Τριγμούς στις διεθνείς αγορές προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, που σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα του Brexit και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών αυξάνουν την ανασφάλεια καταναλωτών και επενδυτών και ρίχνουν τις μετοχές στα… τάρταρα.
Παράλληλα, την Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές του 2019 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία.
Η ιαπωνική Panasonic μπήκε και αυτή στη λίστα των εταιρειών που διέκοψαν τη συνεργασία τους με τον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Huawei, ακολουθώντας το παράδειγμα της Google.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Huawei πως λέει ψέματα ότι η εταιρεία του δεν έχει σχέσεις με την κινεζική κυβέρνηση.
Ο Ρεν Ζενγκφέι, πρόεδρος της Huawei, έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση και τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες. «Αυτό είναι ψέμμα. Είναι υποχρεωμένος από την κινεζική νομοθεσία να συνεργαστεί με την κυβέρνηση», απάντησε ο Πομπέο.
Από την πλευρά της, η Κίνα σκλήρυνε τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ και απαίτησε να αλλάξει στάση η κυβέρνηση Τραμπ και προειδοποιεί τη Βρετανία ότι θα χάσει πολλά χρήματα αν απαγορέψει τη συμμετοχή της Huawei στο δίκτυο 5G της χώρας.
«Αν οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουμε τις συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις, πρέπει να είναι ειλικρινείς και να διορθώσουν τις λανθασμένες τους κινήσεις. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μόνο στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Γκάο Φενγκ. «Θα παρακολουθούμε στενά τις σχετικές εξελίξεις και θα ετοιμάσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις».
Αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι τα παράπονα των ΗΠΑ όσον αφορά τη Huawei, μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Παράλληλα, αποκάλεσε την εταιρεία «πολύ επικίνδυνη».
«Αν δείτε τι έχει κάνει όσον αφορά θέματα εθνικής ασφαλείας, είναι πολύ επικίνδυνη. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, φαντάζομαι ότι η Huawei θα είναι μέρος της», είπε ο Τραμπ.
Μία από τις κορυφαίες οικονομολόγους του ΔΝΤ, η Γκίτα Γκόπιναθ, εξέφρασε τις ανησυχίες της για την παγκόσμια οικονομία: «Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές και πολλούς παραγωγούς και στις δύο χώρες. Η επιρροή του πολέμου στην παγκόσμια ανάπτυξη είναι προς το παρόν μέτρια, όμως οι πρόσφατες εξελίξεις μπορούν να χειροτερέψουν τόσο το επιχειρηματικό κλίμα όσο και το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές, να διαταράξουν την παγκόσμια αλυσίδα προμηθειών και να θέσουν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη βελτίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2019».
Με τη σειρά του, και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ρομπέρτο Αζεβέντο, προειδοποιεί ότι ο πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κάνει κακό στην παγκόσμια οικονομία. «Ολοι χάνουν, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες θα βγουν χαμένες αν δεν βρούμε μία λύση».
Οι ειδικοί πάντως, προβλέπουν ότι καμία πλευρά δεν θα υποχωρήσει εύκολα ή γρήγορα. «Ενας συμβιβασμός στις κυρώσεις είναι πιθανός, όμως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι έτοιμοι για έναν μακροχρόνιο, εχθρικό τεχνολογικό πόλεμο με αρκετές παράπλευρες απώλειες. Οσον αφορά θέματα τεχνολογίας και άμυνας, το Κογκρέσο είναι αποφασισμένο να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα, το ίδιο και άλλες μεγάλες οικονομίες που ανησυχούν για τις τακτικές των Κινέζων. Οι απαιτήσεις των Αμερικανών είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιηθούν από τους Κινέζους, καθώς έχουν στόχο να περιορίσουν την επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας, κάτι στο οποίο δεν πρόκειται να συμφωνήσουν οι Κινέζοι», εξηγεί στην Guardian ο Σίμα Σαχ, αναλυτής στην εταιρεία Principal Global Investors.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News