584
Ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε την Πέμπτη στην Αγκυρα συμμετέχοντας στην ανταλλαγή κρατουμένων (REUTERS/Tunahan Turhan) | REUTERS/Tunahan Turhan

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Δύσης – Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 16:41
Ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε την Πέμπτη στην Αγκυρα συμμετέχοντας στην ανταλλαγή κρατουμένων (REUTERS/Tunahan Turhan)
|REUTERS/Tunahan Turhan

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Δύσης – Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 1 Αυγούστου 2024, 16:41

Μια μεγάλης κλίμακας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με το CNN. Αυτή περιλαμβάνει τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν αλλά και τον ρώσο αντιφρονούντα Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιστρέψουν στη Ρωσία κρατούμενους, στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας την ύπαρξη της οποίας επιβεβαιώνει και το Bloomberg.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών, ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αμερικανό δημοσιογράφο Εβαν Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία και τον καταδίκασε σε κάθειρξη 16 ετών.

Ο δημοσιογράφος Εβαν Γκέρσκοβιτς ακούει την ετυμηγορία του ρωσικού δικαστηρίου στις 19 Ιουλίου (REUTERS/Dmitry Chasovitin)

Από την άλλη, ο 42χρονος Καρά-Μουρζά, ακτιβιστής με διπλή ρωσο-βρετανική υπηκοότητα, υπήρξε σκληρός επικριτής του προέδρου Πούτιν και καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2023 σε ποινή φυλάκισης 25 ετών για προδοσία και άλλες κατηγορίες που έχουν να κάνουν με τη στάση του γύρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές για την ανταλλαγή κρατουμένων, δήλωσε: «Εξακολουθώ να μην κάνω κανένα σχόλιο σχετικά με αυτό».

Οι ΗΠΑ πάντως έχουν διεξάγει εκτενείς συνομιλίες για να επιτύχουν την απελευθέρωση των Γκέρσκοβιτς και Γουίλαν, των οποίων τη φυλάκιση έχει χαρακτηρίσει «άδικη» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Είκοσι έξι άτομα που κρατούνταν σε φυλακές σε επτά διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ανταλλάχθηκαν την Πέμπτη σε μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων στην Άγκυρα, ανακοίνωσε αργότερα η τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα 26 άτομα προέρχονταν επίσης από φυλακές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας και της Λευκορωσίας.

Μεταξύ αυτών που ανταλλάχθηκαν περιλαμβάνονται ο αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο αμερικανός πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη Ρωσία, ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με το Reuters, ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην Αγκυρα την Πέμπτη, αφότου οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι συντόνισαν μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων.

«Μια επιχείρηση ανταλλαγής κρατουμένων θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον συντονισμό μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η τουρκική MIT, προσθέτοντας ότι «έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή σε αυτή την επιχείρηση».

Επιστρέφει στη Ρωσία και ο «δολοφόνος του Tiergarten»

Ο Βαντίμ Κράζικοφ, γνωστός και ως «δολοφόνος του Tiergarten», ο οποίος το 2019 δολοφόνησε στο κέντρο του Βερολίνου έναν Γεωργιανό που είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την BILD, στην ανταλλαγή κρατουμένων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Ο Βαντίμ Κράζικοφ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο 58χρονος Κράζικοφ, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι στις 23 Αυγούστου του 2019 στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου, κατ΄εντολήν της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς τη Ρωσία. Μετά τη σύλληψή του από τις γερμανικές αρχές, είχαν αυξηθεί οι συλλήψεις δυτικών πολιτών στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά όπλα, επισημαίνει η BILD.

Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη ότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι μεταξύ των υπό ανταλλαγή κρατουμένων βρίσκεται και ο Γερμανός πρώην υγειονομικός υπάλληλος του Ερυθρού Σταυρού Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα σε θάνατο από δικαστήριο του Μινσκ με κατηγορίες για τρομοκρατία, για να του δοθεί μόλις προχθές χάρη από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung μεταδίδει επίσης ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα τοποθετηθεί απόψε σε σχέση με την «ιστορική» ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ θα υποδεχθεί ο ίδιος τους Γερμανούς οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...