476
Ο Σταθμός κατοικείται συνεχώς από τότε που το πρώτο πλήρωμα εισήλθε σε αυτόν στις 2 Νοεμβρίου 2000, παρέχοντας έτσι συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο Διάστημα | Shutterstock / NASA

Ανησυχία για τους κοσμοναύτες που «εγκλωβίστηκαν» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 20:04
Ο Σταθμός κατοικείται συνεχώς από τότε που το πρώτο πλήρωμα εισήλθε σε αυτόν στις 2 Νοεμβρίου 2000, παρέχοντας έτσι συνεχή ανθρώπινη παρουσία στο Διάστημα
|Shutterstock / NASA

Ανησυχία για τους κοσμοναύτες που «εγκλωβίστηκαν» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2023, 20:04

Η Μόσχα θα εκτοξεύσει ένα σκάφος διάσωσης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Φεβρουάριο, προκειμένου να επιστρέψουν στη Γη τρία μέλη του πληρώματός του, τα οποία στην πραγματικότητα έχουν παγιδευτεί εκεί αφότου το δικό τους σκάφος χτυπήθηκε από μετεωροειδή.

Η διαρροή ψυκτικού υγρού από το Soyuz MS-22 ξεκίνησε τη 14η Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν έκτοτε και οι εργασίες των κοσμοναυτών με το εν λόγω σκάφος.

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας, Roscosmos ισχυρίστηκε ότι το χτύπημα δεν αποτέλεσε άμεση απειλή για το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού, ωστόσο ο Guardian έγραψε ότι υπάρχει ανησυχία για το αν θα μπορούσαν όλα τα μέλη του πληρώματος να επιστρέψουν στη Γη εφόσον παρουσιαζόταν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και αυτό διότι το Soyuz MS-22 κρίθηκε ακατάλληλο για το ταξίδι της επιστροφής –η διαρροή οδήγησε στην αύξηση της θερμοκαρσίας στην καμπίνα του– με αποτέλεσμα μόνη εναλλακτική για τα επτά άτομα στον σταθμό να είναι το διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX, το οποίο διαθέτει μόνο τέσσερις θέσεις.

Εν μέσω αυτής της συνθήκης, η Roscosmos δήλωσε ότι θα επισπεύσει την εκτόξευση ενός άλλου σκάφους Soyuz, το οποίο προγραμματιζόταν να απογειωθεί τον Μάρτιο, προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν στη Γη οι ρώσοι κοσμοναύτες Σεργκέι Προκόπιεφ και Ντμίτρι Πέτελιν και ο αμερικανός αστροναύτης Φρανσίσκο Ρούμπιο.

Εάν προκύψει μια «ιδιαίτερα κρίσιμη» κατάσταση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό νωρίτερα, τότε θα εξεταστεί η πιθανότητα διάσωσης του πληρώματος με το Soyuz MS-22, προσέθεσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία.

Βάσει του προγράμματος που είχε καταρτιστεί προηγουμένως, το Soyuz MS-23 θα έφερνε τρεις ακόμη αστροναύτες στον Σταθμό, ωστόσο αυτή τη φορά θα ταξιδέψει χωρίς πλήρωμα, λειτουργώντας ως σκάφος διάσωσης. Το MS-22, πάλι, θα επιστρέψει στη Γη αφότου φτάσει στον Σταθμό το εφεδρικό, Soyuz.

Το διαστημικό σκάφος Soyuz MS-22 μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τους δύο ρώσους κοσμοναύτες, Σεργκέι Προκόπιεφ (κέντρο) και Ντμίτρι Πέτελιν (δεξιά), καθώς και τον αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο, τον Σεπτέμβριο |ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/DMITRI LOVETSKY/POOL

Τα μικρομετεωροειδή, κομμάτια βράχου ή ματάλλων που μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο ένας κόκκος άμμου, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη δραστηριότητα του ανθρώπου στο Διάστημα, εξήγησε ο Guardian. Εκσφενδονίζονται γύρω από τη Γη με 27.400 χλμ./ώρα – πολύ πιο γρήγορα από την ταχύτητα μιας σφαίρας.

Η Roscosmos είπε ότι η διάμετρος του μικρομετεωροειδούς που χτύπησε το σταθμευμένο όχημά της ήταν μικροσκοπική, δημιουργώντας μια τρύπα με διάμετρο μόλις 1 χιλιοστό στην κάψουλα. Προκάλεσε, ωστόσο, σημαντικές ζημιές, με τις εικόνες της τηλεόρασης της NASA να δείχνουν λευκά σωματίδια που μοιάζουν με νιφάδες χιονιού να διαρρέουν από το σκάφος προς το Διάστημα.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός παραμένει ένα από τα λιγοστά πεδία όπου η σύμπραξη της Μόσχας και της Ουάσινγκτον συνεχίζεται ανεπηρέαστη από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και τις Δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν. Τέθηκε σε λειτουργία το 1998, περίοδο αμερικανορωσικής συνεργασίας, μετά την «κούρσα του Διαστήματος» στην οποία είχαν επιδοθεί οι δύο χώρες την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...