Κίνηση ματ χαρακτηρίζουν έμπειροι κομματικοί παράγοντες στη λεωφόρο Συγγρού την πρωτοβουλία Μητσοτάκη να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Oχι μόνον γιατί δηλοί προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι η «περίοδος χάριτος» τελείωσε. Ούτε και γιατί φέρνει εγγύτερα Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έστω και δια της πλαγίας. Αλλά γιατί προκαλεί μία κρίσιμη αναδιάταξη των εσωκομματικών ισορροπιών, εν όψει του Συνεδρίου και «καμουφλάρει» τις εσωτερικές αντιθέσεις, ελέω του υπέρτερου σκοπού. Αυξάνονται οι σύμμαχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και «σβήνουν» εστίες έντασης, που πιθανώς να προκαλούσαν εμπλοκή στο επικείμενο Συνέδριο.
Η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει πως τα ερείσματα του νέου αρχηγού στο εσωκομματικό ψηφιδωτό δεν είναι ακόμη ισχυρά και πως στο Συνέδριο της 22ας Απριλίου πιθανώς θα στηριχθεί εκ νέου σε «δάνειες δυνάμεις», οι οποίες θα επιδιώξουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό να «επιβάλλουν» και τις δικές τους επί μέρους γραμμές.
Τα θετικά σχόλια του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε κάθε περίπτωση «παράσημο» για τον πρόεδρο του κόμματος. Ούτως ή άλλως ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ηγεσία, ούτε και πρόκειται να εμπλακεί σε μία πιθανή κούρσα μηχανισμών ενόψει του Συνεδρίου.
Στο στρατόπεδο του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, η στρατηγική Μητσοτάκη να ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου δια των πρόωρων εκλογών προκάλεσε ευφορία. Η φράση άλλωστε του προέδρου της ΝΔ ότι «παρεδόθη κράτος από την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό πλέον βρίσκεται σε κατάσταση προϊούσας διάλυσης» είχε επιστρατευτεί προ μηνός στην ομιλία Σαμαρά από την Καλαμάτα.
Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διαμηνύουν πως η ΝΔ δεν θα διολισθήσει στον κατήφορο της δημαγωγίας, σήμα κατατεθέν, όπως λένε, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Παραπέμπουν, μάλιστα, στις θέσεις του κόμματος στο Προσφυγικό.
Είναι αξιοσημείωτο πως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχεδόν… χαιρέτισε νωρίτερα σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αποφύγει στο πρόσφατο παρελθόν να «καρφώσει» το Μέγαρο Μαξίμου για υπερβολική χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και της διαδικασίας του κατεπείγοντος.
Στην ίδια γραμμή, ο κ. Κουμουτσάκος απέφυγε να εκμεταλλευτεί για ίδιον κομματικό όφελος την απόφαση της κυβέρνησης να μην νομοθετήσει κατά πόσον η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα, όταν στη λεωφόρο Συγγρού γνωρίζουν για τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις στο κυβερνών κόμμα επί του θέματος.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα της γαλάζιας στρατηγικής; Μέλη της ηγετικής ομάδος προεξοφλούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξαντλήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία, που έχει στη διάθεση της, ώστε να οδηγήσει στην έξοδο μία άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση φουντώνει στο παρασκήνιο για πιθανή πρόταση μομφής κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, πρωτοβουλία, που έπεσε στο τραπέζι των γαλάζιων συσκέψεων λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή, απερρίφθη, όμως, καθώς εκρίθη πως θα αποβεί πολυτιμότερη σε μεταγενέστερο πολιτικό χρόνο. Στη Συγγρού εκτιμούν πως κλειδί για την επιτυχία μίας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι η πρόκληση ρήγματος ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Και παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμένου, ότι στηρίζει απόλυτα τον Πρωθυπουργό, οι σχέσεις των δύο εταίρων σκιάζονται από πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα και αντιθέσεις, που πιθανώς να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογα και με τις εξελίξεις στα μέτωπα του Προσφυγικού και της αξιολόγησης.
Στη ΝΔ γνωρίζουν πως μία τέτοια κίνηση, μπορεί να ισχυροποιήσει έστω και εφήμερα τον παραπαίοντα κυβερνητικό συνασπισμό και επιμένουν πως θα ενεργοποιηθεί μόνον εφόσον εξυπηρετεί την βασική επιδίωξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News