Δεν είναι μόνο τα τεράστια εμπόδια στον δρόμο για το Brexit που έχει να αντιμετωπίσει η Τερέζα Μέι –σε βαθμό που να εκλιπαρεί τους ευρωπαίους ηγέτες σε μια σειρά από αμήχανες επισκέψεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Πλέον είναι και η εσωκομματική πρόταση μομφής στο πρόσωπό της, η οποία πιθανόν θα την απομακρύνει και από την πρωθυπουργία, δυόμισι χρόνια αφότου μπήκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, στη θέση του ευρωπαϊστή Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχόμενη τότε έναν ασφαλή δρόμο μακριά από την ΕΕ.
Αυτός ο δρόμος δεν βρέθηκε. Και η 62χρονη Μέι βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα οδυνηρό σταυροδρόμι, ίσως το χειρότερο που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας πολιτικός: οι κομματικοί της σύντροφοι θα κρίνουν το μέλλον της και αν θα την καθαιρέσουν σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας.
Μέι: «Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις»
Σε ένα δραματικό μήνυμα το πρωί της Τετάρτης έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι έδειξε ανυποχώρητη και τόνισε ότι «θα πολεμήσει με κάθε μέσο» την πρόταση μομφής εναντίον της.
Τόνισε ότι είναι στο κόμμα εδώ και 40 χρόνια και το έχει υπηρετήσει από κάθε θέση και σήμερα πλέον ως αρχηγός και πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ακόμη ότι η αλλαγή ηγεσίας στους Τόρις «θα θέσει σε κίνδυνο την χώρα μας».
«Συναντήθηκα χθες με ηγέτες της ΕΕ, σημειώνουμε πρόοδο», είπε η Μέι ενώ επιτέθηκε στο κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραδοθεί ο έλεγχος των διαπραγματεύσεων για το Brexit στους Εργατικούς. «Υπηρετώ το εθνικό συμφέρον και θεωρώ ότι μια συμφωνία είναι στο χέρι μας», επισήμανε.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε ότι έχει συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 48 επιστολών οι οποίες θέτουν σε κίνηση τη διαδικασία στους Τόρις για αμφισβήτηση της αρχηγού.
Ο αριθμός ισούται με το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών.
Ενα και μόνο άτομο, ο βουλευτής Γκρέιαμ Μπρέιντι, γνώριζε πόσες επιστολές έχουν αποσταλεί στον ίδιο, ως επικεφαλής της «Επιτροπής 1922» και αρμόδιο για την παραλαβή τους. Κάποιοι, όπως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Οουεν Πάτερσον, επέλεξαν να δημοσιοποιήσουν την επιστολή τους, άλλοι την απέστειλαν εμπιστευτικά όπως είχαν το δικαιώμα.
Νωρίς την Τετάρτη ο Μπρέιντι ανακοίνωσε ότι τελικά θα κινηθεί η διαδικασία. Η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα Τετάρτη μεταξύ 18:00 και 20:00 (20:00 με 22:00 στην Ελλάδα) σε αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως – περισσότερο για να μην μένουν πολιτικές εκκρεμότητες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία του Brexit.
- Ανάλυση: Το Brexit τελειώνει τη Μέι
Η προοπτική της ψηφοφορίας έβαλε τα μέσα ενημέρωσης στη Βρετανία σε ένα παιχνίδι αριθμολογίας, ακολουθώντας τους βουλευτές των Συντηρητικών, πολλοί από τους οποίους δήλωναν ανοιχτά την πρόθεσή τους.
Νωρίς το απόγευμα, οι πληροφορίες του BBC και του Reuters μιλούσαν για πάνω από 150 βουλευτές υπέρ της πρωθυπουργού, ακόμη και για αριθμό πάνω από το όριο των 158 που απαιτούνται για την απόρριψη της πρότασης.
Ωστόσο, όλοι προειδοποιούσαν ότι αυτά είναι απλές δηλώσεις προθέσεων και ότι ως το απόγευμα και με δεδομένο ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις.
- Διαβάστε: Τι θα γίνει μετά την πρόταση μομφής
Αργότερα μέσα στην ημέρα, από την Ντάουνινγκ Στριτ άφηναν να εννοηθεί ότι η Τερέζα Μέι, σε περίπτωση που κερδίσει τη σημερινή ψηφοφορία, δεν θα εξαντλήσει την πρωθυπουργική της θητεία, η οποία ολοκληρώνεται το 2022.
«Δεν πιστεύει ότι η σημερινή ψηφοφορία είναι για το πρόσωπο που θα οδηγήσει το Συντηρητικό κόμμα στις επόμενες εκλογές. Είναι όμως για το αν είναι εύλογο να αλλάξει ο αρχηγός σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας του Brexit», ανέφερε σε δημοσιογράφο του Guardian πηγή από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Heavy hint from Downing St source on how May will play today: “She does not believe that this vote, today is about who leads the Conservative party into the next election – it is about whether it is sensible to change the leader at this point in the Brexit process”.
— Heather Stewart (@GuardianHeather) December 12, 2018
Επίσημες υποψηφιότητες για την αρχηγία σε περίπτωση αποπομπής της Μέι δεν υπάρχουν για την ώρα, αν και, κατά τον Guardian, σημαντικά στελέχη όπως ο Μπόρις Τζόνσον, η Αμπερ Ραντ και ο Σατζίντ Τζαβίντ σκέφτονται σοβαρά να διεκδικήσουν την αρχηγία.
Το πρώτο κύμα επιστολών είχε αποσταλεί μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία οδήγησε σε δύο ηχηρές αποχωρήσεις υπουργών και κάποιες αποχωρήσεις υφυπουργών μέσα σε λίγες ώρες.
Η αναβολή της ψηφοφορίας που θα γινόταν την Τρίτη και το άκαρπο – και μάλλον άσκοπο – ταξίδι της Μέι στην Ευρώπη για διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής έφεραν νέες επιστολές στα χέρια του Μπρέιντι.
Η πρωθυπουργός επέστρεψε με άδεια χέρια, ακόμη περισσότερο αποδυναμωμένη στα μάτια των σκληρών του Brexit που ζητούν την κεφαλή της επί πίνακι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News