Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη τους αεροπορική ρίψη βοήθειας για τη Γάζα, με περισσότερα από 30.000 γεύματα που έριξαν με αλεξίπτωτα τρία στρατιωτικά αεροπλάνα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την Παρασκευή στρατιωτικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στη Γάζα, για την ανακούφιση των Παλαιστινίων που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και απειλούνται με λιμό, ενώ συνεχίζοντια οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων.
Εκτός από τις αεροπορικές ρίψεις, τις οποίες αξιωματούχοι είπαν ότι θα ξεκινήσουν εντός των ημερών, ο Μπάιντεν τόνισε ότι «θα επιμείνουμε ώστε το Ισραήλ να διευκολύνει περισσότερα φορτηγά να περάσουν και να αυξήσουν τις διόδους πρόσβασης για να έχουν περισσότεροι άνθρωποι τη βοήθεια που χρειάζονται», αναφέρει η Washington Post.
«Καμία δικαιολογία, γιατί η αλήθεια είναι ότι η βοήθεια που ρέει στη Γάζα δεν είναι αρκετή. Αθώες ζωές και κυρίως παιδιά κινδυνεύουν … Δεν θα τα παρατήσουμε και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάβουμε περισσότερη βοήθεια.. Μέσα στις επόμενες μέρες θα συμμετέχουμε με τους φίλους μας από την Ιορδανία και άλλους σε αεροπορικές ρίψεις τροφίμων και άλλων αγαθών».
Συνάντηση με Μελόνι
Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Οίκο για τη συνάντησή του με την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, έκανε άλλη μία γκάφα.
Μπέρδεψε την Ουκρανία με τη Γάζα, λέγοντας ότι είναι ανάγκη να παράσχουμε «περισσότερα τρόφιμα και προμήθειες στην Ουκρανία» και «να επιδιώξουμε να συνεχίσουμε να ανοίγουμε διόδους στην Ουκρανία».
Ωστόσο, σήμερα Σάββατο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν από αέρος την πρώτη ρίψη εφοδίων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι. Οι αξιωματούχοι, μίλησαν ανώνυμα, δηλώνοντας ότι οι ρίψεις των φορτίων της ανθρωπιστικής βοήθειας έγιναν από τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130. Τα φορτία περιελάμβαναν 35.000 γεύματα.
Η εκατόμβη στη Γάζα
Η ανακοίνωση της αμερικανικών ρίψεων έγινε αφότου 112 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη βόρεια Γάζα την Πέμπτη. Παρέμεινε ασαφές, εν μέσω αντικρουόμενων εκδοχών, εάν ποδοπατήθηκαν ή πυροβολήθηκαν από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.
Το Ισραήλ, το οποίο παρείχε ασφάλεια για τη συνοδεία του κονβόι της Πέμπτης, είπε ότι τα στρατεύματά του πυροβόλησαν πάνω από το πλήθος μόνο αφού κάποιοι άνθρωποι κινήθηκαν προς τους στρατιώτες «με απειλητικό τρόπο».
Ωστόσο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ που μετέφεραν φάρμακα και καύσιμα την Παρασκευή στο νοσοκομείο αλ Σίφα, όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ανέφεραν ότι είδαν «μεγάλο αριθμό τραυμάτων από πυροβολισμούς» μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Ερευνες για το περιστατικό
Το Ισραήλ είπε ότι ξεκινά έρευνα. Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Παρασκευή ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι εξετάζουν τι συνέβη». Αλλά πολλοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει μια ανεξάρτητη έρευνα. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι «τρόμαξε με τα νέα για μια ακόμη σφαγή μεταξύ αμάχων στη Γάζα που είναι απελπισμένοι για ανθρωπιστική βοήθεια» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε «βαθιά αγανάκτηση» για «άμαχους… στόχο Ισραηλινών στρατιωτών».
Αισιοδοξία για εκεχειρία
Στο μέτωπο των διαπργματεύσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει να δει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας εγκαίρως για την έναρξη του Ραμαζανιού στις 10 Μαρτίου, σύμφωνα με το BBC.
Ερωτηθείς εάν περιμένει μια συμφωνία μέχρι τότε, ο κ. Μπάιντεν είπε: «Το ελπίζω. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό».
Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει εκεχειρία 40 ημερών σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από την αρχή του Ραμαζανιού, καθώς και αυξημένη ροή βοήθειας στη Γάζα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που γνωρίζει για την πρόοδο των συνομιλιών.
Η πρόταση προβλέπει επίσης συμφωνία για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα ισραηλινών ομήρων και με αναλογία 10 προς ένα.
«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης προς δημοσιογράφους. «Η συμφωνία βασικά υπάρχει. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες από τη μια ή την άλλη πλευρά».
Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο όπου επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και ένας τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News