329
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στην παρέμβασή του στη Βουλή την Τετάρτη. Ο τρόπος της επιστολικής ψηφοφορίας, μπορεί να είναι «αραμπάς» τεχνολογικά, ωστόσο δεν νοθεύει την ψηφοφορία, είπε | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τασούλας σε ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστολική ψήφος είναι προστασία υγείας, όχι νοθεία

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 15:46
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας στην παρέμβασή του στη Βουλή την Τετάρτη. Ο τρόπος της επιστολικής ψηφοφορίας, μπορεί να είναι «αραμπάς» τεχνολογικά, ωστόσο δεν νοθεύει την ψηφοφορία, είπε
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τασούλας σε ΣΥΡΙΖΑ: Η επιστολική ψήφος είναι προστασία υγείας, όχι νοθεία

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 15:46

Απαντήσεις στα περί «νόθευσης» της ψήφου του ελληνικού κοινοβουλίου, τα οποία έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αιτιολογήσει την αποχή που αποφάσισε από τις ονομαστικές ψηφοφορίες, επειδή γίνονται με επιστολική ψήφο και όχι με φυσική παρουσία, έδωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά την απόφαση για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη για την υπόθεση της Folli Follie, ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι σχετική απόφαση ελήφθη από τη Διάσκεψη των Προέδρων τον Απρίλιο του 2020.

Επίσης είπε ότι στις 24 του περασμένου Σεπτεμβρίου, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμάτευσε ότι είναι δικαιολογημένη και συμβατή με την συνταγματική τάξη η θέσπιση ρύθμισης στον Κανονισμό της Βουλής, ανάλογης με αυτή του άρθρου 70Α (για την απουσία στο εξωτερικό και την εγκυμοσύνη) προς διαφύλαξη του μείζονος αγαθού της δημόσιας υγείας. Δηλαδή, να μπορούν να μετέχουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές και με επιστολική ψήφο.

Η σχετική διάταξη αναμορφώθηκε σχετικώς, και είναι στον Κανονισμό της Βουλής είπε ο κ. Τασούλας και υπογράμμισε ότι «η έκταση που γίνεται τον τελευταίο καιρό, προφανώς αποσκοπεί στην αποτροπή της προσέλευσης βουλευτών στο κοινοβούλιο, που συμπαρασύρει προσέλευση συνεργατών, αστυνομικών, οδηγών και άλλων». Όπως σημείωσε, έχουν γίνει έως τώρα (το 2020 και το 2021), 21 ψηφοφορίες, στις οποίες έχουν μετάσχει όλα τα κόμματα, μέσω επιστολικής ψήφου, όπως ο προϋπολογισμός, άρσεις ασυλίας, νομοσχέδια και προανακριτικές».

Για την περίπτωση της τεχνολογικής λύσης, είπε ότι αποδείχθηκε επισφαλής. Όπως σημείωσε, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική τηλεδιάσκεψη προσομοίωσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, και ότι είναι «εξαιρετικά επισφαλής διαδικασία» εάν ο μετέχων δεν διαθέτει σύνδεση με ταχύτητα άνω των 50 Mbps. «Εάν, ένας βουλευτής στους 300, δεν μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνικού κωλύματος σε μια ονομαστική ψηφοφορία, πάσχει το σύνολο της ψηφοφορίας. Εάν δεν μπορέσει να μιλήσει σε ένα νομοσχέδιο, κάτι που συμβαίνει, δεν πάσχει από ακυρότητα η διαδικασία του νομοσχεδίου», παρατήρησε ο κ. Τασούλας.

Ο τρόπος της επιστολικής ψηφοφορίας, μπορεί να είναι «αραμπάς» τεχνολογικά, ωστόσο δεν νοθεύει την ψηφοφορία, αλλά την εξασφαλίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τόνισε ο κ. Τασούλας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...