309
| CreativeProtagon

Ανοιχτή πρόσκληση στους γιατρούς να βοηθήσουν 160.000 αναπήρους που ζητούν σύνταξη

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 22:44
|CreativeProtagon

Ανοιχτή πρόσκληση στους γιατρούς να βοηθήσουν 160.000 αναπήρους που ζητούν σύνταξη

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2024, 22:44

Πρόσκληση στους γιατρούς της χώρας να βοηθήσουν την Πολιτεία στελεχώνοντας τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και τους 160.000 ελαφρά ή βαριά αναπήρους της χώρας,  προκειμένου να πάρουν μια ώρα γρηγορότερα τη σύνταξή τους, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης.

Ο γραμματέας, ευαισθητοποιημένος από χιλιάδες περιπτώσεις που περιμένουν στη λίστα αναμονής προκειμένου να κριθούν από τις επιστημονικές επιτροπές για το ποσοστό αναπηρίας τους ενώ δεν είναι σε θέση να εργαστούν, απευθύνθηκε στους ιατρικούς συλλόγους, το ΕΣΥ και τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν τις επιτροπές των ΚΕΠΑ για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Μιλώντας στο talk radio για την προσπάθεια μείωσης του χρόνου αναμονής των ασθενών, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή τα ΚΕΠΑ καλούνται να εξυπηρετήσουν περίπου 160.000 αιτήματα συμπολιτών μας ετησίως. Λόγω έλλειψης προσωπικού, δηλαδή λόγω έλλειψης γιατρών, οι συνεδριάσεις έχουν μεγάλη καθυστέρηση, είτε στα ΚΕΠΑ είτε στις κατ’ οίκον αξιολογήσεις».

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε δύο υπουργικές αποφάσεις που δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης του Ειδικού Σώματος ιατρών των ΚΕΠΑ, στο οποίο σήμερα υπηρετούν περίπου 500 γιατροί. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί προκήρυξη για τη συνεργασία με νέες ειδικότητες γιατρών. Στόχος είναι ο συνολικός αριθμός που συμμετέχουν στις επιτροπές των ΚΕΠΑ να φτάσει τους 1.200 γιατρούς το συντομότερο δυνατόν.

Οι γιατροί μπορεί να προέρχονται, εκτός από το Δημόσιο, και από τον ιδιωτικό τομέα, με κίνητρο αυξημένες οικονομικές απολαβές κατά 50%.

Οπως τόνισε ο γενικός γραμματέας, «το κίνητρο δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά οικονομικό, αλλά αυτό της προσφοράς που βρίσκεται στο DNA των ιατρών που ασκούν λειτούργημα, ειδικά σε περιπτώσεις πιστοποίησης αναπηρίας, καθώς αφορά ένα ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης, να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανταπόκρισης και να φτιαχτεί μια ψηφιακή πλατφόρμα για τα ραντεβού, βάζοντας τέλος στις χειροκίνητες διαδικασίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...