4814
To κλίμα στην Πειραιώς δεν ήταν πανηγυρικό –ούτε όμως στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν... | SOOC/Aris Oikonomou

Ευρωεκλογές: Τρεις αποτυχίες και μια κηδεία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 18:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/06/2024, 08:20
To κλίμα στην Πειραιώς δεν ήταν πανηγυρικό –ούτε όμως στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη ήταν...
|SOOC/Aris Oikonomou

Ευρωεκλογές: Τρεις αποτυχίες και μια κηδεία

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2024, 18:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/06/2024, 08:20

Υστερα από μια προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία ελάχιστα ειπώθηκαν για την Ευρώπη και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ήπειρος, οι κάλπες για το επόμενο ευρωκοινοβούλιο άνοιξαν το πρωί της Κυριακής –με τους φόβους για τεράστια αποχή να επιβεβαιώνοναι από νωρίς. Και όταν ήταν να κλείσουν οι κάλπες, στις 7 μ.μ., και ήταν η ώρα για το πρώτο exit poll, όλοι ήρθαν αντιμέτωπη με έναν νέο κύκλο σκεπτικισμού:

Τόσο για το εύρος της αποχής (ψήφισαν μόλις τέσσερα εκατ. πολίτες –από 5.273.699 έναν χρόνο πριν!), όσο και για την ικανότητα των τριών μεγάλων κομμάτων να προσελκύσουν ακόμα και αυτούς του πολίτες που πήγαν τελικά να ψηφίσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πανηγυρισμοί δεν υπήρξαν σε κανένα από τα κεντρικά εκλογικά κέντρα στην Αθήνα.

Οι ευρωκάλπες είχαν έναν μεγάλο ηττημένο, την ποιότητα της δημοκρατίας μας, που επλήγη από την αδιαφορία των εκλογέων και τρεις αποτυχίες:

α) η ΝΔ είναι μεν μακράν πρώτη, με τη μεγαλύτερη μάλιστα σε εύρος νίκη στην ιστορία των ευρωεκλογών στη χώρα μας, αλλά βρέθηκε πολύ κάτω από το 33%, το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης 2019 που είχε θέσει ως πήχη επιτυχίας ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και κάτω και από το ψυχολογικό όριο του 30%. Για «πύρρειο νίκη» έκανε λόγο επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

β) ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν δεύτερος, αλλά πολύ μακριά από το 20% που είχε θέσει ως όρο για την «ανατροπή» ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και κάτω από το 17%, το ποσοστό δηλαδή των εθνικών εκλογών του 2023, που οδήγησε στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και στην αλλαγή ηγεσία.

και γ) το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αύξησε μεν τα ποσοστά του και από τις ευρωεκλογές του 2019 και από τις εθνικές εκλογές του 2023, αλλά έμεινε μακριά από τη δεύτερη θέση που είχε θέσει ως στρατηγικό στόχο, προβάλλοντας το αφήγημα περί «αξιόπιστης αντιπολίτευσης», ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

08:03 Τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, με βάση το 100% της ενσωμάτωσης των ψήφων, όπως αποτυπώθηκαν στον πίνακα της Singular Logic:

05:14 Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΣ τοπρωί της Δευτέρας [05:14], και με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων σε ποσοστό 99,99%, τα ποσοστά των κομμάτων που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο Ευρωκοινοβούλιο, περιλαμβανομένης της Φωνής Λογικής, έχουν ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία 28,31%
  • ΣΥΡΙΖΑ 14,92%
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,79%
  • Ελληνική Λύση 9,30%
  • ΚΚΕ 9,25%
  • Νίκη 4,37%
  • Πλεύση Ελευθερίας 3,40%
  • Φωνή Λογικής 3,04%

00:33 «Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν πρόκειται να ανακοπεί», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη, όπως αυτό αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σημείωσε δε πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία ισχυρή ελληνική φωνή την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων -τους δύο εν εξελίξει πολέμους, το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ κ.ά- ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε πως «είμαστε προβληματισμένοι», επισήμανε πως «προφανώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις» και υπογράμμισε: «Θέλω πάντως να πω ότι τα τελευταία χρόνια, την τελευταία πενταετία, έχουν υπάρξει σαφή βήματα προς μία ουσιαστική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι τόσο στη Δύση, αλλά και απέναντι στην Ανατολή. Είναι σημαντικό να έχουμε γεωπολιτική αυτονομία, ενεργειακή αυτονομία, πολιτική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό, μολονότι σίγουρα θα υπάρξουν αναταράξεις εξαιτίας των αποτελεσμάτων όπως προέκυψαν, το βέβαιο είναι ότι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να ανακοπεί».

00:18 «Ο στόχος μας ήταν όντως η δεύτερη θέση, το είχε πει πολλές φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ήταν και η ισχυροποίηση των ποσοστών μας. Το ότι εμείς πήραμε μια μονάδα παραπάνω, δεν μας καλύπτει, ας είμαστε σοβαροί»: αυτό είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε παρουσία της στην ΕΡΤ, αμφισβητώντας το αφήγημα επιτυχίας που περιέγραψε η Χαριλάου Τρικούπη.

Η ίδια παρέπεμψε σε συζήτηση «άμεσα» στα κομματικά όργανα –και «όχι στα τηλεοπτικά πάνελ», όπως είπε χαρακτηριστικά– για το τι δεν έχει πάει καλά και δήλωσε προβληματισμένη για την υποαπόδοση του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τη δυσαρέσκειά τους με το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξέφρασαν σε άλλες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους άλλοι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος).

00:05 «Πριν τις εθνικές εκλογές είναι υποχρέωση να διαμορφώσουμε την εναλλακτική επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας και θα πάρω πρωτοβουλίες γι’ αυτό»: αυτό ήταν το μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη.

«Εμείς, σε τρίτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση αυξήσαμε τα ποσοστά μας, σπάσαμε τη γαλάζια κυριαρχία της ΝΔ στον χάρτη και γίναμε δεύτερη δύναμη σε 19 περιφέρειες της χώρας», προσέθεσε ο ίδιος.

23:55 Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 95,85%, η ΝΔ πέρασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ψήφων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019, στις προηγούμενες ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 1.873.137 ψήφους, ενώ τον Ιούνιο του 2023, σε εθνικές εκλογές, είχε λάβει 2.115.322 ψήφους!

Το κυβερνών κόμμα ψήφισαν 800.000 πολίτες λιγότεροι από όσοι το ψήφισαν τον Μάιο του 2019 και πάνω από ένα εκατομμύριο λιγότεροι απ’ ό,τι έναν χρόνο πριν στις βουλευτικές εκλογές.

23:40 O Αλέξης Χαρίτσης, επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, βρήκε τι… φταίει που το κόμμα του απέτυχε παταγωδώς στις ευρωεκλογές: «Τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στα πενηντάχρονά της η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία διέρχεται βαθιά κρίση», είπε!

Παράλληλα ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς υποστήριξε ότι «σήμερα, κανείς δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Το ρεκόρ της αποχής, σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο της άκρας Δεξιάς, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου για τη Δημοκρατία».

«Γι’ αυτήν την κατάσταση φέρει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση, η οποία αποδοκιμάστηκε στις κάλπες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η πολιτική της Δεξιάς αποτελεί τον καλύτερο χορηγό της ακροδεξιας σε όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι «για τη Νέα Αριστερά το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, παρά την πολύ συγκινητική προσπάθεια των μελών μας σε όλη τη χώρα», τους οποίους και ευχαρίστησε από καρδιάς.

«Η Αριστερά, όμως, πάντοτε στα δύσκολα κρίνεται. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ και συνεχίζει», υπογράμμισε.

23:35 Μολονότι το ΜέΡΑ25 απέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή (έμεινε στο 2,48%), ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως «κάτι όμορφο ξανα-ξεκίνησε σήμερα» και εξήγησε: «Νόμισαν ότι μας εξαφάνισαν. Όμως οι πολίτες ενίσχυσαν την παράταξη της υπεύθυνης ανυπακοής – την μοναδική πρωτοβουλία ενοποίησης της Αριστεράς».

23:20 Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέλυσε επιγραμματικά, στο Mega, ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής Ανατ. Αττικής της ΝΔ.

23:09 «Είμαστε ένα κόμμα που πέρασε πολλά. Το ψηφοδέλτιό μας το επέλεξε η κοινωνία, είμαστε υπερήφανοι. Μείωσαμε τη διαφορά στο 13% από το 23%. Το άλλοθι του 41% έχει πλέον τελειώσει»: αυτό ήταν το μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη, στις δηλώσεις του έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Κουμουνδούρου.

Δεν ήταν δηλώσεις με τον συνήθη ενθουσιασμό και τη συνήθη οίηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος εμφανίστηκε κάπως κουμπωμένος και συγκρατημένος  αλλά τόνισε πως το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ τού δίνει τον πολιτικό χρόνο ως τις εθνικές εκλογές –«θα χτίσω την κυβερνητική εναλλακτική πρόταση», είπε–, ενώ επιστράτευσε εκ νέου τις γνωστές και αστύρικτες θεωρίες περί «ύποπτης χρηματοδότησης» της ΝΔ.

22:56 Σε θρίλερ της εκλογικής βραδιάς αναδείχθηκε το αν η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρώην πολιτευτής της ΝΔ και νυν πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Φωνή Λογικής» θα εκλεγεί στην Ευρωβουλή.

Με ενσωματωμένο σχεδόν το 93,04% των ψήφων, η Φωνής Λογικής βρισκόταν στο 3,06% χωρίς να είναι σαφές αν παίρνει την έδρα –η Singular Logic είχαν εκτιμήσει ότι δεν θα εκλεγεί η κυρία Λατινοπούλου και την έδρα θα την έπαιρνε η ΝΔ.

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε η κυρία Λατινοπούλου για τα αποτελέσματα, ανέφερε: ««Με στενοχωρεί πολύ το γεγονός της μεγάλης αποχής. Δυστυχώς, το παλαιό πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Είμαστε εδώ όμως δυνατοί. Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Και σε όσους λένε ότι επικρατεί, δυστυχώς, η δήθεν ακροδεξιά στην Ευρώπη, εμείς λέμε ότι δεν επικρατεί καμία ακροδεξιά. Επιτέλους, θα επικρατήσει είναι η λογική και η άνοδος της λογικής. Σήμερα, η “Φωνή Λογικής” έκανε το πρώτο μεγάλο και σημαντικότερο βήμα. Ήρθε εδώ για να μείνει. Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες που μας εμπιστεύτηκαν. Είμαστε εδώ και θα δώσουμε έναν μεγάλο και τίμιο αγώνα».

22:46 Τη δυσφορία του για την επίδοση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθηνών του κόμματος. Μιλώντας στο Open και αφού επεσήμανε την τεράστια αποχή –«στα όρια του επικίνδυνου», όπως είπε–, και τη μεγάλη πτώση της ΝΔ, αναγνώρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του και, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε τα όρια του lifestyle politics.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα για την επόμενη ημέρα, απάντησε πως «ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μη θέσει όλα τα θέματα».

22:45 Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εμφανίστηκε το βράδυ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς το κόμμα της, η Πλεύση Ελευθερίας, πέρασε άνετα το εκλογικό όριο και εκλέγει ευρωβουλευτή.

«Η Πλεύση Ελευθερίας απευθύνεται και σήμερα σε όλους τους πολίτες. Υπόσχομαι να παραμείνω πιστή στην εντολή σας και να συνεχίσω να μάχομαι, ώστε η Πλεύση να είναι η φωνή και υπεράσπιση όλων. Να αποτελεί την προοδευτική δύναμη και την ελπίδα για συνέχεια στις διεκδικήσεις μας, με αισιοδοξία Και βέβαια όχι με ακρότητα, όπως κάποιοι που καταγράφονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτό είναι το μήνυμα από την Πλεύση που δυναμώνει», δήλωσε.

22:39 Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε για το αποτέλεσμα:

«Συνολικά το ΚΚΕ καταγράφει μία ακόμα σημαντική άνοδο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 και σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023 όπως είχε τότε επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του. Αυτό επιβεβαιώνει τους δεσμούς του ΚΚΕ με τις ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις και αποδεικνύει ότι η ψήφος στο ΚΚΕ εκφράζει τους πιο σταθερούς δεσμούς που έχουν διαμορφωθεί και έχουν δοκιμαστεί σε σημαντικούς αγώνες που έχουν προηγηθεί στη συνεχή ασταμάτητη προσπάθεια μας για άμεση επικοινωνία, διάλογο, συζήτηση με το λαό με διάφορες μορφές όλες τις μέρες του χρόνου».

22:36 «Το ΠΑΣΟΚ δεν πανηγυρίζει. Αυξάνει τη δύναμή του κι αυτό δεν μπορεί να εκφεύγει. Δείχνει ότι πηγαίνει προοδευτικά μπροστά, δεν καλπάζει, αλλά δεν είναι πισωγύρισμα», ανέφεραν συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη όταν οριστικοποιήθηκε η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως σημείωσαν, στην εικόνα του εκλογικού χάρτη το ΠΑΣΟΚ έφερε πλήγμα στην κυβέρνηση και ήδη δύο περιφέρειες είναι πράσινες. Πρόκειται για το Λασίθι και το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τόνισαν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγράφεται δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία σε 21 εκλογικές περιφέρειες (Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίο). Προσθέτουν πως στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 το ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 10 περιφέρειες. Τον Ιούνιο του 2024 το ΠΑΣΟΚ έχει υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε 23 -όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 1ο ή 2ο κόμμα- και σε 6 εκλογικές περιφέρειες όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 3ο κόμμα (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Ροδόπη, Πέλλα, Ημαθία).

♦ Διαβάστε: Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

22:32 Αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νίκο Παππά, βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς σημειώθηκε στο πάνελ του Open.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Παππάς απηύθυνε το ερώτημα εάν ήταν λάθος η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Σακελλαρίδη να απαντά σε έντονο ύφος: «Η πολιτική μας άποψη, σε σχέση με την εκτίμησή μας ότι ήταν μια αναγκαία πολιτική πράξη δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση. Ζητήματα πολιτικής συνείδησης δεν μπαίνουν στο ζύγι της κάλπης και των δημοσκοπήσεων». Τότε, ο κ. Παππάς, απάντησε επίσης σε έντονο ύφος: «Πολιτική συνείδηση να είχατε και να παραδίδατε τις έδρες, καταλάβατε;».

«Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να πολιτευτεί με αυτό τον τρόπο που πολιτεύεται, υπό τον κ. Κασσελάκη, είναι ζήτημα της πολιτικής ασυνέπειας του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι ο κόσμος επιλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη σε σχέση με τη Νέα Αριστερά δεν είναι κάτι που εμάς μάς υποχρεώνει να αποδεχτούμε ότι αυτό είναι σωστό. Μπορείς να υπάρξεις σε μειοψηφία χωρίς να αποδέχεσαι ότι αυτός είναι ο μονόδρομος», απάντησε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Εγώ από τα πολιτικά μου γεννοφάσκια υπηρέτησα αυτό το κόμμα το οποίο δεν γεννήθηκε με υποκλαπείσες έδρες. Πήρατε τις έδρες και φύγατε και έχετε πάρει κάτω από 3% και δεν έχετε κανένα ηθικό έρεισμα να κρατάτε τις έδρες τώρα», επέμεινε ο κ. Παππάς.

22:18 Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ αλλά με 5,5% και 9%, αντίστοιχα, χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και οκτώ κόμματα να διεκδικούν έδρα(ες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με ενσωματωμένο το 70%.

Το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 27,71% και καταλαμβάνει 7 έδρες, μία λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη ευρωκοινοβουλευτική περίοδο. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 14,88% και κερδίζει 4 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 13,03%, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά περίπου 5,5% σε σύγκριση με το 2019, με αποτέλεσμα να κερδίζει τρεις έδρες, μία επιπλέον σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Ελληνική Λύση με 9,72%, επίσης 5,5% πάνω από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει 2 έδρες, που, σύμφωνα με την Singular Logic, μπορεί τελικά να γίνουν 3.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 9,30% (+4% σε σχέση με το 2019) και διατηρεί τις δύο έδρες.

Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, τρία ακόμα κόμματα κερδίζουν για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για τη ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό 4,43%, την Πλεύση Ελευθερίας με 3,42% και τη Φωνή Λογικής με 3,06%, για την οποία, ωστόσο, η Singular Logic εκτιμά ότι τελικά δεν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Ευρωβουλής διαμορφώνεται αθροιστικά στο 14,55%, εκ των οποίων το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 2,39%, η Νέα Αριστερά 2,37%, οι Πατριώτες 1,46%, οι Δημοκράτες 1,40% και ο Κόσμος 1,02%.

22:07 «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στην κυβέρνηση σύμφωνα με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «αυτό θα κάνουμε ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Επίσης επεσήμανε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στη χώρα μας, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της τρία χρόνια χωρίς εκλογές, και θα επιταχύνει τις προσπάθειές για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες αστοχίες.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «σίγουρα υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητας τους με σημαντικότερο την ακρίβεια. Σέβομαι την επιλογή τους είτε εκφράστηκε με πρωτοφανή αποχή είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων», είπε.

«Το κόμμα μας δεν έφτασε στο στόχο που είχε θέσει και δεν με ενδιαφέρουν επιχειρήματα όπως ότι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των ευρωεκλογών», αναγνώρισε επίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι όπως η Ελλάδα του ’24 είναι πολύ καλύτερη από το 2019 έτσι και η Ελλάδα του 2027 θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή, ξεκαθαρίζοντας: «το θέλουμε το μπορούμε και θα το καταφέρουμε».

Η δήλωσή του, ωστόσο, «από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και μικρότερες αστοχίες», ερμηνεύτηκε από πολλούς ως σήμα ανασχηματισμού, ενδεχομένως και μέσα στον μήνα.

21:55 Πρωτιά του Γιώργου Αυτιά στη μάχη του σταυρού στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα. Ακολουθούν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντι Μπελέρης, Μανωλης Κεφαλογιάννης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ελεονώρα Μελέτη και Δημήτρης Τσιόδρας.

Κώστας Αρβανίτης, Νίκος Φαραντούρης, Ελενα Κουντουρά και Νίκος Παππάς (ο καλαθοσφαιριστής) εκλέγονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Παπανδρέου, Γιάννης Μανιάτης και Σάκης Αρναούτογλου εκλέγονται από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

21:43 «Κανείς μας δεν είναι ευχαριστημένος»: αυτό τόνισε για το αποτέλεσμα και το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Αμυνας. Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε ως λάθος τη σύνδεση του πήχη του 33% (προεκλογικά και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό) με την σταθερότητα διακυβέρνησης της χώρας.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη νίκη της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και ότι πρόκειται για μια νίκη με τη μεγαλύτερη διαφορά σε ευρωεκλογές.

«Προφανώς κάτι καλύτερο πρέπει να κάνουμε», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

21:33 Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης και Ξάνθης, για τις Ευρωεκλογές 2024, με διαφορά από τη δεύτερη ΝΔ. Στη Ροδόπη με καταμετρημμένο το 64,2%, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκεντρώνει 41,18, ενώ δεύτερο κόμμα είναι η ΝΔ στο 17,95%. Στην Ξάνθη με καταμετρημμένο 64,2%, το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ) συγκεντρώνει 29,22%, η ΝΔ βρίσκεται στο 19,31%.

21:28 Μολονότι, προεκλογικά, συζητούσε για διψήφιο ποσοστό και το υπουργείο Εσωτερικών εκτίμησε ένα 9,5%, ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών αναδεικνύει την Ελληνική Λύση ως τη… βασική αντιπολίτευση της χώρας και «δύναμη διακυβέρνησης».

«Παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε. Γεννήθηκε ο πόλος της πατριωτικής διακυβέρνησης του τόπου», βρήκε να πει ο κ. Βελόπουλος, αμφισβητώντας παράλληλα το γεγονός ότι ο ίδιος είχε θέσει ως στόχο το διψήφιο ποσοστό. «Αυτά μόνο ο Θεός τα δίνει», είπε.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι στους περισσότερους νομούς της Μακεδονίας, η Ελληνική Λύση εμφανίζεται δεύτερο κόμμα!

Συγκεκριμένα, στην Πέλλα η Ελληνική Λύση ελάμβανε 17,69%, στην Ημαθία 18,67%, στο Κιλκίς 17,18%, στη Β’ Θεσσαλονίκης 16,2%, στις Σέρρες 16,09%, στη Δράμα 15,74. Τρίτη ήταν στην Α’ Θεσσαλονίκης με 14,23% και στην Καβάλα 13,75%.

21:23 Την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι με την ενσωμάτωση της επιστολής ψήφου μπορεί να υπάρξει αλλαγή ακόμα και στην τελική κατάταξη (ανάμεσα σε Ελληνική Λύση και ΚΚΕ για την τέταρτη και πέμπτη θέση). Ο ίδιος επεσήμανε ότι μολονότι το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου εμφανιζόταν να παίρνει μια έδρα, τελικά ίσως να βρεθεί εκτός Ευρωβουλής.

ΝΔ 28,6% με επτά έδρες

ΣΥΡΙΖΑ 14,7% με τέσσερις έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,9 τρεις έδρες

Ελληνική Λύση 9,5% με δύο έδρες

ΚΚΕ 9,3% με δύο έδρες

Νίκη 4,4% και μία έδρα

Πλεύση Ελευθερίας 3,4% με μία έδρα

20:55 Σε παρουσία του στο πάνελ του Mega και ερωτηθείς αν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κόστισε στη ΝΔ, o Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε πως θα πρέπει να μελετηθούν τα στοιχεία, αλλά «σίγουρα μια επιλογή που ήταν σε μεγάλη δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα της ΝΔ θα είχε και ένα αποτύπωμα».

20:49 Για «Πύρρειο νίκη» έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ έλαβε τα μηνύματα και η «λέξη κλειδί» είναι η «αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πάντως ότι «πρέπει να βάλουμε στην ανάλυση και τη διάσταση, μιας πιο χαλαρής κάλπης που δεν επιλέγει κυβέρνηση».

Από τη μια πλευρά καταγράφεται η μεγαλύτερη νίκη με βάση τη διαφορά πρώτου και δεύτερου κόμματος στην ιστορία των ευρωεκλογών. Από την άλλη πλευρά δεν πετύχαμε τον στόχο μας. Έχουμε μια νίκη, αλλά κι ένα σαφέστατο μήνυμα ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα, να διορθώσουμε λάθη, αστοχίες… έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας να το κάνουμε αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταγράψει πέντε νίκες με διψήφιες διαφορές και λαμβάνει τα μηνύματα, σημείωσε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερο», παραδέχτηκε για το ποσοστό της ΝΔ.

20:50 Η ΕΡΤ μετέδωσε, επικαλούμενη πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών, την τελική εκτίμηση αποτελέσματος από τη Singular Logic, χωρίς την ενσωμάτωση της επιστολικής ψήφου:

ΝΔ: 27,9%

ΣΥΡΙΖΑ: 14,8%

ΠΑΣΟΚ: 12,9%

ΚΚΕ: 9,4%

Ελληνική Λύση: 9,6%

Νίκη: 4,4%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%

Φωνή Λογικής: 3%

ΜέΡΑ25: 2,4%

Νέα Αριστερά: 2,4%

Πατριώτες: 1,4%

Δημοκράτες: 1,4%

Κόσμος: 1%

ΚΙΕΦ (μειονοτικό κόμμα στη Θράκη): 0,8%

Λοιπά: 5%

20:43 Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, έδωσε τη δική του εκτίμηση για το αποτέλεσμα της ΝΔ, η οποία μένει μακριά από το ψυχολογικό όριο του 30%. «Στην ακρίβεια δεν πετύχαμε τα αποτελέσματα που θα ήθελε ο κόσμος, για να μιλάμε με τη γλώσσα του κόσμου και όχι με θεωρίες», είπε, σε συνέντευξή του στο Mega.

20:36 Ο χάρτης της επικράτειας σε ποσοστό ενσωμάτωσης 34,5%

 

20:27 Η εικόνα της επικράτειας με ποσοστό ενσωμάτωσης αποτελεσμάτων άνω του 30%

20:26  Καθαρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ, την Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ να ακολουθούν κατά σειρά δείχνει το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με ενσωματωμένο το 30% της επικράτειας.

Τρία ακόμα κόμματα, η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας και η Φωνή Λογικής διεκδικούν εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς περνούν το όριο του 3%.

Ειδικότερα, τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής:

ΝΔ 27,55%

ΣΥΡΙΖΑ 14,56%

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 13,66%

Ελληνική Λύση 10,05%

ΚΚΕ 9,19%

Νίκη 4,45%

Πλεύση Ελευθερίας 3,36%

Φωνή Λογικής 3,05%

Νέα Αριστερά 2,23%

ΜέΡΑ25 2,18%

Πατριώτες 1,47%

Δημοκράτες 1,35%

Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας 1,03%

20:18 Θα θέλαμε το «3» μπροστά στο αποτέλεσμα και για ψυχολογικούς λόγους, παραδέχτηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Καιρίδης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά την ανακοίνωση του οριστικού αποτελέσματος του exit poll.

20:10! Το οριστικό αποτέλεσμα-εκτίμηση του exit poll:

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό από 27% έως 31% και άρα κερδίζει 7 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό από 13,8% έως 17,2% και κερδίζει 4 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ποσοστό από 11,5% έως 14,5% και κερδίζει 3 έδρες.

Το ΚΚΕ λαμβάνει ποσοστό από 8,4% έως 10,8% και κερδίζει 2-3 έδρες.

Η Ελληνική Λύση λαμβάνει ποσοστό από 8,4% έως 10,8% και κερδίζει 2-3 έδρες.

Η ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό από 3,3% έως 5,3% και κερδίζει 1 έδρα.

Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει ποσοστό από 2,6% έως 4,6% και κερδίζει 1 έδρα.

Η Φωνή Λογικής λαμβάνει ποσοστό από 2,2% έως 3,6% και ίσως κερδίσει 1 έδρα.

Η ΜέΡΑ25 λαμβάνει ποσοστό από 1,5% έως 2,9% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Οι Πατριώτες λαμβάνουν ποσοστό από 0,9% έως 2,3% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Η Νέα Αριστερά λαμβάνει ποσοστό από 1,5% έως 2,9% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Οι Δημοκράτες λαμβάνουν ποσοστό από 0,9% έως 1,9% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Ο Κόσμος λαμβάνει ποσοστό από 0,5% έως 1,5% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Άλλο ψήφισαν σε ποσοστό από 3,6% έως 5,6%.

20:02 Τον πίνακα με τις διαρροές που είχε η ΝΔ στις ευρωεκλογές, με βάση το exit poll, δημοσίευσε η δημόσια τηλεόραση: οι περισσότερες απώλειες ήταν προς την Ελληνική Λύση, για να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά η Φωνή Λογικής!

19:42 Σαράντα λεπτά νωρίτερα, σε σχέση με τις εκτιμήσεις πριν από τις εκλογές, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ειδικότερα, σύμφωνα με στελέχη της Singular Logic, λόγω της μεγάλης αποχής, αντί για τις 21:00, η εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται για τις 20:20 ή και νωρίτερα.

Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει από το υπουργείο Εσωτερικών ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος.

19:41 Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, παρατήρησε πως η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς δεν αποδίδει: «Πρέπει να αρχίσει ο διάλογος στην Κεντροαριστερά. Αποδείχτηκε πως κανένας μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει», είπε.

19:40 «Αύριο δεν αλλάζει η επισφάλεια, η ανασφάλεια, η φτώχεια που βιώνει τόσος κόσμος» δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε ένα πρώτο σχόλιο για το exit poll των ευρωεκλογών.

19:34 Στο πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα του exit poll, έγινε λόγος για «ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μια σαφής αποδοκιμασία των πολιτικών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης. Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευσή του. Είναι σαφές πως είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Είναι επίσης σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του κ. Ανδρουλάκη για μόνομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

19:24 Σε μια πρώτη αντίδραση από τον Περισσό, ανέφεραν πως με βάση τα exit polls και εφόσον -βεβαίως- επιβεβαιωθούν, καταγράφεται ακόμα μία σημαντική άνοδος του ΚΚΕ, σε σχέση με τις περυσινές εθνικές εκλογές (7,7) αλλά και πολύ περισσότερο με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα.

19:22 Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ μετά τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls έγινε μέσω «πηγών» που σχολίασαν τα εξής:

«Καταρχάς πρέπει να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα για να σχολιάσουμε πάνω σε μία σαφή εικόνα. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι πρέπει να μας προβληματίσει η αυξημένη αποχή. Ακόμα και στο χειρότερο σενάριο με βάση τα στοιχεία των exit polls, μιλάμε για μία σημαντική νίκη, τη μεγαλύτερη σε εύρος στην ιστορία των ευρωεκλογών, δεδομένου του γεγονότος ότι οι μεγαλύτερες διάφορες μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος που έχουν σημειωθεί από τότε που διεξάγονται ευρωπαϊκές κάλπες ήταν: 9 μονάδες το 2004, 8,8 το 1981 και 9,4 μονάδες το 2019».

«Σίγουρα οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται, αλλά, ταυτόχρονα, έστειλαν και ένα μήνυμα ότι έχουν αυστηρές απαιτήσεις για να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα και να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες», ανέφεραν οι ίδιες πηγές της Πειραιώς.

19:20 Εν αναμονή του επίσημου τελικού αποτελέσματος, παράγοντες στη Χαριλάου Τρικούπη προχώρησαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα ευρήματα των exιt polls. Για την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν ότι για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση ανεβάζει τα ποσοστά του, αν και όχι τόσο όσο θα ήθελαν, και είναι ένα από τα δύο κόμματα που αυξάνει την εκλογική επιρροή του.

Οι ίδιοι παράγοντες υποστήριξαν ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως οι πολίτες έδειξαν δυσαρέσκεια και αποδοκιμασία στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού μειώθηκαν αισθητά τα ποσοστά της από εκείνα των περυσινών εθνικών εκλογών αλλά και από των ευρωεκλογών του 2019.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν ότι η καθοδική πορεία των ποσοστών του συνεχίζεται, καθώς έπεσε κάτω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών και των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Θεωρούν, δε, τη μεγάλη αποχή μείζον ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα. Ακόμη, στο ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ως έντονα ανησυχητικό στοιχείο την άνοδο που καταγράφουν τα μικρότερα κόμματα στον χώρο της ακροδεξιάς, κατι το οποίο θα πρέπει, επίσης, να απασχολήσει τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

19:13 Για «καθαρή πρωτιά της ΝΔ» και «μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος», έκανε λόγο ο υπ. Επικρατείας Μάκης Βορίδης στο Mega. Στην ερώτηση αν λαμβάνει μήνυμα η ΝΔ, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι «μηνύματα παίρνουμε συνεχώς». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, θυμίζοντας ότι το 2019 η ΝΔ πήρε 33% στις ευρωκάλπες και έναν μήνα μετά 39% στις εθνικές εκλογές.

«Την ανάλυση θα την κάνουμε. Και θέλει δουλειά και θέλει και βάθος», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μου αποσπάσετε “πω, πω τι πάθαμε” από εμένα, γιατί θα ήταν απολύτως προσβλητική για όσους μας ψηφίζουν τόσα χρόνια και σήμερα μας προσέφεραν μια ευρεία νίκη», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

19:12 «Οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, αλλά ζητούν και περισσότερα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ το πρώτο exit poll. «Υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει να εισπράξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

19:10 Η Ολγα Γεροβασίλη στην ΕΡΤ: «Προφανώς το 15,2% με το 18,2% είναι διαφορετικό. Ο στόχος ήταν περίπου στο 20% το είχε βάλει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης», είπε η κυρία Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Βουλής.

Η ίδια, παρατήρησε πως κλείνει σημαντικά η «ψαλίδα» με τη ΝΔ. «Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα πέρασε πολλές περιπέτειες από πέρυσι.

!! 19:00 Τα πρώτα exit polls:

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό από 28% έως 32% και επομένως κερδίζει 7-8 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό από 15,2% έως 18,2% και κερδίζει 4 έδρες.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει ποσοστό από 10,9% έως 13,9% και κερδίζει 3 έδρες.

Το ΚΚΕ λαμβάνει ποσοστό από 7,9% έως 10,3% και κερδίζει 2 έδρες.

Η Ελληνική Λύση λαμβάνει ποσοστό από 7,6% έως 10% και κερδίζει 2 έδρες.

Η ΝΙΚΗ λαμβάνει ποσοστό από 2,9% έως 4,9% και κερδίζει 1 έδρα.

Η Πλεύση Ελευθερίας λαμβάνει ποσοστό από 2,6% έως 4,6% και κερδίζει 1 έδρα.

Η ΜέΡΑ25 λαμβάνει ποσοστό από 2,2% έως 3,6% και ίσως κερδίσει 1 έδρα.

Η Νέα Αριστερά λαμβάνει ποσοστό από 2% έως 3,4% και ίσως κερδίσει 1 έδρα.

Η Φωνή Λογικής (Λατινοπούλου) λαμβάνει ποσοστό από 2,2% έως 3,6% και ίσως κερδίσει 1 έδρα.

Οι Δημοκράτες λαμβάνουν ποσοστό από 0,7% έως 1,7% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Οι Πατριώτες λαμβάνουν ποσοστό από 1,4% έως 2,8% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Ο Κόσμος λαμβάνει ποσοστό από 0,5% έως 1,5% και δεν κερδίζει καμία έδρα.

Άλλο ψήφισαν σε ποσοστό από 2,6% έως 4,6%.

18:54 Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφίχθη στην Πειραιώς, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. «Κάντε λίγο υπομονή» είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

18:30 Στη Χαριλάου Τρικούπη θα παρακολουθήσει τα exit poll ο Νίκος Ανδρουλάκης.

18:10 Στην Κουμουνδούρου πριν τις 19:00 ο Στέφανος Κασσελάκης: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρακολουθήσει τα exit poll στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ΕΡΤ.

18:06 Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια 90 λεπτά προτού κλείσει η κάλπη:

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: 30,5%
Κεντρική Μακεδονία: 33,8%
Δυτική Μακεδονία: 29,4%
Ήπειρος: 33,1%
Θεσσαλία: 34%
Ιόνια Νησιά: 26%
Δυτική Ελλάδα: 31%
Στερεά Ελλάδα: 34,9%
Αττική: 35,1%
Πελοπόννησος: 28,1%
Βόρειο Αιγαίο: 29%
Νότιο Αιγαίο: 28,5%
Κρήτη: 35%

18:01  Τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, προεξοφλούν ότι η αποχή θα κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, υψηλότερα και από το αρνητικό ρεκόρ των ευρωεκλογών του 2009, όταν η αποχή είχε φτάσει στο 47,4%

17:47 Στο 32,9% η συμμετοχή έως τις 17:30. Στους 3.161.816 οι εκλογείς

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...