«Αντέχει» η Πρέμιερ Λιγκ τον υποβιβασμό της Σίτι (και της Τσέλσι);
«Αντέχει» η Πρέμιερ Λιγκ τον υποβιβασμό της Σίτι (και της Τσέλσι);
Η αφαίρεση 10 βαθμών από την Εβερτον, που την κατέβασε στην προτελευταία θέση της κατάταξης στην Πρέμιερ Λιγκ, της επιβλήθηκε επειδή υπερέβη το όριο δαπανών, το οποίο έχει τεθεί από την αγγλική λίγκα. Το έγκλημά της, με δυο λόγια, ήταν ότι ξεπέρασε κατά (περίπου) 22 εκατομμύρια ευρώ τις συσσωρευμένες ζημιές των 120 εκατ. ευρώ που ένας σύλλογος Α’ Κατηγορίας στην Αγγλία επιτρέπεται να εμφανίσει: για κάθε προηγούμενη τριετία.
Ο νόμος είναι νόμος, όμως η Εβερτον έχει κάθε λόγο να νιώθει αδικημένη. Η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορείται για 115 τέτοιες παραβάσεις – κάποιες από αυτές, μάλιστα, είναι πολύ παλιές. Στο υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα, από τη σεζόν 2009-2010 μέχρι σήμερα, η Σίτι γιγαντώθηκε οικονομικά και αγωνιστικά, κυριάρχησε στην Πρέμιερ Λιγκ, κατακτώντας τον τίτλο επτά φορές (συν τρία Κύπελλα Αγγλίας και έξι Λιγκ Καπ), και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αν, πράγματι, παρανόμησε, οι παρανομίες αυτές τη βοήθησαν να αλλάξει status. Ενώ την Εβερτον, δεν φαίνεται να την ωφέλησαν. Στην τριετία για την οποία τιμωρήθηκε, τερμάτισε 12η, 10η και 16η.
Η Τσέλσι, που, επίσης, «απογειώθηκε» επί των ημερών του Ρομάν Αμπράμοβιτς, κατηγορείται για μυστικές συναλλαγές του πρώην ιδιοκτήτη της, από το 2012 έως το 2019. Ο σύλλογος του Λονδίνου έχει (σχεδόν) ομολογήσει την ενοχή του. Τις παράτυπες πληρωμές του ρώσου μεγιστάνα, τις κατήγγειλαν τα νέα του αφεντικά: ο Τοντ Μπόελι και οι συνεργάτες του. Και στο σύνολό τους αυτά τα ποσά υπερβαίνουν κατά πολύ τα 22 εκατομμύρια, που καταδίκασαν την Εβερτον.
Ούτε η Σίτι, ούτε η Τσέλσι έχουν τιμωρηθεί – στην περίπτωση της Τσέλσι δεν έχουν απαγγελθεί, καν, κατηγορίες. Ιδίως σε ό,τι αφορά την πρωταθλήτρια Αγγλίας, η έρευνα μπορεί να τραβήξει (τουλάχιστον) άλλα δυο χρόνια. Την υπερασπίζεται, άλλωστε, ένας στρατός κορυφαίων δικηγόρων. Ενώ για την Εβερτον, που αυτή την εποχή είναι «ακέφαλη», οι διαδικασίες προχώρησαν ασυνήθιστα γρήγορα.
Με μέτρο σύγκρισης την ποινή που επιβλήθηκε στα «Ζαχαρωτά», η Σίτι (κυρίως) και η Τσέλσι θα πρέπει να τιμωρηθούν με αφαίρεση 30 βαθμών, ή να υποβιβαστούν, εφόσον η ενοχή τους αποδειχθεί ενώπιον της ανεξάρτητης πειθαρχικής επιτροπής. Αλλά δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η αυστηρότητα των αρμοδίων εξαντλήθηκε στην Εβερτον.
Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, που η απόφαση για την Εβερτον έπεσε σαν βόμβα, το αγγλικό ποδόσφαιρο δεν έδινε μεγάλη σημασία στις οικονομικές υπερβάσεις των συλλόγων του. Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, συνήθιζε να κατηγορεί τους Αγγλους ότι έχουν μετατρέψει την Πρέμιερ Λιγκ σε παιδότοπο δισεκατομμυριούχων. Οχι μόνο περιφρονούσαν το FFP (Financial Fair Play), που προσπαθούσε να επιβάλει η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, αλλά και την κατηγορούσαν ότι καταδίωκε τα κορυφαία club τους επειδή ζήλευε την επιτυχία του αγγλικού πρωταθλήματος. Αγνόησαν τις καταγγελίες του Spiegel (τον Νοέμβριο του 2018) για τις πρακτικές της Μάντσεστερ Σίτι, και την υπερασπίστηκαν σθεναρά όταν, τον Φεβρουάριο του 2020, η UEFA την απέβαλε από τις διοργανώσεις της για δυο χρόνια, με μια απόφαση που πέντε μήνες αργότερα ακυρώθηκε από το CAS (Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο).
Η τελευταία φορά που η Πρέμιερ Λιγκ είχε αφαιρέσει βαθμούς από ομάδα της ήταν τη σεζόν 2009-2010. Για οικονομικές παρατυπίες είχε τιμωρηθεί στο παρελθόν μόνο η Λούτον: το 2008-2009 για αντικανονικές μεταγραφές. Επί 125 χρόνια οι αγγλικοί σύλλογοι ήταν ελεύθεροι να ξοδεύουν όσα ήθελαν, όποτε ήθελαν, όπως ήθελαν. Ωσπου, ξαφνικά, έμαθαν ότι οι δαπάνες τους δεν πρέπει να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, ανάλογο με τα οικονομικά τους. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο η Σίτι κλήθηκε να απολογηθεί για όσα είχε αποκαλύψει το Spiegel πριν από κάμποσα χρόνια. Και η Εβερτον τιμωρήθηκε αυστηρά για 22 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό αμελητέο μπροστά στον τεράστιο τζίρο της αγγλικής ποδοσφαιρικής αγοράς.
Γιατί η Πρέμιερ Λιγκ άλλαξε γνώμη; Επειδή οι Αγγλοι νιώθουν πως χάνουν τον έλεγχο, απαντούν οι αναλυτές, με τους άραβες Κροίσους, τα αμερικανικά funds και τους ρώσους ολιγάρχες να διαφεντεύουν, πλέον, τους σπουδαιότερους συλλόγους τους. Αποφάσισαν, λοιπόν, να βάλουν μια τάξη, προστατεύοντας και τις (λίγες) ομάδες τους που δεν έχουν πέσει σε ξένα χέρια.
Η «καμπάνα» στην Εβερτον ήταν μια προειδοποίηση προς όλους, ότι ο κανονισμός για τις δαπάνες θα εφαρμοστεί. Αλλά η απάντηση στο μέγα ερώτημα, αν αυτό σημαίνει πως η Μάντσεστερ Σίτι κινδυνεύει με υποβιβασμό, θα καθυστερήσει πολύ. Ισως, και πέρα από το 2024.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: «Αντέχει» η Πρέμιερ Λιγκ τον υποβιβασμό της Σίτι (και της Τσέλσι);
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.