630
Ο Εμανουέλ Μακρόν έτριξε τα δόντια στους Βρετανούς, λίγο πριν μεταβεί στην Κορνουάλη | REUTERS/Pascal Rossignol/Pool

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο για τη Βόρεια Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 14:15
Ο Εμανουέλ Μακρόν έτριξε τα δόντια στους Βρετανούς, λίγο πριν μεταβεί στην Κορνουάλη
|REUTERS/Pascal Rossignol/Pool

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο για τη Βόρεια Ιρλανδία

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 14:15

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που εξελίσσεται σε αγκάθι των σχέσεών τους με τη Βρετανία, το Σάββατο, κατά τη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7 στην Αγγλία.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί φοβούνται ότι το ζήτημα θα βάλει σε κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη ανάμεσα σε προτεστάντες και καθολικούς.

Την Παρασκευή, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ σε δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα.

Ο Ράαμπ δήλωσε ότι «η ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι διαπραγματεύσιμη», απαντώντας στην αυστηρή δήλωση του προέδρου της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία «κανένα θέμα σχετικό με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

«Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε παζαρεύουμε την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, είτε εδαφική, είτε συνταγματική, είτε οικονομική. Δεν μπαίνει στο τραπέζι, δεν είναι διαπραγματεύσιμη», δήλωσε ο Ράαμπ στο Sky News, προσθέτοντας ότι «το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαντήσει τώρα στις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίλυση του προβλήματος της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ απαντά στον Μακρόν από την Κορνουάλη – REUTERS/Toby Melville

Το Λονδίνο κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει υιοθετήσει υπερβολικά άκαμπτη στάση στην εφαρμογή των ειδικών τελωνειακών ρυθμίσεων ως προς την Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες είναι πηγή εντάσεων στην βρετανική επαρχία.

Τα μέτρα αυτά υπήρξαν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα, επιβάλλοντας τελωνειακούς ελέγχους στα προϊόντα που περνούν από την Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Στην πραγματικότητα, το Πρωτόκολλο μεταθέτει στη θάλασσα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Βρετανία τα σύνορα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την έξοδο της χώρας από την Ενωση. Το σύνορο αυτό θα βρισκόταν κανονικά στην ιρλανδική νήσο, χωρίζοντας τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τη Βόρεια Ιρλανδία, βρετανική επαρχία. Η επαναφορά των αόρατων σήμερα συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα τορπίλιζε την ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, που έβαλε τέλος σε 30 χρόνια αιματηρής βίας ανάμεσα στους ενωτικούς προτεστάντες και τους ρεπουμπλικανούς καθολικούς.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Ομως, οι ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου προκαλούν τη δυσαρέσκεια των ενωτικών, υποστηρικτών της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας υπό τη βρετανική κυριαρχία. Καταγγέλλουν την εγκατάσταση του συνόρου στη θάλασσα που χωρίζει την επαρχία από τη Βρετανία. Τα περιστατικά βίας στις αρχές του Απριλίου δημιουργούν φόβους για νέες συγκρούσεις το καλοκαίρι, όταν οι καθιερωμένες προτεσταντικές πορείες τον Ιούλιο υμνούν την κυριαρχία των ενωτικών και την επιβολή της θέλησής τους στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει παράταση της περιόδου χάριτος για το κατεψυγμένο κρέας, η οποία τελειώνει στις 30 Ιουνίου. Οι εισαγωγές κρέατος από χώρες εκτός της ΕΕ κανονικά απαγορεύονται. Εάν δεν γίνει κάτι, τα βρετανικά λουκάνικα και οι κοτομπουκιές κινδυνεύουν να εξαφανισθούν από τα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ιρλανδίας. Και αυτό, κατά τον Τζόνσον, αποτελεί ένδειξη του «παραλογισμού» αυτών των ρυθμίσεων.

Ο Μακρόν προειδοποίησε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης» στο ζήτημα του Brexit και τόνισε ότι «δεν είναι σοβαρό να θέλει κάποιος να αναθεωρήσει τον Ιούλιο αυτό που ολοκληρώθηκε έπειτα από συζητήσεις και δουλειά ετών».

«Θεωρώ ότι το μπαλάκι είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατανοούμε αυτό που λένε οι Γάλλοι, αλλά αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει την Επιτροπή στις Βρυξέλλες να υιοθετήσει μία περισσότερο πραγματιστική και ευέλικτη προσέγγιση», δήλωσε ο Ράαμπ.

Για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο, έχοντας επίγνωση των συνεπειών. Διαφορετικά, μπορεί να συναχθεί ότι η βρετανική πλευρά υπέγραψε το Πρωτόκολλο θεωρώντας ότι θα ξεπεράσει τις «αρνητικές» του συνέπειες παραβιάζοντάς το.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...