347
| INTIMEnews

Δύσκολη νύχτα στη Ζάκυνθο – Ανθρωποκυνηγητό για τους εμπρηστές

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2017, 17:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/08/2017, 07:30

Δύσκολη νύχτα στη Ζάκυνθο – Ανθρωποκυνηγητό για τους εμπρηστές

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2017, 17:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/08/2017, 07:30

Συνεχίζεται για δεύτερο 24ωρo η πυρκαγιά στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, όπου ήδη έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσος αλλά και ελαιώνες. Το Σάββατο οι φλόγες έζωσαν τα χωριά Αναφωνήτρια και Μαριές, όπου κάηκαν σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες.

Αργά το βράδυ της Κυριακής η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι πολύ δύσκολη καθώς ένα σπίτι έξω από τις Μαριές παραδόθηκε στις φλόγες. Καταστράφηκαν ακόμη μη κατοικήσιμα κτίσματα και παλιές αποθήκες και αγροικίες. Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι φλόγες κινούνταν  περιμετρικά του χωριού ενώ συνεχίζουν να καίγονται δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.

Μόνο μετά τις 02:00 οι φλόγες κόπασαν και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τους πυροσβέστες, αναφέρει το imerazante.gr

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει μέσα στο χωριό και βρίσκονται στις αυλές των πρώτων σπιτιών για να τα προστατέψουν. Μαζί τους βρίσκονται και λεωφορεία του Δήμου Ζακύνθου για να απομακρύνουν τους κατοίκους σε περίπτωση που χρειαστεί.

Τουλάχιστον 20 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, απομακρύνθηκαν από το χωριό, ωστόσο οι υπόλοιποι κάτοικοι παρέμειναν στο χωριό τους.

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια μεγάλη έκταση όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο με πολλές εστίες που αναζωπυρώνονται και δημιουργούν πρόβλημα», σημείωνε νωρίτερα την Κυριακή σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, και πλέον όπως είπε, «το στοίχημα είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά έως το βράδυ καθώς στην συνέχεια δεν θα έχουμε εναέρια μέσα».

Εντοπισμός υπόπτων εμπρηστών

Με δεδομένο ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, έχουν σημειωθεί στο νησί της Ζακύνθου περισσότερες από 82 πυρκαγιές, οι περισσότεροι από τους κατοίκους κάνουν ανοικτά λόγο για εμπρησμό.

Την ώρα της κατάσβεσης πιλότος ελικοπτέρου αντιλήφθηκε τη δράση δύο ύποπτων ανδρών δυτικά του χωριού Μαριές και αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρχές που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Οι δύο καταζητούμενοι φέρεται να προσπάθησαν να βάλουν δύο νέες πυρκαγιές στο νησί.

Σημαντική είναι και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής που με κάθε τρόπο, βοηθούν τους πυροσβέστες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...