Ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του καθήμενοι επιδεικτικά, κοντά κοντά, στα κοινοβουλευτικά έδρανα, σε περιφρόνηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Επικαιρότητα

«Αντάρτικο» Τσίπρα στη Βουλή: Ποιος κορονοϊός; Εμείς θα ερχόμαστε κανονικά – Η απάντηση Τασούλα

«Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες, γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας το δημοκρατικό», απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Βουλής, υπενθυμίζοντας ευγενικά ποιος είναι υπεύθυνος και αρμόδιος για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου
Protagon Team

Οπως πολλοί από τους απλούς πολίτες, που με την πρώτη δόση του εμβολίου και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας, θεώρησαν ότι η πανδημία έληξε και ο κορονοϊός δεν είναι παρά μια δυσάρεστη ανάμνηση, έτσι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σήκωσε παντιέρα στη Βουλή, κηρύσσοντας το τέλος του lockdown και των περιοριστικών μέτρων εν γένει που ισχύουν για τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση, είπε ο κ. Τσίπρας και μόνος του διέγραψε, με… μία φράση, το ειδικό καθεστώς λειτουργίας της Βουλής λόγω των υγειονομικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού (σ.σ. το Κοινοβούλιο μετρά αρκετά κρούσματα και προληπτικές καραντίνες λόγω επαφής με επιβεβαιωμένα κρούσματα – συνολικά 107 άτομα, όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας).

Εφεξής, ανακοίνωσε, οι βουλευτές του θα έρχονται κανονικά σε όλες τις συνεδριάσεις, περιφρονώντας το ισχύον πλαίσιο και τις σχετικές τροποποιήσεις του Κανονισμού της Βουλής.

Προς επίρρωση των λεγομένων του, μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κάθισε επιδεικτικά κοντά-κοντά (χωρίς τα προβλεπόμενα κενά) στα κοινοβουλευτικά έδρανα με τους βουλευτές του που φυσικά ακολούθησαν, χωρίς δεύτερη κουβέντα, το «παράδειγμά» του.

«Δεν θα ανεχτούμε να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής σε μια Βουλή των σκιών. Ή σκιώδη Βουλή. Καλούμε τον Πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα τέρμα στο lockdown της Βουλής», είπε εμφανώς εκνευρισμένος ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, καταγγέλλοντας υπονόμευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και κακοποίηση της δημοκρατίας από τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν για την προσέλευση και παρουσία των βουλευτών στις συζητήσεις-ψηφοφορίες νομοσχεδίων.

«Είναι κακοποίηση της δημοκρατίας η χρήση ενός κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες “ψεκάστε – σκουπίστε – τελειώσαμε”, νομοθετήματα κρίσιμα για τη χώρα, την κοινωνία, τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων (…) Υπουργοί να μη λογοδοτούν για τα έργα τους. Αριστοι να μη λογοδοτούν για τις δηλώσεις και τις πράξεις τους», αναφώνησε.

«Εχουμε καταθέσει 14, ούτε μία ούτε δύο, επίκαιρες επερωτήσεις. Και αρνείστε να τις διεξάγετε. Με ποιο σκεπτικό; Εχετε δικαίωμα; Όχι», συνέχισε και κατηγόρησε το προεδρείο της Βουλής και την κυβέρνηση ότι μόνη τους έγνοια είναι πώς θα φιμώσουν κάθε φωνή ελέγχου και κριτικής.

«Με όλη την ευθύνη της θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση», κατέληξε στη σχετική παρέμβασή του και ανακοίνωσε ενδυόμενος τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής ότι «από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις» του Κοινοβουλίου.

Η απάντηση από τον Πρόεδρο του Σώματος, Κώστα Τασούλα, ήταν άμεση και σκληρή, επαναφέροντας με την πρέπουσα ευγένεια στην κοινοβουλευτική τάξη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εχουν χαλαρώσει και εδώ τα μέτρα. Το νομοσχέδιο συζητείται σε δύο μέρες. Θα μιλήσουν 70 βουλευτές. Η άλλη λύση, να είναι και οι 300 παρόντες για να τελειώνουμε σε μία μέρα, είναι μια υγειονομική βόμβα», υπογράμμισε για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «αυτό το άνοιγμα του χρόνου σύντομα θα συνοδευτεί από την αύξηση του ελάχιστου αριθμού των βουλευτών στην αίθουσα».

«Αυτή τη στάση θα τη στηρίξω μέχρι τέλους για την προστασία της υγείας σας και της ζωής σας», ξεκαθάρισε ο Κώστας Τασούλας στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντάς του, με αφορμή την έκκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα στον Πρωθυπουργό:

«Εγώ είμαι υπεύθυνος για τη λειτουργία της Βουλής και όχι ο κ. Μητσοτάκης. Η Βουλή έχει ήδη ανοίξει, ανοίγει σιγά σιγά και προσεκτικά. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Προσεκτικά και με το σωστό παράδειγμα σύντομα η Βουλή θα μπορέσει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη παρουσία».

«Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες, γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας το δημοκρατικό», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε ο Πρόεδρος της Βουλής την αρνητική απάντησή του στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «επιστροφή στην κανονικότητα» και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Αλλωστε ο ίδιος ο κ. Τασούλας σε άρθρο του στην «Καθημερινή» για τη λειτουργία της Βουλής εν μέσω πανδημίας -στην ανασκόπηση του annus horribilis 2020, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- είχε περιγράψει πώς ξεπεράστηκαν οι φωνές ακόμα και για πλήρη διακοπή των εργασιών της (σ.σ. ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές είχαν μιλήσει για αναστολή της συζήτησης κρίσιμων -όπως τα χαρακτήριζαν- νομοσχεδίων όπως αυτό για τα ΑΕΙ και για επιβολή κοινοβουλευτικού μορατόριουμ).

«Ξεπεράσαμε, μάλλον παραμερίσαμε, την αμηχανία μας και αφού δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, φροντίσαμε να μην αποδειχθούμε και απροσάρμοστοι. Και η αλήθεια είναι πως προσαρμοστήκαμε γρήγορα, συντονισμένα, προσεκτικά και αποτελεσματικά», ήταν η εκτίμησή του κ. Τασούλα για το πώς κύλησαν τα πράγματα από τότε που επιβλήθηκαν και στη Βουλή τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού.

«H τελευταία συνεδρίαση της Βουλής που έγινε «πανδημεί», με πλήρη δηλαδή σύνθεση, ήταν στις 22/1/20, όταν εξελέγη πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κυρία Σακελλαροπούλου, με 261 ψήφους επί 294 παρόντων. Η ορκωμοσία της ΠτΔ είχε προγραμματιστεί για τις 13/3/20. Σε αυτές τις ορκωμοσίες παρίστανται στο βουλευτήριο και στα θεωρεία τουλάχιστον 1.000 άτομα κάθε φορά. Στις 13/3/20, είχαμε παρόντα μόνο 120 άτομα, εκ των οποίων 12 μέλη της κυβερνήσεως, 48 βουλευτές και 1 διπλωμάτη, τον πρύτανη του διπλωματικού σώματος. Είχαμε πάει πλέον από το πανδημεί στην… πανδημία», έγραφε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τασούλας.

Ειδικά για το θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε υπογραμμίσει πως δεν επηρεάστηκε από την πανδημία. Απεναντίας ενισχύθηκε ουσιαστικά, γιατί θεσμοθετήθηκε στον Κανονισμό της Βουλής στις 10/10/2020, για πρώτη φορά, το δικαίωμα της Βουλής να παρεμβαίνει στο ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προτεραιοποιώντας ελέγχους ή και προτείνοντας επιπλέον, πέραν των προγραμματισμένων.

Από την άλλη πλευρά, σημείωνε, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί προσέρχονται τακτικότατα και απαντούν στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών σε ποσοστό 85% (τα προηγούμενα χρόνια ήταν μόλις 50%), χωρίς το φαινόμενο των αδικαιολόγητων υπουργικών απουσιών. Ο έλεγχος γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ επανήλθε, έπειτα από χρόνια, και η διήμερη συζήτηση σημαντικών νομοσχεδίων αντί της μονοήμερης.

Οσον αφορά την παρουσία – συμμετοχή των βουλευτών στις εργασίες του κοινοβουλίου, στην Ολομέλεια μπορούσαν να είναι από 60 το περισσότερο, μέχρι 30, αλλά ήδη με το σύστημα της τηλεδιάσκεψης που λειτουργεί, διευκρίνιζε ο κ. Τασούλας, μπορούσαν να λάβουν τον λόγο άλλοι 36.

Και όλα αυτά ούτε στην τύχη, ούτε αυθαίρετα, καθώς όπως υπογράμμιζε ο ίδιος ο Πρόεδρος, ο Κανονισμός της Βουλής, με τροποποιήσεις του, επιτρέπει στη διάσκεψη των προέδρων να αποφασίσει για τη λειτουργία της ως προς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ακόμα και το ζήτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας, επεσήμαινε, λύθηκε δημοκρατικά, με σχετική πάλι τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο οι βουλευτές που δεν μπορούν να μετέχουν με φυσική παρουσία στις συνεδριάσεις της Βουλής λόγω της λήψης μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Και αυτός ο τρόπος ονομαστικής ψηφοφορίας, σημείωνε ο κ. Τασούλας, κρίθηκε ομόφωνα συνταγματικός από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που απεφάνθη στις 24/9/2020 ότι «παρίσταται δικαιολογημένη και συμβατή με τη συνταγματική τάξη η θέσπιση στον Κανονισμό της Βουλής ρύθμισης ώστε και οι βουλευτές οι οποίοι, προς διαφύλαξη του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας, αποκλείονται προσωρινώς της φυσικής παρουσίας στη Βουλή να μπορούν να συμμετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες με επιστολική ψήφο».

Τσίπρας: Να κάνετε εμβόλιο κατά της υποκρισίας

«Θα ήταν χρήσιμο και ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας. Είναι πρόσχημα για σας ο κορονοϊός. Θέλετε να θέσετε σε καταστολή τη κοινοβουλευτική διαδικασία», επανήλθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι υγειονομική βόμβα να έρχεται ο βουλευτής να ψηφίζει;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας ότι στόχος είναι «να αξιοποιήσετε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για να αναστείλετε την κοινοβουλευτική λειτουργία».

«Θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση και για σας προσωπικά», κατέληξε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής.