232
Μπάιντεν και Ζελένσκι σφίγγουν τα χέρια κατά την επίσκεψη του δεύτερου στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Kevin Lamarque

Ανατροπή: Οι ΗΠΑ θα δώσουν τελικά τους πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2023, 18:54
Μπάιντεν και Ζελένσκι σφίγγουν τα χέρια κατά την επίσκεψη του δεύτερου στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ανατροπή: Οι ΗΠΑ θα δώσουν τελικά τους πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2023, 18:54

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ουάσινγκτον θα προμηθεύσει το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, μετέδωσε την Παρασκευή το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο τρεις αμερικανούς αξιωματούχους και έναν αξιωματούχο του Κογκρέσου.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο ανακοινώνοντας νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Το πακέτο της στρατιωτικής βοήθειας αποσκοπεί στη θωράκιση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας. Αρχικά, είχε γίνει γνωστό ότι σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πύραυλοι ATACMS που ζητούσε επίμονα το Κίεβο.

Αργότερα όμως ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον ουκρανό ομόλογό του ότι το αίτημά του θα γίνει δεκτό.

Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς με πυρομαχικά διασποράς θα δώσουν στο Κίεβο δυνατότητα να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στα κατεχόμενα εδάφη της ουκρανικής επικράτειας.

Οι ATACMS (Army Tactical Missile Systems) έχουν βεληνεκές 306 χιλιομέτρων. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ήδη οβίδες πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι οποίες μπορούν να διασπείρουν έως και 48 βομβίδια σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το Reuters, oι πύραυλοι ATACMS έχουν τη δυνατότητα να φέρουν περίπου 300 τέτοια βομβίδια.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και τη συμβολή της στη μελλοντική θωράκιση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν νέες επιθέσεις εναντίον της χώρας.

Υπογράμμισε επίσης ότι είναι ευγνώμων, όχι μόνο για το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αλλά και για την υποστήριξη της Ουάσινγκτον κατά τις 575 ημέρες του πολέμου μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...