Το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε απόφαση με την οποία καλεί τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες κατά των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», που κινδυνεύουν λόγω του πολέμου.
Το κείμενο της απόφασης υποβλήθηκε από την Πολωνία και τον Καναδά και εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την τύχη των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας.
Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής της επιτροπής του ΟΗΕ, είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση πληροφόρησε την ΙΑΕΑ ότι οι δυνάμεις της ελέγχουν την περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη με έξι αντιδραστήρες.
Η Ρωσία σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Ουκρανία είναι καλά και συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Ομως, η Energoatom, η ουκρανική αρχή που διαχειρίζεται την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι «τρομοκρατεί» τους εργαζόμενους στον σταθμό και τους κατοίκους της διπλανής πόλης, Ενεργκοντάρ, όπου διαμένει το προσωπικό.
Αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών έγραψε στο Facebook: «Ρώσοι στρατηγοί, μη δημιουργείτε συνθήκες για ένα νέο Τσερνόμπιλ! Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει εθνικότητες ούτε μπορεί κάποιος να γλιτώσει από αυτήν. Παρακάμψτε το Ενεργκοντάρ και τη Ζαπορίζια».
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας να κηρύξει μία ζώνη ασφαλείας 30 χλμ. γύρω από τα τέσσερα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια.
Από το Λβιβ, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας κάλεσε επίσης την Επιτροπή να ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ για τον αποκλεισμό του εναέριου χώρου πάνω από τις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, ώστε να προληφθούν ενέργειες «πυρηνικής τρομοκρατίας» από τη Ρωσία.
Η Ουκρανία διαθέτει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.
«Επιμένουμε ότι πρέπει να προβείτε σε επείγουσες και αποφασιστικές ενέργειες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας προς την ΙΑΕΑ.
Παράλληλα, η Αμερικανική Πυρηνική Ενωση, που αποτελείται από στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας, αναζητεί τρόπους να στηρίξει τους εργαζόμενους στα εργοστάσια.
«Το προσωπικό στα πυρηνικά εργοστάσια πρέπει να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντά του χωρίς ενοχλήσεις, χωρίς πιέσεις και χωρίς τον φόβο ότι θα σκοτωθεί ή θα τραυματιστεί. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να ξεκουράζονται ανάμεσα στις βάρδιες τους, να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους και να είναι ήσυχοι ότι οι αγαπημένοι τους είναι ασφαλείς», είπε ο Στίβεν Νέσμπιτ, πρόεδρος της Ενωσης.
«Ελπίζω ότι οι ρώσοι ειβολείς γνωρίζουν τους κινδύνους από ένα πυρηνικό ατύχημα και ότι θα επιδείξουν μια ευαισθησία στο ζήτημα αυτό».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News