727
O κατ ευφημισμόν φυσικοθεραπευτής ενώ χτυπά το παιδί | YouTube

Ανεστάλη η άδεια του φυσικοθεραπευτή-τέρας που κλωτσούσε παιδί με αυτισμό

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 15:02
O κατ ευφημισμόν φυσικοθεραπευτής ενώ χτυπά το παιδί
|YouTube

Ανεστάλη η άδεια του φυσικοθεραπευτή-τέρας που κλωτσούσε παιδί με αυτισμό

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2022, 15:02

Την αναστολή της άδειας του φυσικοθεραπευτή που καταγράφεται σε βίντεο να κλωτσά σαν σκουπίδι  δεκάχρονο παιδί με ειδικές ανάγκες μέσα σε ιδιωτικό κέντρο για αυτιστικά παιδιά στην Αθήνα, αποφάσισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται , με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων, προκαταρκτική έρευνα για την κακοποίηση του ανηλίκου από τον 27χρονο φυσικοθεραπευτή. Την έρυνα ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων μετά και τη διαβίβαση των στοιχεία και του οπτικοακουστικού υλικούλ που προσκομίστηκαν στην Εισαγγελία από τη διευθύντρια του κέντρου.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το θεσμικό όργανο των φυσικοθεραπευτών, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του φυσικοθεραπευτή.

«Οι εικόνες που παρακολουθήσαμε στο συγκεκριμένο βίντεο (δείτε το πάνω) είναι σοκαριστικές, δεν συνάδουν με συμπεριφορά επαγγελματία υγείας και εκθέτουν την κοινότητα των φυσικοθεραπευτών. Η επιστήμη της φυσικοθεραπείας έχει σαν βασικό σκοπό την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και όχι την πρόκλησή του. Η συμπεριφορά του εν λόγω φυσικοθεραπευτή είναι απαράδεκτη, σε ένα 10χρονο παιδί και μάλιστα σε παιδί που είναι ΑμΕΑ», ανέφερε ο  πρόεδρος του ΠΣΦ, Πέτρος Λυμπερίδης,

Με τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ενημέρωσε ο κ. Λυμπερίδης, τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου αποφάσισαν τη σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΠΣΦ «για το συγκεκριμένο περιστατικό και ως προβλεπόμενη ποινή αποφάσισε την αναστολή της άδειας άσκησης επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή».

Με αφορμή, τέλος, το περιστατικό ο ΠΣΦ επαναφέρει το αίτημα του για τη θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για τα κέντρα ειδικών θεραπειών και αυστηροποίηση των κανόνων πρόσληψης προσωπικού.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρ’ όλο που υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, επίσημη καταγγελία δεν έγινε ποτέ (για δύο και πλέον χρόνια αφού το καταγεγραμμένο περιστατικό έγινε το 2019), με τον εν λόγω φυσικοθεραπευτή να εργάζεται κανονικά μέχρι και πριν από  έναν μήνα σε δύο νέα κέντρα παιδιών με αυτισμό!

«Αυτός μου είπε ότι το παιδί έπεσε από τις σκάλες. Δεν μου είπε ότι χτύπησε το παιδί. Αν δείτε καθαρά το βίντεο είναι μίσος. Το κλωτσάει το μωρό», δήλωσε στο Μega η διευθύντρια του κέντρου.

Στο βίντεο-ντοκουμέντο που παρουσίασε το Mega, o φυσικοθεραπευτής ξαπλώνει τον μικρό μπρούμυτα και στέκεται από πάνω του. Το παιδί προσπαθεί να ξεφύγει. Του κρατά το κεφάλι με δύναμη και το ξανασπρώχνει. Ο 10χρονος σέρνεται στο πάτωμα.

Εχουν περάσει 40 δευτερόλεπτα από την κλωτσιά στο κεφάλι. Το αγόρι παραμένει στο πάτωμα. Ο μόνος που τολμά να πλησιάσει για να δει τι συμβαίνει είναι ένα μικρό αγόρι. Επειτα πλησιάζει και μια φυσικοθεραπεύτρια, με αργό βηματισμό. Δεν απομακρύνει όμως τον συνάδελφό της.

Το περιστατικό φέρεται να αποσιωπήθηκε για πέντε ημέρες, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, ο φυσιοθεραπευτής έμεινε ατιμώρητος για δυο ολόκληρα χρόνια.

«Το Σάββατο που έγινε το περιστατικό, εγώ ήμουν στον πρώτο όροφο. Αυτός κατέβηκε με το παιδί και μου είπε ότι το παιδί έπεσε από τις σκάλες. Δεν μου είπε ότι το χτύπησε το παιδί. Είχε λίγο αιματάκι κάτω από την μύτη. Σηκώσαμε την μπλούζα αν είχε μελανιές. Είχε μια μικρή, αλλά μηδαμινή στο μπρατσάκι του», δήλωσε η διευθύντρια ιδιωτικού κέντρου θεραπείας για ΑμεΑ.

«Περνάει η Κυριακή, περνάει η Δευτέρα, περνάει η Τρίτη, η Τετάρτη, έρχεται η Πέμπτη. Και έρχονται οι θεραπεύτριες που είναι παρούσες στο βίντεο και μου λένε ‘‰συγγνώμη δεν ήρθε ο Α. να σου πει ότι χτύπησε τον τάδε;’” Μας είπε ότι θα κατέβει κάτω και θα δηλώσει παραίτηση και θα πει την αλήθεια. Και μου λένε βάλε το βίντεο και δες. Βάζω το βίντεο και παθαίνω σοκ», περιγράφει.

Από εκείνο το Σάββατο πέρασαν δύο και πλέον χρόνια με τα ίχνη του 27χρονου να έχουν χαθεί.

«Το έστειλα και σε μια φίλη του της οποίας ζητούσα το τηλέφωνο. Της ζητούσα να έρθω σε επικοινωνία και μου έλεγε: “Μην ξύνεις πληγές. Πάει τελείωσε. Ηταν ένα άτυχο συμβάν”», συμπληρώνει η διευθύντρια.

Καταγγελία δεν έγινε ποτέ με τον φυσιοθεραπευτή να εμφανίζεται τον Δεκέμβριο του 2021 να εργάζεται κανονικά σε δύο νέα κέντρα παιδιών με αυτισμό.

«Εννοείται ότι τους ενημέρωσα επιτόπου με το που είδα ότι δουλεύει. Εννοείται ότι τους έστειλα το βίντεο και τον διώξανε. Και ενημέρωσα και τους δυο φορείς ότι εγώ πήγα στην Εισαγγελία και κατέθεσα το βίντε», κατέληξε η διευθύντρια του κέντρου

Σοκαρισμένη και η μητέρα του παιδιού, είπε: «Ο, τι και να έχει κάνει ένα δεκάχρονο παιδάκι ο θεραπευτής δεν έχει κανένα δικαίωμα να ασκεί βία. Μπορεί να τον έβρισε, μπορεί να τον τσίμπησε, μπορεί να ούρλιαζε, μπορεί να έφτυνε. Η δουλειά του θεραπευτή είναι να είναι εκεί για το καλό του παιδιού. Εγώ σκέφτηκα ότι το παιδί μου είναι στη θέση αυτού του παιδιού».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 27χρονος έχει απολυθεί και από τα δύο κέντρα όπου εργαζόταν μέχρι πρότινος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...