Δεν είχε τύχει ξανά, στα 19 χρόνια της καριέρας του, ο Αντι Μάρεϊ να παίξει στο All England Club με συμπαίκτη τον αδελφό του, Τζέιμι. Συνέβη το βράδυ της Πέμπτης για πρώτη και τελευταία φορά. Οι Μάρεϊ ηττήθηκαν (7-6, 6-4) από τους Αυστραλούς Ρίνκι Χιτζικάτα και Τζον Πιρς στο κεντρικό κορτ του Γουίμπλεντον, στο οποίο είχε συγκεντρωθεί ασυνήθιστα πολύς κόσμος για αγώνα πρώτου γύρου στο «διπλό».
Στην τελευταία του εμφάνιση στο πιο διάσημο τουρνουά τένις, ο 37χρονος Σκωτσέζος δεν κατάφερε να συμμετάσχει στο «μονό». Αποσύρθηκε την Τρίτη, δέκα μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση κύστης στη σπονδυλική στήλη. Το «διπλό» είναι λιγότερο απαιτητικό, αφού ο αθλητής χρειάζεται να καλύπτει το μισό τερέν. Ετσι, είπε να προσπαθήσει, μαζί με τον αδελφό του, αν και γνώριζε ότι οι πιθανότητες πρόκρισης δεν ήταν με το μέρος τους. Το ήξεραν και οι «φαν» του, γι’ αυτό πήγαν να τον αποχαιρετήσουν. Στις εξέδρες βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Νόβακ Τζόκοβιτς η Ιγκα Σβιόντεκ, η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ο Τζον ΜάκΕνρο, ο Τιμ Χέρμαν, ο Λέιτον Χιούιτ και ο Τζακ Ντρέιπερ.
Η 68χρονη Σου Μπάρκερ, πρώην τενίστρια και τηλεπαρουσιάστρια, είχε κληθεί για να διευθύνει το συγκινητικό, εικοσάλεπτο τελετουργικό που ακολούθησε. Ο Μάρεϊ μπορεί να δώσει ακόμη μια παράσταση στο Γουίμπλεντον, το Σάββατο στο «μικτό διπλό» ως συμπαίκτης της Εμα Ραντουκάνου, αλλά μπορεί και όχι. Θα ρωτήσει το σώμα του και θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να μην το ρισκάρουν. Δεν ήθελαν, το καμάρι του βρετανικού τένις να κλείσει πίσω του την πόρτα του Γουίμπλεντον χωρίς να του αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές.
Not a dry eye on Centre Court.
They love you, @andy_murray 💚 pic.twitter.com/dgas9hPEHx
— Wimbledon (@Wimbledon) July 4, 2024
Αμέσως μετά τον αγώνα γνώρισε στιγμές αποθέωσης. Και μόλις οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα κόπασαν, άρχισε η παρουσίαση του βίντεο με τον μακροσκελή τίτλο «Μας έκανες να ονειρευτούμε, να πιστέψουμε, να δακρύσουμε, να νιώσουμε υπερήφανοι». Οταν ήρθε η ώρα να μιλήσει, από τα μάτια του κυλούσαν δάκρυα και οι λέξεις έβγαιναν από το στόμα του με δυσκολία: «Θα ήθελα να παίζω για πάντα, αγαπώ αυτό το άθλημα, όμως οι τραυματισμοί δεν μου άφησαν πολλά περιθώρια. Το τένις μου έδωσε πολλά, μου δίδαξε μαθήματα που θα μου φανούν χρήσιμα στην υπόλοιπη ζωή μου».
«Δουλέψαμε σκληρά για να είμαστε στα κορτ. Ισως, όχι με την επιτυχία που θα θέλαμε, όμως προσπαθήσαμε», πρόσθεσε καθώς κάρφωσε το βλέμμα του στο box του. Εκεί βρίσκονταν, η σύζυγός του, Κιμ, δυο από τα τέσσερα παιδιά τους (η 8χρονη Σοφία και ο 6χρονος Εντι), άλλοι συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες.
Για αυτή του την υπεράνθρωπη προσπάθεια τον λάτρεψαν, κυρίως, οι Βρετανοί, που του έδωσαν το προσωνύμιο «Braveheart». Είναι ο πρώτος τενίστας από το Νησί, μετά τον Φρεντ Πέρι (1936), που σήκωσε το τρόπαιο του Γουίμπλεντον: το 2013 και, ξανά, το 2016. Ο πρώτος που κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στο Νο1 της παγκόσµιας κατάταξης. Στις εγκαταστάσεις του Γουίμπλεντον κατέκτησε, επίσης, χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Την ίδια χρονιά θριάμβευσε και στο Αμερικανικό Οπεν. Κέρδισε 48 τίτλους ATP. Τον μύθο του, όμως, τον ύφανε με τον αλύγιστο χαρακτήρα του.
Ηταν Νο1 στο παγκόσμιο ranking όταν οι πόνοι στον γοφό του άρχισαν να τον βασανίζουν καθημερινά, μέρα – νύχτα. Του τοποθέτησαν μεταλλικό ισχίο, όμως οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν σε ησυχία. Κανείς άλλος τενίστας δεν βρέθηκε τόσες φορές στο χειρουργικό τραπέζι. Συνέχισε, όμως, να προσπαθεί να ξαναγίνει αυτός που ήταν κάποτε. Αυτός που κατάφερνε να «κοιτάζει στα μάτια» τους «Big-3». «Με σκοτώνει, που δεν µπορώ να βγω εκεί έξω και να είµαι ανταγωνιστικός», είχε εκμυστηρευθεί το 2019, όταν ανακοίνωσε πως σκέφτεται να αποχωρήσει από τα κορτ. Αλλά δεν το έκανε.
Δεν ήταν μόνο οι τραυματισμοί, που δεν του επέτρεψαν να κατακτήσει το στάτους που του άξιζε. Αν στο τένις υπήρχε βραβείο για τον πιο άτυχο παίκτη, θα ήταν όλο δικό του. Ποια αναποδιά από τις τόσες που του έτυχαν, να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το 2013, στον τελικό του Αυστραλιανού Οπεν εναντίον του Νόβακ Τζόκοβιτς, ένα πούπουλο έπεσε από τον ουρανό στο οπτικό του πεδίο τη στιγμή που ήταν έτοιμος να σερβίρει. Εχασε δυο σερβίς στη σειρά και, λίγο αργότερα, τον αγώνα. Τρία χρόνια μετά, ενώ ήταν έτοιμος να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον Κέι Νισικόρι, ένας παράξενος ήχος, σαν γκονγκ, που ακούστηκε από τα μεγάφωνα του συστήματος αναγγελιών του γηπέδου, διέκοψε το μπρέικ-πόιντ. Ο Μάρεϊ αποσυντονίστηκε, έχασε τα επτά επόμενα γκέιμ, και το ματς.
Πλέον, ο σερ Αντι Μάρεϊ ετοιμάζεται για το τελευταίο του βήμα στο τένις. Ελπίζει να κατορθώσει να εμφανιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν στις 27 του μήνα, έστω μόνο για ένα παιχνίδι. Υστερα, τα φώτα θα σβήσουν για εκείνον.
Δεν σκέφτεται να γίνει τηλεσχολιαστής αγώνων – το έκανε το 2018 για το BBC, και δεν του άρεσε. Θα προτιμούσε να συνεχίσει ως προπονητής. Αλλά και αυτό «παίζεται». Προς το παρόν, θέλει μόνο να πάψει να πονάει και να μοιραστεί χρόνο με την οικογένειά του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News