307
Τα ερείπια της Πομπηίας και, στο βάθος, ο Βεζούβιος. Στην ένθετη εικόνα, ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ | EPA/CESARE ABBATE/Facebook

Αντιδράσεις για την Πομπηΐα – δεν θέλουν τον Γερμανό τους

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:14
Τα ερείπια της Πομπηίας και, στο βάθος, ο Βεζούβιος. Στην ένθετη εικόνα, ο Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ
|EPA/CESARE ABBATE/Facebook

Αντιδράσεις για την Πομπηΐα – δεν θέλουν τον Γερμανό τους

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 16:14

Μοιάζει ιεροσυλία, τουλάχιστον για τα ιταλικά δεδομένα: Ενας Γερμανός επικεφαλής του αρχαιολογικού τόπου της Πομπηίας, ενός από τους μεγαλύτερους σε έκταση, αν όχι και σε σπουδαιότητα, στον κόσμο.

Πρόκειται για τον μόλις 39 ετών Γκάμπριελ Τσουχτρίγκελ, ο οποίος επικράτησε έναντι 43 υποψηφίων.

Το 2015 είχε οριστεί επικεφαλής του αρχαιολογικού χώρου στο Πέστουμ (Ποσειδωνία), περίπου 100 χιλιόμετρα νότια από την Πομπηία, όπου βρίσκονται τα ερείπια αρχαίων ελληνικών ναών.

Ο ορισμός του έγινε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό που θα έδιναν νέα πνοή στους «αραχνιασμένους» ιταλικούς αρχαιολογικούς τόπους. Από τη θητεία του άφησε καλές εντυπώσεις, γράφουν οι Times, καθώς εξάλλου είχε, όπως και άλλοι έξι ξένοι διευθυντές, ένα λίγο μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων.

Η απόφαση οδήγησε στην παραίτηση δύο από τα τέσσερα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου της πόλης, όχι τόσο για τον διορισμό, όσο για τις μάλλον αντισυμβατικές μεθόδους του Τσουχτρίγκελ.

Ο γερμανός αρχαιολόγος σκέφτεται να χρησιμοποιήσει drone, υπέρυθρους αισθητήρες, ακόμη και δορυφόρους, για να αποκαλύψει τα μυστικά που ακόμη κρύβονται στην πόλη που σκέπασε η τέφρα του Βεζούβιου το 79 μΧ.

Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία με κόκορα που ήταν στο χώρο ενός εστιατορίου που ανακαλύφθηκε το 2020 στην Πομπηία (EPA/PARCO ARCHEOLOGICO DI POMPEI)

Οι παραιτηθέντες αρχαιολόγοι, 73 και 70 ετών, δήλωσαν ότι το βιογραφικό του Γερμανού δεν έχει βάθος και ο ίδιος δεν έχει την πείρα να παίρνει αποφάσεις για έναν τόσο σπουδαίο τόπο, με μεγάλο προϋπολογισμό συντήρησης και αποκατάστασης. Οι διαμαρτυρίες για τον Τσουχτρίγκελ δεν σχετίζονταν με το ότι είναι Γερμανός (πάντως έχει πάρει και την ιταλική υπηκοότητα).

Αυτός που υπερασπίστηκε τον νέο διορισμό ήταν ο απερχόμενος διευθυντής Μάσιμο Οσάνα, επί των ημερών του οποίου ήλθαν στο φως εντυπωσιακά νέα ευρήματα. «Εκανε φανταστική δουλειά στο Πέστουμ. Οταν πήγε το μουσείο έσταζε νερά, επικεντρώθηκε στη συντήρηση, διπλασίασε τους επισκέπτες και τους άφησε για πρώτη φορά να μπουν μέσα στα ιερά», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...