Δημοσιονομικό λαϊκισμό, επικίνδυνο για τη σταθερότητα, καταλόγισε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας τις ομιλίες τους στην 86η ΔΕΘ.
Σε μια προσπάθεια να δώσει ένα δικό του πολιτικό στίγμα, να βρει δηλαδή πολιτικό χώρο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμμα και να βγάλει από επάνω του τόσο τη ρετσινιά του παρακολουθήματος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του πιθανού κυβερνητικού εταίρου της ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας στο Open και επιτέθηκε και στους δύο αρχηγούς, περιγράφοντας τον εαυτό του ως τον μοναδικό «συνετό».
«Πήγα στη ΔΕΘ και είπα “προτείνουμε αυτά τα μέτρα και προτείνουμε και αυτή την αύξηση φόρων”. Είναι λαϊκισμός να προτείνεις αύξηση φόρων; Και πάει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη και μοίραζαν λεφτά από το ελικόπτερο. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Εγώ δεν θέλω, αύριο μεθαύριο, μετά από δύο χρόνια, να μου πει κάποιος τότε “θυμάσαι τι έλεγες; Που μοίραζες λεφτά, μείωνες τους συντελεστές, αύξανες τις επιδοτήσεις; Μας έφτασες το χρέος εδώ και ξαναπάμε στα ίδια”. Ο δημοσιονομικός λαϊκισμός των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι επικίνδυνος για τη σταθερότητα. Αυτοί είναι ο πραγματικός κίνδυνος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο ΦΠΑ να συνδεθεί με τα έσοδα.
«Δηλαδή, να βάλουμε στόχους διετίας και όταν αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται, να πέφτει ανά δύο χρόνια δύο μονάδες ο ΦΠΑ. Αρα, με μετρήσιμους όρους, να αποτρέψουμε τις σημερινές φορολογικές αδικίες. Δεύτερον, οι συντελεστές να είναι περισσότερο κλιμακωτοί. Ωστε να έχουμε τα αναγκαία έσοδα προκειμένου να προχωρούμε σε στοχευόμενη στήριξη», εξήγησε.
Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες, σημείωσε ότι «ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ. Οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν την ίδια στρατηγική, θέλουν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και να μοιράσουν τα ιμάτιά του. Δεν θα το καταφέρουν! Γιατί θέλουν να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ; Διότι, πολύ απλά, ο χώρος μας μπορεί να έχει εισροές και από τα δύο κόμματα.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ιταλία και το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης είπε χαρακτηριστικά: «Για πάρα πολλά χρόνια, το ιταλικό πολιτικό σύστημα έκανε την Ακροδεξιά να φαίνεται mainstream. Είχα συνάδελφο τον Σαλβίνι από το ’14 μέχρι και τις προηγούμενες ιταλικές εκλογές. Τους έδωσαν πολύ μεγάλο έδαφος. Κανονικοποίησαν την ακροδεξιά ρητορεία και σε έναν βαθμό και τη φιλορωσική ακροδεξιά ρητορεία», σημειώνοντας ότι «για την Ευρώπη είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News