξιδεύουν οι αστροναύτες στη Σελήνη. Credit: NASA

To σκάφος

–Αν και το Orion σχεδιάστηκε για να μεταφέρει έξι αστροναύτες, η NASA επέλεξε να χρησιμοποιεί τετραμελή πληρώματα για αυτό το σκάφος.

–Εχει ύψος 17 μ. και διάμετρο στη βάση του 5 μ.

–Θα μπορεί να μεταφέρει φορτία με σεληνιακά υλικά στη Γη, βάρους περίπου 100 κιλών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...