560
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Αντάρτικο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα για το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2021, 12:33
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Αντάρτικο σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα για το μη άνοιγμα του λιανεμπορίου

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2021, 12:33

Το πρωί της Παρασκευής το λιανεμπόριο θα άνοιγε πανηγυρικά, και παρά την έξαρση των κρουσμάτων, τη Δευτέρα 5 Απριλίου —κυβερνητικά στελέχη θριαμβολογούσαν σχετικά και ΜΜΕ έκαναν ρεπορτάζ με τους καταστηματάρχες που ετοιμάζονταν ενθουσιασμένοι να υποδεχτούν επιτέλους πελάτες. Το βράδυ της ίδιας μέρας αποφασίστηκε να μην ανοίξει για τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη (δηλαδή τις δύο από τις τρεις πολυπληθέστερες πόλεις της χώρας, συν άλλη μία) καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στις συγκεκριμένες περιοχές τρομάζουν.

Σε μία ακόμη απόδειξη ότι η πολλή επικοινωνία με την άρση του lockdown προκαλεί τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, ο εμπορικός κόσμος σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε από το πρωί του Σαββάτου οργισμένος με τα κυβερνητικά πηγαινέλα.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Κωνσταντίνου Ζερβά, δημάρχου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος χαρακτήρισε την εξαίρεση της πόλης του από το άνοιγμα του λιανεμπορίου «αιφνιδιαστική και δυσάρεστη» και κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και έπειτα από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

Στη δε Πάτρα ο τοπικός εμπορικός σύλλογος έκανε λόγο για εμπαιγμό από την κυβέρνηση. Ανέφερε σε ανακοίνωση του:

«Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου για την περιοχή της Αχαΐας θα παραμείνουν κλειστά σύμφωνα με αναφορές της Επιτροπής και της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα η πρωτεύουσα θα ανοίξει κανονικά από την προσεχή Δευτέρα παρά το τεράστιο ιικό φορτίο. Νιώθουμε για μια ακόμη φορά το πειραματόζωο, ένας νομός μια αγορά που δεν λέει να ξεφύγει από το πολύμηνο lockdown. Νιώθουμε αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι μπροστά στον πρωτοφανή εμπαιγμό. Καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Δεν αντέχουμε άλλο».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, πολλοί καταστηματάρχες δήλωσαν έτοιμοι να αψηφήσουν την εντολή της κυβέρνησης και να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της σύγχυσης, είναι χαρακτηριστικό ότι με την απόφαση για μη άνοιγμα των καταστημάτων από Δευτέρα, αρχικά υπήρξε και απόφαση για μη άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων στις τρεις αυτές περιοχές. Τελικά και αφού ήδη το μέτρο της άρσης είχε αρχίσει να ισχύει από το πρωί του Σαββάτου, αποφασίστηκε να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με ορισμένα ΜΜΕ να αναφέρουν ότι ήταν η κυβέρνηση που δεν έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων.

Οπως διευκρίνισε και ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε αυτές τις τρεις περιφέρειες τα καταστήματα λιανεμπορίου δεν θα ανοίξουν από τη Δευτέρα, όμως θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο.

Σε κάθε περίπτωση το επιδημιολογικό πρόβλημα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα περιγράφεται ως πολύ σοβαρό με εκθετική αύξηση κρουσμάτων και τις υποδομές του ΕΣΥ ήδη στα όριά τους. Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής, τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το πρωί του Σαββάτου η Πολιτική Προστασία εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...