349
Ο ναός του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, στο φως της πανσελήνου, τον Αυγούστου του 2019 | Intime/ Δημήτρης Λεγάκης

Ανοιχτοί 105 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία για την πανσέληνο του Αυγούστου

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 13:59
Ο ναός του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, στο φως της πανσελήνου, τον Αυγούστου του 2019
|Intime/ Δημήτρης Λεγάκης

Ανοιχτοί 105 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία για την πανσέληνο του Αυγούστου

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2022, 13:59

Για μία ακόμη χρονιά, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Ετσι, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Η πανσέληνος στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στην Καβάλα – Intime

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα Προπύλαια στην πανσέληνο του Αυγούστου του 2020 – Intime

Φέτος, εκατό χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και του ίχνους που άφησε στη συλλογική μνήμη.

Ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία».

Πρόκειται για λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα για όλες τις περιοχές της χώρας εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News