393
Κίνδυνο εξαφάνισης μεγάλου μέρους των ειδών φοινίκων στον πλανήτη εντόπισαν οι επιστήμονες | Shutterstock

Αντιμέτωποι με εξαφάνιση οι φοίνικες του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 13:01
Κίνδυνο εξαφάνισης μεγάλου μέρους των ειδών φοινίκων στον πλανήτη εντόπισαν οι επιστήμονες
|Shutterstock

Αντιμέτωποι με εξαφάνιση οι φοίνικες του πλανήτη

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2022, 13:01

Μια απρόσμενη και ιδιαίτερα ανησυχητική διαπίστωση έκανε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων της Βρετανίας Kew. Με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οικογένεια των φοινίκων κινδυνεύει να υποστεί τεράστια καταστροφή.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 2.500 είδη φοινίκων και μελέτη δείχνει ότι περισσότερα από χίλια είδη αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης. Ο φοίνικας αποτελεί το δέντρο «σήμα κατατεθέν» των τροπικών και υποτροπικών περιοχών της Γης. Οι φοίνικες παρέχουν υλικά πρώτης ανάγκης για τη στέγαση και τροφή πολλών ανθρώπων στον πλανήτη. Επίσης οι καρποί του φοίνικα (καρύδες και χουρμάδες), το λάδι του και η επεξεργασία του κορμού και των φύλλων του για δημιουργία επίπλων, σκοινιών και ελαστικών προϊόντων δημιουργούν μια οικονομία γύρω από την οποία κινείται και ζει μεγάλος αριθμός ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερα από χίλια είδη φοινίκων κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι ότι εντείνεται η καλλιέργεια συγκεκριμένων ειδών φοίνικα που είτε είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα είτε προτιμώνται για καλλωπιστικούς λόγους από τα υπόλοιπα είδη. Αυτή η πρακτική λειτουργεί σε βάρος των υπολοίπων ειδών και ειδικά αυτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην φύση.

«Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη και σε αυτή την προσπάθεια συμπεριλαμβάνεται η προστασία περισσότερων από χίλια είδη φοίνικα που τώρα γνωρίζουμε ότι κινδυνεύουν» αναφέρει Σιντόνιε Μπέλοτ, ειδικός στη βιολογία και εξέλιξη φυτών στους Βοτανικούς Κήπους Kew που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πολλά από αυτά τα άγρια είδη δεν έχουν ακόμη μελετηθεί ή δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς ώστε να γνωρίζουμε αν διαθέτουν κάποιες χρήσιμες στον άνθρωπο ιδιότητες και για αυτό δεν πρέπει να χαθούν από τον πλανήτη. Όμως οι πληθυσμοί των περιοχών που υπάρχουν αυτά τα είδη θεωρώντας τα εν πολλοίς άχρηστα για αυτούς τα εξωθούν με διαφόρους τρόπους σε εξαφάνιση.

Οι Βοτανικοί Κήποι Kew έχουν συστήσει μια ομάδα που ασχολείται με την οργάνωση προγραμμάτων διάσωσης φυτών. Η ομάδα αυτή οργανώνει τώρα ένα πρόγραμμα διάσωσης των ειδών φοίνικα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Οι χώρες και περιοχές του πλανήτη που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και έχουν επιλεχθεί για να ξεκινήσει από αυτές αυτή η προσπάθεια διάσωσης είναι η Μαδαγασκάρη, η Νέα Γουινέα, οι Φιλιππίνες,  Χαβάη, το Βόρνεο, η Τζαμάικα, το Βιετνάμ, το Βανουάτου, η Νέα Καληδονία και το νησί Σουλαουέζι που ανήκει στην Ινδονησία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...