426
Στιγμιότυπο από εκδήλωση αντιεμβολιαστών στον Λευκό Πύργο | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα – τρομάζουν οι «σκληροί δείκτες» στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 13:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/09/2021, 13:55
Στιγμιότυπο από εκδήλωση αντιεμβολιαστών στον Λευκό Πύργο
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα – τρομάζουν οι «σκληροί δείκτες» στη Θεσσαλονίκη

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2021, 13:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/09/2021, 13:55

Ο εφιάλτης της περυσινής φθινοπωρινής τραγωδίας με την Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει ξεχαστεί. Ο κίνδυνος είναι να μην επιστρέψει και εφέτος, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Μακεδονία και στη Θράκη, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, προκαλούν μεγάλη ανησυχία: δεν είναι μόνο η αυξητική τάση σε επίπεδο κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και οι λεγόμενοι «σκληροί» δείκτες.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας είναι ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μεταβαίνουν εκτάκτως την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, προφανώς υπό τον φόβο μην επαναληφθούν τα περυσινά δράματα, όταν η κυβέρνηση καθυστέρησε να λάβει μέτρα, με συνέπεια η πόλη να θρηνήσει εκατοντάδες θύματα από την επιδημία.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας, την εβδομάδα μεταξύ 12 και 19 Σεπτεμβρίου –και ήταν όλοι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται 248 ασθενείς εκ των οποίων το 81,5% δεν έχει εμβολιαστεί. Παράλληλα, 22 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα αυξημένης ροής οξυγόνου, εκ των οποίων όλοι είναι ανεμβολίαστοι.

Στις ΜΕΘ-Covid της 4ης ΥΠΕ νοσηλεύονται 53 ασθενείς, εκ των οποίων οι 51 είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή το 96,2%.

Αλλά και η πορεία των κρουσμάτων είναι πολύ ανησυχητική. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες δύο ημέρες στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 567 επιβεβαιωμένα νέα περιστατικά μολύνσεων, ενώ σε όλη την Αττική, με τετραπλάσιο πληθυσμό, τα νέα κρούσματα το τελευταίο 48ωρο ήταν 599.

Μάλιστα, η κατάσταση είχε διαφανεί πριν από περίπου μία εβδομάδα (εδώ), όταν η συμπρωτεύουσα κατέγραφε για αρκετές ημέρες τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία παραπέμπουν σε όσα δήλωνε την περασμένη εβδομάδα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας της Covid-19 στη Βόρεια Ελλάδα, περιγράφοντας την εικόνα μιας πόλης όπου δεν εφαρμόζονται οι κανόνες περιορισμού της διασποράς του ιού, ενώ είναι αυξημένη και η παρουσία αντιεμβολιαστών.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

09:30 : Συνάντηση στο ΕΚΑΒ Βορείου Ελλάδος με τους διοικητές της 3ης και της 4ης ΥΠΕ και με τους διοικητές των Νοσοκομείων

11:00 : Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας

12:30 : Συνάντηση με τον Πρωτοσύγκελο Ιάκωβο Αθανασίου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

15:00 : Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της περιοχής

Επιπροσθέτως, στις 14:00 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος στα γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...