539
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης διαμαρτυρόμενος για τη μη παραχώρηση αίθουσας της Βουλής την Κυριακή | ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ IntimeNews

Αντιπαράθεση Κατρίνη – Τασούλα (αλλά και λύση) για παραχώρηση αίθουσας στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 20:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/01/2022, 21:33
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης διαμαρτυρόμενος για τη μη παραχώρηση αίθουσας της Βουλής την Κυριακή
|ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ IntimeNews

Αντιπαράθεση Κατρίνη – Τασούλα (αλλά και λύση) για παραχώρηση αίθουσας στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2022, 20:43
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/01/2022, 21:33

Σε ένα μικρό κοινοβουλευτικό θρίλερ —με happy end ωστόσο— εξελίχτηκε, με την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να του παραχωρηθεί για την Κυριακή το μεσημέρι η αίθουσα της Γερουσίας ώστε να απευθυνθεί στην ΚΟ του κόμματος ο αρχηγός, αλλά όχι βουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, διαμαρτυρήθηκε εντόνως προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα για τη μη παραχώρηση της αίθουσας, η οποία θα χρησίμευε ως λύση στο πρόβλημα επικοινωνίας που έχει ο αρχηγός του κόμματος, ο οποίος ως ευρωβουλευτής, δεν μπορεί να απευθυνθεί στην Ολομέλεια.

Το ΚΙΝΑΛ είχε προγραμματίσει συνεδρίαση της ΚΟ, με ομιλία του κ. Ανδρουλάκη και όπως ανέφερε το Mega, το κόμμα θα μοίραζε έπειτα το βίντεο της ομιλίας στα μέσα ενημέρωσης, εν είδει παρέμβασης του προέδρου στην πρόταση δυσπιστίας.

Ωστόσο, ο κ. Τασούλας επεσήμανε το θεσμικά ασύμμετρο και πολιτικά άκομψο, παρατηρώντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ την ίδια στιγμή που με βάση το πρόγραμμα θα αρχίζουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων για την πρόταση δυσπιστίας.

Η ταυτόχρονη διαδικασία είναι -αν μη τι άλλο- προβληματική για τη βαρύτητα της διαδικασίας και η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου όπως είναι η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική απόφαση» του Προέδρου της Βουλής.

Επεσήμανε δε ότι «με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

» Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ενα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας. Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση «για προσπάθεια υποβάθμισης, με εξωθεσμικές πρακτικές, της δημοκρατικής διαδικασίας του Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος».

«Αυτό δείχνει και την αγωνία αλλά και την αυταρχικότητα και την αλαζονεία της κυβέρνησης να απαγορεύσει την συνεδρίαση», επεσήμανε ο κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα, απέρριψε εξηγήσεις ότι είναι αδύνατη η συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αφού την ίδια ώρα ξεκινά η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι το κόμμα έχει προτείνει η συνεδρίαση να διεξαχθεί νωρίτερα, στις 8 πμ και πρόσθεσε ότι «αν θέλετε μπορούμε και στις 7 πμ».

Τελικά το πρόβλημα λύθηκε έτσι. Ύστερα από λίγη ώρα, ο κ. Τασούλας γνωστοποίησε πως έκανε τελικά δεκτό το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής, να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στις 08:οο  της Κυριακής. Όπως είπε, ο κ. Τασούλας, το νέο αίτημα του ΚΙΝΑΛ έγινε δεκτό καθώς η συνεδρίαση θα γίνει εκτός του ωραρίου της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (η συζήτηση για την Κυριακή αρχίζει στις 09:00)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...