494
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας | IntimeNews

Αντιπαράθεση Μενδώνη – Δούκα για τη Βασ. Ολγας: «Αρχαιολογικά ευρήματα» και «έξι ερωτήματα»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 17:38
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας
|IntimeNews

Αντιπαράθεση Μενδώνη – Δούκα για τη Βασ. Ολγας: «Αρχαιολογικά ευρήματα» και «έξι ερωτήματα»

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2023, 17:38

Ηταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Η επιστροφή στα ΙΧ –σε ήπια κυκλοφορία– της Βασιλίσσης Ολγας–η οποία είχε αποτελέσει το πρώτο βήμα του αποτυχημένου όπως αποδείχτηκε Μεγάλου Περιπάτου– ήταν από τα κύρια σημεία του προγράμματός του για την πόλη ενώ αποτέλεσε και αιτία για την πρώτη του σύγκρουση με τον απερχόμενο δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Αφού λοιπόν ο κ. Δούκας κάλεσε τον κ. Μπακογιάννη να μην δημιουργεί τετελεσμένα – και ενώ η απερχόμενη δημοτική αρχή συνεχίζει τον σχεδιασμό της με έργα για αποκλειστική χρήση του δρόμου για τους πεζούς και το τραμ- ήρθε η παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Την Τετάρτη ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σημαντικά ευρήματα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, με την κυρία Μενδώνη να τονίζει ότι αυτά είναι «σωζόμενα, ρωμαϊκά, απλώνονται σε μεγάλο πλάτος και πρέπει να αναδειχθούν σε μια πόλη σαν την Αθήνα, που στην πραγματικότητα είναι αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με εξαιρετικά σημαντικά μνημεία».

«Προτού γίνουν εξαγγελίες» περί παύσης των έργων «πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν η ιστορία και τα πραγματικά δεδομένα», υπογράμμισε η υπουργός σημειώνοντας ότι το έργο αφορά στην κατασκευή ενός πεζοδρόμου κάθετου, ήπιας κυκλοφορίας, και από τη στιγμή που υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, θα αναδειχθούν κι αυτά.

Ένα από τα ευρήματα είναι μία εντυπωσιακών διαστάσεων ρωμαϊκή βίλα. Αυτά «δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Τα έργα έχουν εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον δήμο Αθηναίων, και όλα τα όργανα που έπρεπε να εγκριθούν. Η μελέτη του αρχιτέκτονα Προβελέγγιου ήταν πάρα πολύ καλή και γι’ αυτό προχώρησε. Το έργο έχει δημοπρατηθεί, έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος», σημείωσε η κυρία Μενδώνη.

«Η πεζοδρόμηση της Βασ. Όλγας δεν είναι κάτι που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπακογιάννη. Πρόκειται για παλιό σχέδιο που είχε εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 2000, διότι συμπεριλαμβανόταν στα βασικά έργα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων».

Η απάντηση Δούκα

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων θέτει έξι ερωτήματα μετά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού. Αναλυτικά αναφέρει:

«Από τις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού και την αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων, κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας, τα οποία απαιτούν αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τίθενται επομένως τα εξής μείζονα ερωτήματα:

  • Γιατί ενώ επί τρία χρόνια η Βασιλίσσης Όλγας παραμένει κλειστή, μόλις χθες έγινε ενημέρωση για την αξία των αρχαιολογικών ανασκαφών;
  • Έχουν ληφθεί υπόψη αυτά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στις ήδη ανατεθειμένες μελέτες και εργολαβίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής;
  • Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνει κλειστή η Βασιλίσσης Όλγας για την ανάδειξη των ευρημάτων;
  • Πώς θα προχωρήσουν υπό αυτές τις συνθήκες τα σχέδια για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας;
  • Ποιο είναι το κόστος του έργου έως τώρα;
  • Γνώριζε για την ύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ο οποίος σε δήλωσή του σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο ισχυρίζεται ότι «το έργο της ανάπλασης της Βασ. Όλγας υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2024»;

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν δημόσια και ξεκάθαρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι οι Αθηναίοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...