«Το πρόβλημα (με τους πρόσφυγες-μετανάστες στα νησιά) πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις».
Με τη φράση αυτή απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο κύμα αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει στις τοπικές κοινωνίες τα άμεσα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού – και ειδικά η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και η παρεπόμενη υπουργική απόφαση Μηταράκη για την επίταξη εκτάσεων σε Λέσβο, Σάμο Χίο, Λέρο και Κω, προκειμένου να κατασκευαστούν τα νέα κλειστά κέντρα υποδοχής και ταυτοποιήσης αιτούντων άσυλο.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων των νησιωτών και ενώ συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 την αναβολή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη συνάντησης με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών.
«Ποια συνάντηση με τους υπουργούς; Εμείς θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας!», δήλωσε στο ίδιο κανάλι ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, αναφερόμενος στη συγκέντρωση που οργανώνεται από φορείς των νησιών του ΒΑ Αιγαίου την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
Εν καιρώ ειρήνης σε κανένα δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος επίταξη, παρατήρησε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο εμφανίστηκε σαφής και ξεκάθαρος στο pressroom, τονίζοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης με τη δημιουργία κλειστών δομών και το κλείσιμο των υφιστάμενων, θα προχωρήσει κανονικά και τάχιστα.
Ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο που προηγήθηκε των κυβερνητικών ανακοινώσεων, ο οποίος όμως, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να διαιωνίζεται.
Η κυβέρνηση, είπε, προχώρησε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την εφαρμογή της νέας πολιτικής στο μεταναστευτικό. H πολιτική άλλαξε και πλέον η κυβέρνηση αναπτύσσει όλους τους άξονες του σχεδίου της: Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών, τη δημιουργία κλειστών δομών.
«Εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται, γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις.
» [Στο πλαίσιο αυτό] το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξουσιοδότησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάξει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.
»Με αυτή την εξουσιοδότηση, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκης προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία επιτάσσονται, όπως ανακοινώθηκε χθες [Δευτέρα], τρεις περιοχές στη Λέσβο, τη Χίο και Σάμο. Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν και στη Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο».
Στις δομές αυτές, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Εξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Επιπλέον, προχωρούμε στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας».
Το χρονοδιάγραμμα
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για τα κλειστά κέντρα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι όλα εξαρτώνται από την έναρξη των εργασιών που τοποθετείται το πολύ μέχρι αρχές Μαρτίου.
«Δεν προβλέπουμε ότι θα απαιτηθούν νέες επιτάξεις», εκτίμησε, ενώ γίνονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποθάρρυνση νέων ροών, στις οποίες προσπάθειες περιλαμβάνεται άλλωστε και η δημιουργία των κλειστών κέντρων.
Παράλληλα, προωθείται η καλύτερη φύλαξη των συνόρων και η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και η εγκαθίδρυση δικτύου αυξημένων επιστροφών προς την Τουρκία.
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει χρονικό όριο παραμονής, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε σε αναφορά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κάνοντας λόγο για διάστημα δύο-τριών μηνών. «Μόλις βρει τον βηματισμό του το νέο σύστημα», συμπλήρωσε, «θα έχουμε και το κλείσιμο των άναρχων σημερινών δομών».
Οσον αφορά τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα, είπε ότι «θα υπάρξει πρόνοια για κατανομή σε όλες τις περιφέρειες στην ενδοχώρα με εξαίρεση κάποιων για ευνόητους λόγους… Μένει να φανεί στον βαθμό που δεν θα αποδώσουν τα άλλα εργαλεία τι περαιτέρω θα απαιτηθεί. Περιμένουμε όμως να αποδώσουν τα άλλα εργαλεία».
Για τις αντιδράσεις από τους κατοίκους και το χρονοδιάγραμμα αναστολής λειτουργίας των υπαρχουσών δομών, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν μόλις ανοίξουν οι κλειστές», για να προσθέσει:
«Ο διάλογος είναι κάτι που χαρακτηρίζει όλο το σχέδιό μας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα συζητήσαμε με όλους τους φορείς. Ο διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια».
«Ενας από τους άξονες του σχεδίου μας είναι οι κλειστές δομές και δεν μπορούσαμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να μας βρει το καλοκαίρι χωρίς κλειστές δομές», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει προς πάσα κατεύθυνση.
Σε παρατηρήσεις περί «πολεμικής ατμόσφαιρας» στα νησιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «είναι υγιές οι τοπικοί άρχοντες να διεκδικούν το καλύτερο για τους δημότες τους. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα […] Είμαστε ακόμη στην αρχή του νέου πλαισίου. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου είναι ενθαρρυντικά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει πηγή αποσυμφόρησης και οι άνθρωποι που το δικαιούνται θα φεύγουν δυτικά. Από τον συνδυασμό των διαδικασιών θα κριθεί το αποτέλεσμα».
Τέλος, σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει «ολόθερμη υποστήριξη» στο κυβερνητικό σχέδιο –ακόμη και σε επίπεδο βουλευτών της ΝΔ– ο κ. Πέτσας απάντησε καταφατικά.
Στο μεταξύ, κατέληξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο, συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς οι επιστροφές προσώπων που δεν δικαιούνται άσυλο, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι στοχευμένες δράσεις που είχε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ενωση στον δρόμο για την αναθεώρηση της διαδικασίας του Δουβλίνου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι «δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν» στα νησιά, χαρακτηρίζοντας τις επιτάξεις ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα».
«Από τον Νοέμβρη είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης γι’ αυτά τα κέντρα. Το σημείο που επιλέχθηκε στη Χίο στο “17” το έχω παρουσιάσει πριν από ενάμιση μήνα στο δημοτικό συμβούλιο. Στη Μυτιλήνη ήταν δεδομένη η δημιουργία του νέου κέντρου, αυτό που είχε προταθεί από την κυβέρνηση είχε ήδη απορριφθεί. Στη Σάμο η έκταση ήταν δεδομένη και είχαμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία να νοικιάσουμε τη γη από ιδιώτες, το ίδιο θα μπορούσαμε να κάνουμε και στη Μυτιλήνη, μόνο που θα πηγαίναμε έξι μήνες πίσω, δηλαδή δεν θα είχαμε τα κέντρα έτοιμα το καλοκαίρι για να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά θα φτάναμε καλά Χριστούγεννα και αυτό δεν ήταν αποδεκτό», εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ηδη, τόνισε, έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που συνεχίζεται και το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Τα νέα κέντρα», διαβεβαίωσε, «συνδυάζονται με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».
Σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι «οι νέες, κλειστές, ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ», ενώ «όποιος παρακάμπτει τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών θα θεωρείται παραβατικός και θα κρατείται».
Αμεση καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους
Αμεσα, εν τω μεταξύ, προχωρά η εκταμίευση 9.491.400 ευρώ προκειμένου να χορηγηθούν στους δήμους που φιλοξενούν πρόσφυγες/μετανάστες, με πρώτο τον Δήμο Μυτιλήνης, που θα λάβει σχεδόν 3 εκατ.ευρώ.
Πρόκειται για συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου και προβλέπει την ανά τρίμηνο καταβολή των ανταποδοτικών τελών για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2020.
Για το 2019 εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ, το οποίο προκύπτει από τη χορήγηση 150 ευρώ ανά έτος ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.
Δείτε αναλυτικά τα ποσά που θα δοθούν και σε ποιους δήμους.
Δήλωση Βέμπερ
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, σεβόμενη πάντα το δίκαιο της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο επικεφαλής του ΕΛΚ υπογράμμισε ότι οι πολίτες περιμένουν από τους πολιτικούς να εφαρμόζουν μια κανονικότητα στη φύλαξη των συνόρων τους και να αποφασίζουν εάν κάποιος έχει δικαίωμα ή όχι να διαμείνει σε ευρωπαϊκό έδαφος.
«Τα πράγματα είναι φυσικά πιο δύσκολα όταν έχεις θαλάσσια σύνορα. Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, όσο φυσικά σέβεται το δίκαιο της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Βέμπερ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News