595
«Δεν είμαστε για νέες εντάσεις στα Πανεπιστήμια», ούτε η συγκυρία κατάλληλη, φέρεται να λένε στην κυβέρνηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» | SOOC

Αναβάλλεται για… του χρόνου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 12:56
«Δεν είμαστε για νέες εντάσεις στα Πανεπιστήμια», ούτε η συγκυρία κατάλληλη, φέρεται να λένε στην κυβέρνηση σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής»
|SOOC

Αναβάλλεται για… του χρόνου η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2021, 12:56

Το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με την πρόβλεψη για την ίδρυση (και την εγκατάσταση στα Ιδρύματα) Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είχε περάσει δια πυρός και σιδήρου και τελικά ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και έπειτα από διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων, όργιλες αντιδράσεις φοιτητών, πρυτάνεων και βεβαίως της αντιπολίτευσης, η είσοδος των πρώτων στελεχών της ΟΠΠΙ (Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος) δείχνει να παραμένει μετέωρη, πηγαίνοντας από αναβολή σε αναβολή, με κάποιους να μιλούν ακόμα για και «οριστικό πάγωμα», ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις με την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία και ενώ ετοιμάζονται μέχρι και εμβολιαστικά κέντρα έξω από τα Ιδρύματα.

Ετσι από τις διαβεβαιώσεις (εδώ) ότι τα  στελέχη των ΟΠΠΙ θα άρχιζαν να εγκαθίστανται στα ΑΕΙ από τον περασμένο Απρίλιο, φθάσαμε στο φθινόπωρο οπότε και σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία θα «έπιανε δουλειά» η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, και τώρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Σταύρου Παπαντωνίου και Απόστολου Λακασά για την «Καθημερινή», πάμε -το νωρίτερο- για αρχές Δεκεμβρίου, αν όχι από το νέο έτος …

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απέδωσε την καθυστέρηση στην επαρκή εκπαίδευση που χρειάζεται να έχουν οι 400 αστυνομικοί των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

«Οπως γνωρίζετε, η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας διέπεται από συγκεκριμένες διατάξεις. Οταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται, όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες που υπάρχουν για την πρόσληψη των ανθρώπων που θα τη στελεχώσουν και όταν εκπαιδευθούν επαρκώς, όπως πρέπει, για να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική στον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε και θα κληθεί να εκτελέσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος «την ιδιαιτερότητα που υπάρχει και την πολύ καλή εκπαίδευση που πρέπει να έχουν σε διάφορες πτυχές όσοι άνθρωποι κληθούν να εκτελέσουν αυτό τον ρόλο».

Η ουσία είναι ότι μία από τις εξαγγελίες (εδώ) του ίδιου του Πρωθυπουργού (θυμηθείτε εδώ την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση) και κορυφαία τομή όσον αφορά την προβληματική λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας, πάει… «για του χρόνου».

Με βάση τον προγραμματισμό, οι άοπλοι αστυνομικοί θα αναλάμβαναν πρώτα δράση στο ΕΚΠΑ, στο Πολυτεχνείο, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ορισμένα μάλιστα πανεπιστήμια εμφανίζονταν να έχουν ήδη κάνει διαγωνισμούς και έχουν εκδώσει τα σχέδια ασφαλείας και κάποια να προετοιμάζονταν πυρετωδώς για την εφαρμογή του (αυτονόητου σε άλλες χώρες) μέτρου της κάρτας εισόδου για τους φοιτητές (ώστε ο πανεπιστημιακός χώρος να πάψει να είναι «ξέφραγο αμπέλι», έρμαιο πάσης φύσεως εξωπανεπιστημιακών).

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», σε πρώτη φάση – όσο προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια των συστημάτων επιτήρησης και φύλαξης των εισόδων και εξόδων των Ιδρυμάτων- θα  λειτουργούν μόνο οι ομάδες φύλαξης που θα υπάγονται στους πρυτάνεις, οι Επιτροπές Ασφάλειας Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται οι υπογράφοντες το ρεπορτάζ στην «Καθημερινή», ένιωσαν την ανάγκη να διαβεβαιώσουν ότι το εγχείρημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν εγκαταλείπεται, «αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί επαρκώς και καταλλήλως»…

Η αναβολή στην εγκατάσταση των ειδικών φρουρών στα ΑΕΙ, δεν έμεινε ασχολίαστη από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο να σπεύδει να μιλήσει για «καθαρή ήττα» της κυβέρνησης και πολλούς στην Κουμουνδούρου να «χαιρετίζουν» την επαλήθευση -όπως έλεγαν- της πρόβλεψής τους ότι ο νόμος για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα μείνει κενό γράμμα.

«Αναβάλλεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, για να εκπαιδευτούν οι ειδικοί φρουροί λέει η κυβέρνηση. Η ήττα της είναι καθαρή. Ας τους στείλει όμως από τώρα να εκπαιδευτούν στην πυροσβεστική. Για να μην είναι ξανά ο υπουργός με την μάνικα στο χέρι», ήταν το ειρωνικό σχόλιο από τον κ. Ηλιόπουλο στο Τwitter, κάνοντας έμμεση αναφορά στον αποχωρήσαντα πια από την κυβέρνηση υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...