Η πτώση της κυβέρνησης Μισέλ Μπαρνιέ το βράδυ της περασμένης Τετάρτης μέσα στη γαλλική Βουλή δεν απασχολεί μόνο τους πολίτες της Γαλλίας, αλλά ανησυχεί και όλη την Ευρώπη, έγραψε το BBC. Η οικονομοπολιτική αναταραχή στο Παρίσι, μάλιστα σε περίοδο μεγάλης αστάθειας παγκοσμίως, επηρεάζει όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού Γαλλία και Γερμανία θεωρούνται οι κινητήριες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπλοκ. Εξάλλου και η Γερμανία διέρχεται τη δική της κυβερνητική κρίση, η οποία όμως θα τερματιστεί με τις πρόωρες εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου, που θα επαναφέρουν τη Χριστιανοδημοκρατία στο τιμόνι της διακυβέρνησης.
Ωστόσο, άλλο πράγμα είναι η κυβερνητική κρίση και άλλο η πολιτική κρίση (η δεύτερη μπορεί να διαρκεί με κυβερνώσα την οποιαδήποτε παράταξη). Το βασικό ζήτημα που προβλημάτισε τους Βρετανούς αφορά την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη Ρωσία: «Τι θα γίνει με την ευρωπαϊκή επίδειξη πυγμής και ενότητας απέναντι στο επεκτατικό και επιθετικό Κρεμλίνο;» Και ιδίως όσον αφορά το Ουκρανικό: «Πώς θα εκπληρώσει η Ευρώπη την υπόσχεσή της να παραμείνει σταθερή στο πλευρό της Ουκρανίας, αν ο μέλλων πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώσει ή ακόμα και σταματήσει τη ροή στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο;»
Αυτά εγράφησαν επειδή «η Γαλλία είναι η μόνη μεγάλη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης, μαζί με τη Βρετανία» και, βέβαια, υπό το κράτος του τρόμου για την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο: «Τι θα γίνει με το αμερικανοευωπαϊκό εμπορικό ισοζύγιο και με τις αμυντικές δαπάνες;» έγραψε το BBC, μάλλον θεωρώντας ότι «η δυσαρέσκεια του Τραμπ» μπορεί να μετουσιωθεί σε ακραίες κινήσεις (λόγου χάρη, σε νέα επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα ή ακόμη και σε αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ – ένα παρατραβηγμένο σενάριο ασφαλώς, το οποίο όμως απασχολεί τα Δυτικά media).
Και συνέχισαν οι Βρετανοί: «Σε αυτήν την καίρια στιγμή της γεωπολιτικής, λείπει πολύ η ηγεσία στην ΕΕ. Το μπλοκ αρχίζει να αισθάνεται χωρίς πηδάλιο, με την άνοδο πιο αυταρχικών ηγετών που συμπαθούν τη Ρωσία, στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία και στη Ρουμανία. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει νέο πρωθυπουργό, αλλά ακόμη και τότε το Κοινοβούλιο θα παραμείνει κομμένο στα τρία, μεταξύ τριών πολιτικών μπλοκ που αλληλομισούνται. Αυτά τα μπλοκ είναι ικανά να κρατήσουν το ένα το άλλο όμηρο όσον αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τη σύνταξη νέου Προϋπολογισμού».
Στην οικονομική σφαίρα επικεντρώνεται το ζήτημα: «Αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία μετράει και πέρα από τα σύνορά της, διότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Το δημοσιονομικό έλλειμμά της υπερβαίνει κατά πολύ τα στάνταρ της ΕΕ, όπως και το κρατικό χρέος. Αυτά τα στοιχεία ανησυχούν τους γάλλους φορολογούμενους, διότι έχουν επιπτώσεις στο κόστος ζωής, αλλά είναι άβολα και για την ίδια την Ευρωζώνη. Φυσικά, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, κυρίως παραγωγικά και εξαγωγικά».
Ο Μακρόν, βέβαια, συνέχισαν οι Βρετανοί, ήταν καθησυχαστικός για τη γενική κατάσταση στη χώρα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να τρομοκρατηθούν οι πολίτες, αφού «η Γαλλία έχει οικονομία ισχυρή, έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και εμμένει σε αυτές, έχει σταθερούς θεσμούς και σταθερό Σύνταγμα». Και υπογράμμισαν ότι ο Μακρόν δεν διανοείται να αφήσει τον θώκο του πριν από το 2027, ώστε να επισπευσθούν οι προεδρικές εκλογές, στις οποίες ούτω ή άλλως δεν δύναται να συμμετάσχει ο ίδιος. Μάλιστα, ο Μακρόν χαρακτήρισε απερίφραστα τέτοιες εξελίξεις «πολιτική μυθοπλασία».
Σε περίπτωση, όμως, που ο γάλλος πρόεδρος αλλάξει γνώμη και διαπιστώσει ότι είναι πιο αξιοπρεπές για τον ίδιο και για την υστεροφημία του να παραιτηθεί κάποια στιγμή, οι προεδρικές εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν εντός διαστήματος 30 ημερών. «Θα δώσει, έτσι, την ευκαιρία στη Μαρίν Λεπέν να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία», αφού το κόμμα της ήρθε πρώτο σε ψήφους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (η εθνικιστική Εθνική Συσπείρωση έλαβε 10,1 εκατ. ψήφους, ποσοστό 37,05%, το αριστερίστικο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν 7 εκατ. ψήφους, ποσοστό 25,7%, και η παράταξη του Μακρόν 6,3 εκατ. ψήφους, ποσοστό 23,15%).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News