699
Γιάννης, Κώστας και Θανάσης Αντετοκούνμπο πριν από αγώνα των Μιλγουόκι Μπάκς με τους Λέικερς | Kevork Djansezian/Getty Images

Antetokounbros, οι «άρχοντες των δαχτυλιδιών»

Sportscaster Sportscaster 20 Οκτωβρίου 2021, 15:23
Γιάννης, Κώστας και Θανάσης Αντετοκούνμπο πριν από αγώνα των Μιλγουόκι Μπάκς με τους Λέικερς
|Kevork Djansezian/Getty Images

Antetokounbros, οι «άρχοντες των δαχτυλιδιών»

Sportscaster Sportscaster 20 Οκτωβρίου 2021, 15:23

Στο εναρκτήριο ματς της σεζόν 2021-2022, στο «Fiserv Forum» του Μιλγουόκι, οι Μπακς έπαιξαν σαν πρωταθλητές. Με πρωταγωνιστή -ποιον άλλον;- τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (32 πόντοι, 14 ριμπάουντ, 7 ασίστ), νίκησαν (127-104) τους Μπρούκλιν Νετς, την ομάδα που θεωρείται ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου, και ολοκλήρωσαν μια υπέροχη βραδιά, την οποία οι τυχεροί θεατές -αυτοί που βρήκαν εισιτήριο- δεν θα ξεχάσουν, ποτέ.

Πενήντα ολόκληρα χρόνια περίμεναν οι οπαδοί των «Ελαφιών» την τελετή που προηγήθηκε του αγώνα: την απονομή του τροπαίου και των δαχτυλιδιών στους θριαμβευτές. Το γήπεδο είχε πλημμυρίσει από ευτυχισμένα πρόσωπα, μα ειδικά οι στιγμές που βίωναν οι Αντετοκούνμπο ήταν βγαλμένες από παραμύθι.

Πριν από 10-15 χρόνια, τρία αδέλφια (ο Γιάννης, ο Θανάσης και ο Κώστας), στριμωγμένα στο φτωχικό τους δωμάτιο σε ένα υπόγειο της Αθήνας, ονειρεύονταν πως έπαιζαν στο ΝΒΑ. Πως ήταν σπουδαίοι μπασκετμπολίστες, και ο κόσμος τους αποθέωνε. Πόσες πιθανότητες υπήρχαν, αυτό το όνειρο να βγει αληθινό – και για τους τρεις; Κι όμως, σήμερα τα ξημερώματα το δαχτυλίδι του πρωταθλητή λαμποκοπούσε στα χέρια του Γιάννη και του Θανάση, με το κοινό να φωνάζει ρυθμικά τα ονόματά τους, και την κυρία Βερόνικα, τη μητέρα τους, να τους βιντεοσκοπεί. Ενώ πέρυσι είχε φορέσει το δαχτυλίδι ο Κώστας, που κατέκτησε τον τίτλο με τους Λος Αντζελες Λέικερς στη «φούσκα» του Ορλάντο στη Φλόριντα. Οι Antetokounbros έγιναν τα πρώτα τρία αδέλφια στα χρονικά του ΝΒΑ, που πάτησαν την κορυφή του αμερικανικού μπάσκετ.

O Giannis στην πρεμιέρα των Μπακς με τους Νετς

Μάλιστα, το δαχτυλίδι του Κώστα θεωρείται ένα από τα ωραιότερα, ως δημιουργία, που έχουν απονεμηθεί από το 1947 μέχρι σήμερα, οπότε και καθιερώθηκαν. Φτιαγμένο από χρυσό 18 καρατίων, 804 πετράδια, και λεπτομέρειες που τιμούσαν τη μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ. Η αξία του, ως κόσμημα, εκτιμάται γύρω στα 20.000 δολάρια, όμως για τον αθλητή είναι ανεκτίμητο. Το ίδιο και για τους συλλέκτες. Αυτό που έβγαλε σε δημοπρασία ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (για να ενισχύσει οικονομικά το ίδρυμά του) «έπιασε» κάτι λιγότερο από 400.000 δολάρια. Το είχε κερδίσει το 1987, κατακτώντας το πρωτάθλημα με τους Λέικερς. Εχουν πουληθεί κι άλλα, κατά καιρούς, σε τιμές από 250.000 έως 350.000 δολάρια.

Κάθε δαχτυλίδι, ακόμη και της ίδιας σεζόν, είναι μοναδικό, διαφορετικό από τα άλλα. Ολα έχουν κάποια κοινά στοιχεία (π.χ. τη φράση «παγκόσμιοι πρωταθλητές», το logo του ΝΒΑ, ή τη χρονιά που αφορούν), όμως οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να τα παραγγείλουν στα δικά τους «μέτρα», με το έμβλημά τους και τους συμβολισμούς που επιθυμούν. Το ίδιο και οι παίκτες: μπορούν να ζητήσουν να αναγράφεται μια συγκεκριμένη λέξη, ή φράση. Αν συνυπολογίσουμε ότι απονέμονται σε όλα τα μέλη της πρωταθλήτριας ομάδας -αθλητές, προπονητικό τιμ, ιδιοκτήτες, ακόμη και σε πάσης φύσεως υπαλλήλους της- θα αντιληφθούμε πόσο απαιτητική δουλειά είναι η κατασκευή τους. Γι’ αυτό και οι θριαμβευτές δεν τα παραλαμβάνουν με τη λήξη του πρωταθλήματος, αλλά στο πρώτο επίσημο ματς της επόμενης σεζόν.

Το δαχτυλίδι του «Greek Freak» απεικονίζει στο κέντρο του ένα ελάφι – το έμβλημα των Μπακς. Στη μια του πλευρά αναγράφονται, το όνομά του («Antetokounmpo»), ο αριθμός της φανέλας του (34), το όνομα της ομάδας του («Bucks») και η φράση «Fear the Deer» (Φοβού τα ελάφια). Στην άλλη, το «Bucks in 6», τα σκορ των αγώνων τους από τα πλέι-οφ μέχρι τους τελικούς με τους Σανς (4-0, 4-3, 4-2, 4-2), η λέξη «Milwaukee» και το έτος (2021). Οπως και τα υπόλοιπα, στο εσωτερικό του διαθέτει ένα QR Code και τα σήματα όλων των ομάδων του ΝΒΑ. Χωρίζεται σε δύο κομμάτια, και φοριέται και σαν μενταγιόν.

Ο Γιάννης, που περιλήφθηκε στους 75 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών στο ΝΒΑ), και τα αδέλφια του δεν είναι οι μόνοι Ελληνες που φόρεσαν το δαχτυλίδι στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ. Προηγήθηκαν δύο Ελληνοαμερικανοί. Ο Λου Τσιορόπουλος κατέκτησε δύο τίτλους με τους Μπόστον Σέλτικς, το 1957 και το 1959, που ήταν και οι πρώτοι αυτής της ιστορικής ομάδας. Ο (επίσης Ελληνοαμερικανός) Κερτ Ράμπις, ο οποίος αγωνίστηκε και στην ΑΕΚ τη σεζόν 1980-1981 ως Κυριάκος Ραμπίδης, στέφτηκε πρωταθλητής τέσσερις φορές έως το 1988 με τη φανέλα των Λος Αντζελες Λέικερς. Αν κάνουμε την πρόσθεση, το άθροισμα μας δίνει εννέα τρόπαια ΝΒΑ που σήκωσαν ελληνικά χέρια. Αφήνοντας στην άκρη τους βέρους Αμερικανούς, μόνο καναδοί μπασκετμπολίστες έχουν σηκώσει περισσότερα (11).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...