428
Ανθρωποι περπατούν δίπλα σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθαν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα. | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2023, 15:01
Ανθρωποι περπατούν δίπλα σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθαν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στη Γάζα

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2023, 15:01

Οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζονται και οι ισραηλινές δυνάμεις ζητούν από τους παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν βόρεια τμήματα της Λωρίδας.

Στο μεταξύ, τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα εισήλθαν το Σάββατο μέσω της αιγυπτιακής πλευράς από το πέρασμα της Ράφα καθ’ οδόν προς το πέρασμα Αούτζα για επιθεώρηση προτού συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως είπαν στο Reuters οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας και πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου.

Δύο βυτιοφόρα και 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν την αιγυπτιακή πλευρά κατευθυνόμενα προς την Αούτζα για έλεγχο, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η επταήμερη ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατέρρευσε την Παρασκευή καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να την παρατείνουν. Το Ισραήλ και η Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την εξέλιξη αυτή.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα λέει ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξανάρχισαν οι βομβαρδισμοί. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει χτυπήσει 400 στόχους σε όλη τη Λωρίδα.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοθέτησε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που ήταν ανεπτυγμένη στα βορειοδυτική της πόλης της Γάζας στην περιοχή Αλ Ταουάν «με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες».

Από την πλευρά του το παλαιστινιακό υπουργείο ανώτερης εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην αλ Φαλούτζα της Γάζας σκοτώθηκε ο επιφανής Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός Σουφιάν Ταγέχ και η οικογένειά του.

Στο μεταξύ, δύο Σύροι μαχητές, που συνδέονταν με τη Χεζμπολάχ, σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινά πλήγματα κατά στόχων που θεωρούνταν ότι ανήκαν στη λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση, σύμμαχο της παλαιστινιακής Χαμάς, κοντά στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αργότερα η ιρανική οργάνωση «Φρουροί της Επανάστασης» επιβεβαίωσε την είδηση, σύμφωνα με το The Times of Israel.

Συνομιλία ντε Κρο – Νετανιάχου

Ο βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρόο, δήλωσε ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα και του είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν και άλλοι θάνατοι αμάχων.

Ο ντε Κρόο δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να εξαλείψει την τρομοκρατική απειλή που προέρχεται από τη Γάζα» αλλά ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα ούτως ώστε να μην σκοτωθούν άλλοι άμαχοι.

Παρέμβαση Ερντογάν

«Η ευκαιρία για ειρήνη μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα χάθηκε για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο τούρκος πρόεδρος που προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στον πόλεμο πρόσθεσε: «Εξαρχής τονίζαμε ότι είμαστε υπέρ μιας μόνιμης εκεχειρίας αντί μιας ανθρωπιστικής παύσης… Υπήρξε μια ευκαιρία για ειρήνη εδώ και δυστυχώς τη χάσαμε για την ώρα εξαιτίας της ασυμβίβαστης προσέγγισης του Ισραήλ».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...