294
Το USS Georgia ενώ πλέει με... φεγγαράδα στην Ανατολική Μεσόγειο, 9 Αυγούστου 2024 | Official Submarine Group Ten/Facebook

Ανοικτά της Κύπρου, το πυρηνικό υποβρύχιο με τους 145 Κρουζ

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 13:30
Το USS Georgia ενώ πλέει με... φεγγαράδα στην Ανατολική Μεσόγειο, 9 Αυγούστου 2024
|Official Submarine Group Ten/Facebook

Ανοικτά της Κύπρου, το πυρηνικό υποβρύχιο με τους 145 Κρουζ

Protagon Team Protagon Team 14 Αυγούστου 2024, 13:30

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε την παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανώς μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, του πυρηνικού υποβρυχίου USS Georgia.

Το υποβρύχιο αυτό μεταφέρει 145 πυραύλους Tomahawk που μπορούν να εξαπολύονται ανά εξάδες. Η ισχύς πυρός του είναι κολοσσιαία. Κάθε κεφαλή πυραύλου φέρει 450 κιλά εκρηκτικών και μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση μέχρι 1.500 χιλιόμετρα, ουσιαστικά δηλαδή, σε κάθε σημείο της Μέσης Ανατολής, της Τεχεράνης περιλαμβανομένης.

Οι αποστολές των πυρηνικών υποβρυχίων καλύπτονται συνήθως από μυστικότητα, αλλά προφανώς οι Αμερικανοί, γνωστοποιώντας την παρουσία του, ήθελαν να στείλουν μήνυμα αποτροπής στο Ιράν και ειδικότερα στην Χεζμπολάχ.

Αμερικανοί πεζοναύτες από τη 2η Force Reconnaissance Company διενήργησαν επιχειρήσεις κατάδυσης με το USS Georgia (SSGN 729) στη Μεσόγειο Θάλασσα, 9 Αυγούστου 2024 (Official Submarine Group Ten/Facebook)
Αόρατα και φονικά

Οι ΗΠΑ έχουν μόνον τέσσερα υποβρύχια αυτού του τύπου, τα οποία πρωταγωνίστησαν στην εκστρατεία κατά του Καντάφι στη Λιβύη το 2011 και στους βομβαρδισμούς κατά του καθεστώτος της Δαμασκού το 2017. Οι κινήσεις τους μένουν πάντα μυστικές, αλλά αυτή τη φορά, όπως προαναφέρθηκε, το Πενταγωνο αποκάλυψε ότι το USS Georgia πλέει στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Εξηγήθηκε μάλιστα ότι το υποβρύχιο αυτό συμμετείχε σε ασκήσεις με άλλα συμμαχικά σκάφη τα οποία απαρτίζουν την Task Force που πλέει στα ανοικτά του Λιβάνου. Σε αυτή τη δύναμη συμμετέχουν και κομάντος οι οποίοι αν χρειαστεί θα αποβιβαστούν στις ακτές του Λιβάνου.

Ποικιλία στόχων

Σε ελάχιστα λεπτά, το συγκεκριμένο υποβρύχιο μπορεί να αλλάξει στόχους και να στρέψει τους Tomahawk στις πιο σημαντικές υποδομές της Τεχεράνης: αποθήκες πολεμικού υλικού των Φρουρών της Επανάστασης, λιμάνια, αεροδρόμια, κέντρα διοίκησης, εργαστήρια του πυρηνικού προγράμματος. Ορισμένοι από τους πυραύλους που φέρει έχουν τη δυνατότητα να τρυπούν τη γη και το τσιμέντο καταστρέφοντας μπούνκερ και άλλες υπόγειες κατασκευές.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...