«Το 92,4% των θανάτων συνολικά τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου –αυτοί είναι οι περισσότεροι– ή και να είχαν εμβολιαστεί, δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση τους».
Τα στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη, δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και δείχνουν με τον πλέον πειστικό τρόπο πόσο σημαντική είναι η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση (η κάλυψη με την τρίτη δόση του εμβολίου ανέρχεται στο 91% για την Ομικρον).
Από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ προκύπτει επίσης ότι 80% των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 ετών που κατέληξαν κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου ήταν επίσης ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Σταθερά το 80% με 85% των ασθενών που εισάγονται και χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, 310.000 πολίτες άνω των 60 ετών επιμένουν στην άρνησή του να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.
Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων, όμως, όπως σημείωσε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αποτελούν τον πιο ισχυρό προβλεπτικό δείκτη των θανάτων σε όλες τις χώρες. «Είναι πλήρως προβλέψιμο, δηλαδή μπορείς να δεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων τόσο περισσότεροι είναι οι θάνατοι», τόνισε.
Και για όποιον σπεύσει να συμπεράνει ότι στη φάση αυτή της πανδημίας απειλούνται μόνο οι άνω των 60, μια ματιά στα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι αρκετή. Περί τους 1.500 νοσηλευόμενους είναι κάτω των 55, ενώ ένας στους τρεις νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών (195 ασθενείς ηλικίας 18 έως 59 ετών).
«Το συμπέρασμα είναι απλό. Κανείς δεν είναι άτρωτος και η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο μας για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο, ανεξαρτήτως της ηλικίας μας», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με όσα είπε η καθηγήτρια κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη, ο μέσος ημερήσιος όρος κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα είναι 20.000, ενώ η διάμεση ηλικία μειώθηκε στα 35 έτη.
Η μετάλλαξη Ομικρον ευθύνεται για το 80% με 90% των νέων κρουσμάτων που αναλύθηκε σε μεγάλα αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, περισσότερο από το 60% των νέων εισαγωγών στη Βόρεια Ελλάδα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα, κάτι που εξηγεί εν μέρει την επίμονα αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News