Την 1η Ιουλίου η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, διαδεχόμενη την Κροατία. Η χρονική συγκυρία είναι μοναδική από πλευράς προκλήσεων που χρήζουν απαντήσεων πειστικών και αποτελεσματικών. Αυτήν την περίοδο η ΕΕ αποπειράται, πρώτον, να συνέλθει από την πανδημία και, δεύτερον, να αναχαιτίσει το υφεσιακό ντόμινο που ο κορονοϊός προκαλεί στο σώμα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Την κεντρική προσπάθεια με σκοπό την επίτευξη των παραπάνω στόχων έχει αναλάβει ένα γερμανικό δίδυμο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Με αυτές τις δύο γερμανίδες συντηρητικές πολιτικούς ασχολείται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung («Ξαφνικά μαζί στην καταιγίδα»), εντύπου της Νότιας Γερμανίας το οποίο κατά βάθος χαίρεται για τον πληθωρικό… γερμανισμό των ημερών (στη λήψη κεντρικών αποφάσεων, τουλάχιστον).
Το γερμανικό Μέσο τις χαρακτηρίζει «άνισο ζευγάρι». Οπως γράφει, οι δύο γυναίκες «τώρα μοιράζονται ένα δύσκολο έργο», αν και η πολύχρονη γνωριμία τους απέδειξε ότι «έχουν πολύ διαφορετικές στρατηγικές όταν επιδιώκουν κοινούς πολιτικούς στόχους». Αυτές οι δυο καλούνται «να σώσουν το μέλλον της Ευρώπης μέσα στην καταιγίδα». Ως γνωστόν, η Ούρσουλα, πριν από τον διορισμό της στον πρώτο θώκο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν ακλόνητη υπουργός των κυβερνήσεων Μέρκελ.
Οι δύο Γερμανίδες πρέπει να οδηγήσουν τις χώρες-μέλη της ΕΕ στην ομαλή αποδοχή του εξαγγελθέντος αντικορονοϊκού πακέτου, το οποίο όμως συνοδεύεται από αμφιλεγόμενες ανελαστικές δεσμεύσεις όσον αφορά τη ροή χρήματος (π.χ. και δανεισμός και σε δόσεις) και την επιτροπεία της Κομισιόν (δικαίωμα διακοπής της χρηματοδότησης). Ως τελικό σχέδιο, το πακέτο είναι προϊόν των ζυμώσεων που υπήρξαν μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς και του γάλλου συναδέλφου του Μπρουνό Λεμέρ, έπειτα από το ναυάγιο (στα ρηχά της γερμανικής καγκελαρίας) της γαλλικής πρότασης για έκδοση «κορονο-ομολόγων».
Η εκτίμηση της Süddeutsche είναι ότι η έγκριση του σχεδίου των 750 δισ. «θα είναι μακρά και δύσκολη υπόθεση». Και εξηγείται περισσότερο: «Είναι απίθανο αυτές οι δύο», γράφουν οι Βαυαροί, «να έχουν συμφωνήσει σε κάποια λεπτομερή στρατηγική, ώστε να την προωθήσουν καταλλήλως». Τέτοιες κινήσεις δεν είναι του γούστου τους. Δεν ταιριάζει και με τη σχέση που έχουν δημιουργήσει, πέραν της πολιτικής. Ετσι η εφημερίδα φρονεί ότι «θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς θα καταφέρουν να συνεργαστούν σε αυτήν την ιστορική συγκυρία». Η πορεία της συνεργασίας των Μέρκελ και Ντερ Λάιεν «θα επηρεάσει το μέλλον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (και όχι η όποια εναντίωση στο σχέδιο της ΕΕ, είτε από τους «τσιγκούνηδες» αυστριακούς Ολλανδούς και λοιπούς είτε από την αντίθετη αφετηρία).
Οι Βαυαροί επιμένουν στη «διαμάχη» που έχουν οι δύο γυναίκες «επί δεκατέσσερα έτη», αφού υπήρχε μεν πάντα η «πολιτική εγγύτητα» που τις ένωνε, «όχι όμως και η εμπιστοσύνη». Πώς ερμηνεύεται ο όρος εμπιστοσύνη στην πολιτική είναι ένα ζήτημα, ωστόσο ενδεικτικά είναι τα γεγονότα του τελευταίου καιρού ώστε να πάρουμε μία ιδέα.
Κορονοϊός, Καρλσρούη, Lufthansa
Οταν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλάμβανε τα καθήκοντα της προέδρου της Κομισιόν, τον περασμένο Δεκέμβριο, όλα φαίνονταν ιδανικά στις Βρυξέλλες, παρά το πρόβλημα του Brexit και των μακροπροθέσμων συνεπειών του. Και ο καταστροφικός παράγων κορονοϊός δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνισή του, δεν ήταν καν δυνητική απειλή. Ομως με την έλευσή του συνέβαλε και αυτός στη διατάραξη των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου, κάτι που μεταφράζεται και σε επιδείνωση της προσωπικής σχέσης της Ούρσουλα με την Ανγκελα.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η γερμανίδα καγκελάριος αναγκάστηκαν να λάβουν την «πολιτική πρωτοβουλία» να ανακοινώσουν το πακέτο αντιμετώπισης της κορονοϊκής κρίσης επειδή η Κομισιόν, δηλαδή η Φον ντερ Λάιεν προσωπικώς, αδράνησε, έγραψαν οι αναλυτές. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορήθηκε ως «αδύναμη ηγέτις».
Η κατάσταση παροξύνθηκε με την ασυνήθιστα επιθετική απάντηση που έδωσαν οι Βρυξέλλες στο Βερολίνο, περί πιθανής νομικής δράσης κατά της Γερμανίας, όταν οι δικαστές της Καρλσρούης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας δηλαδή, αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής που αποσκοπεί στη διατήρηση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Η Μέρκελ παρενέβη αμέσως για να αμβλύνει τις εντυπώσεις και για να βρεθεί γρήγορα μια κάποια διέξοδος από τη διαφαινόμενη καταστροφική σύγκρουση Γερμανίας – Κομισιόν.
Αλλο ένα μείζον θέμα τριβής είναι η διάσωση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, μία υπόθεση που φανερώνει πόσο ευαίσθητες έχουν γίνει πλέον οι ισορροπίες μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών. Πολλοί στο Βερολίνο είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι που η Κομισιόν έθεσε όρους για τη διάσωση του αερομεταφορέα.
Με αυτό το πολύ πρόσφατο παρελθόν όξυνσης στις σχέσεις τους, η Μέρκελ και η Φον ντερ Λάιεν καλούνται να συνεργαστούν αρμονικά ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ενωση, καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News