419
H Αννα Νετρέμπκο στην Οπερα της Βιέννης | EPA/FLORIAN WIESER

Αννα Νετρέμπκο: Η Ρωσίδα που έχει διχάσει τον κόσμο της όπερας

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 22:30
H Αννα Νετρέμπκο στην Οπερα της Βιέννης
|EPA/FLORIAN WIESER

Αννα Νετρέμπκο: Η Ρωσίδα που έχει διχάσει τον κόσμο της όπερας

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2023, 22:30

Η κορυφαία ρωσίδα σοπράνο Αννα Νετρέμπκο δεν μπορεί να τραγουδήσει στη Βρετανία, καθώς αποκλείστηκε από τους χώρους της όπερας λόγω της υποστήριξής της προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, συνεχίζει τις εμφανίσεις της στην Αυστρία και στην Ιταλία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα τραγουδήσει στη Γερμανία.

Ο Αντόνιο Παπάνο, μουσικός διευθυντής της βρετανικής Βασιλικής Οπερας του Κόβεντ Γκάρντεν από το 2002, ετοιμάζεται για την τελευταία σεζόν του με τον κορυφαίο μουσικό οργανισμό και είναι ο άνθρωπος που θα διευθύνει τη Νετρέμπκο στην όπερα «La Gioconda» του Ποντσιέλι, στο πλαίσιο του πασχαλινού Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ του επόμενου έτους.

Η απόφασή του αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη Βρετανία. Ο ίδιος έσπευσε να απαντήσει ότι η «κουλτούρα ακύρωσης» οδηγεί σε πολλούς άστοχους αποκλεισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως αναφέρουν οι Times.

Η Νετρέμπκο είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη σταρ της όπερας, αλλά η αρχική άρνησή της να μιλήσει ανοιχτά κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την οδήγησε σε καθολική καταδίκη από τον Δυτικό κόσμο. Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης την απέλυσε και την προειδοποίησε ότι μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ. Επίσης, δεν έχει εμφανιστεί σε καμία βρετανική σκηνή.

Τελικά, εξέδωσε μια δήλωση τον περασμένο Μάρτιο: «Καταδικάζω ρητά τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτού του πολέμου και τις οικογένειές τους».

Σε συναυλία στο Παρίσι, τo 2015 (Shutterstock)

Εκτοτε, ο κόσμος της όπερας έχει διχαστεί απέναντι στη Νετρέμπκο, η οποία απέφυγε να ασκήσει κριτική στον ίδιο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Met είπε ότι η τραγουδίστρια είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με το αίτημά της να καταγγείλει τον ρώσο πρόεδρο. Αλλοι επισημαίνουν το γεγονός ότι δεν της επιτρέπεται να εμφανιστεί ούτε στη Ρωσία μετά τη δήλωσή της, και αυτό αποδεικνύει τον κίνδυνο στον οποίο έθεσε τον εαυτό της.

Ο Παπάνο είπε ότι η σταρ, την οποία περιέγραψε ως «πολύ ζεστό και ταλαντούχο άνθρωπο», έχει «αποστασιοποιηθεί από κάθε είδους υποστήριξη στον πόλεμο και στο καθεστώς».

«Πιστεύω ότι σε όλο αυτό το ζήτημα πρέπει να σκεφτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες στη Ρωσία. Πρέπει λοιπόν να προσέχουμε τι λέμε και πώς προσπαθούμε να ακυρώσουμε κάποιον στη δουλειά του και στη ζωή του. Γίνονται πολλές άστοχες ακυρώσεις παγκοσμίως».

Προσέθεσε, δε, ότι είναι «πολύ ακανθώδες» ζήτημα το να επιτραπεί στην τραγουδίστρια –η οποία δεν θα συμμετέχει τη σεζόν του 2024 στη Βασιλική Οπερα– να επιστρέψει στη σκηνή του Λονδίνου. «Δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να παίξει εδώ» είπε. «Ηταν πολύ νωρίς για να σκεφτώ να τη φέρω πίσω με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο. Αλλες χώρες το βλέπουν διαφορετικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...