Την έκθεση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατό του θα γιορτάσει και το Λούβρο, μετά τα ιταλικά μουσεία, όπου εκτίθενται ακόμη και τρίχες του μεγάλου ζωγράφου! Αυτή είναι η αφορμή που μεταφέρεται εκεί η διάσημη μελέτη «Ο Ανθρωπος του Βιτρούβιου», όπου και θα παραμείνει για οκτώ εβδομάδες στο λαμπερό μουσείο του Παρισιού.
Πρόκειται για την πρώτη βραχυπρόθεσμη φιλοξενία τόσο μεγάλου έργου, αλλά δεν είναι η τελευταία…
Γαλλία και Ιταλία υπέγραψαν προσφάτως την τελική συμφωνία για ανταλλαγή έργων μεγάλων καλλιτεχνών και η μεταφορά των δοκιμών του Ντα Βίντσι αποτελεί την πρεμιέρα της συνεργασίας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φραντσεσκίνι και της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ, και αφορούν συγκεκριμένα την ανταλλαγή έργων του Ντα Βίντσι από την Ιταλία για την έκθεση του Λούβρου και του Ραφαήλ από τη Γαλλία για τις εκδηλώσεις που αφορούν την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του διάσημου εκπροσώπου της Αναγέννησης τον ερχόμενο χρόνο.
Ο αριθμός των έργων που θα ανταλλάξουν οι δύο χώρες δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, όμως η αρχή έγινε. Το Λούβρο από την πλευρά του θα αποστείλει την «Προσωπογραφία με ένα φίλο» του Ραφαήλ και άλλους γνωστούς πίνακες του ζωγράφου στην Ιταλία, αναφέρουν οι New York Times.
Οι όροι της συμφωνίας για την ανταλλαγή μεγάλων έργων του Λεονάρντο και του Ραφαήλ είχαν οριστεί στην γαλλο-ιταλική σύνοδο κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στη Λιόν το 2017.
Η σχέσεις των δύο χωρών όμως πέρασαν κρίση στα τέλη του 2018, όταν η τότε υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Λουτσία Μποργκονζόνι, είχε εκφράσει την αντίθεσή της στη διαδικασία της ανταλλαγής. «Ο Λεονάρντο είναι Ιταλός, απλώς πέθανε στη Γαλλία. Δεν μπορούν οι Γάλλοι να συμπεριφέρονται στους Ιταλούς σαν να έχουν πολιτιστικό παντοπωλείο», δήλωσε η ίδια στους ΝΥΤ.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες «χαλάρωσε» όταν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσκάλεσε τον Μάιο τον ομόλογο του Σέρτζιο Ματαρέλα στη Γαλλία, προκειμένου να κηρύξουν από κοινού την έναρξη των ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων για τον μεγάλο ιταλό δάσκαλο της Αναγέννησης.
Ο δανεισμός δεν περνά από τα χέρια ούτε των υπουργών, ούτε των πρωθυπουργών των δύο χωρών, αλλά την τελική υπογραφή βάζουν οι διευθυντές των μουσείων, όπως φαίνεται από τις αποφάσεις που έχουν γίνει γνωστές.
Για παράδειγμα, ο διευθυντής της Πινακοθήκης της Ακαντέμια στη Βενετία Τζούλιο Μανιέρι Ελία, δέχθηκε να δανείσει για οκτώ εβδομάδες τον «Ανθρωπο του Βιτρούβιου», όμως η διεύθυνση του Μουσείου Ουφίτσι, αρνήθηκε τον δανεισμό τού «Ευαγγελισμού».
«Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου» είναι ένα διάσημο σχέδιο με συνοδευτικές σημειώσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που φτιάχτηκε περίπου το 1490 σε ένα από τα ημερολόγιά του. Απεικονίζει μία γυμνή αντρική φιγούρα σε δύο αλληλοκαλυπτόμενες θέσεις με τα μέλη του ανεπτυγμένα και συγχρόνως εγγεγραμμένη σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο. Το σχέδιο και το κείμενο συχνά ονομάζονται Κανόνας των Αναλογιών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News