767
Αδωνις Γεωργιάδης - Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το επιτελικό δίδυμο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δύσκολες αποστολές σε Υγεία και Ασφάλεια αντίστοιχα | INTIMENEWS

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της υπουργικής καραμπόλας – πώς έκαμψε ο Μητσοτάκης τους αρχικούς δισταγμούς

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 10:40
Αδωνις Γεωργιάδης - Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το επιτελικό δίδυμο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δύσκολες αποστολές σε Υγεία και Ασφάλεια αντίστοιχα
|INTIMENEWS

Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της υπουργικής καραμπόλας – πώς έκαμψε ο Μητσοτάκης τους αρχικούς δισταγμούς

Protagon Team Protagon Team 4 Ιανουαρίου 2024, 10:40

«Επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις». Ετσι θα μπορούσε να περιγραφεί ο μίνι ανασχηματισμός («διορθωτικές κινήσεις» ήταν ο ευφημισμός που χρησιμοποιήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου) στον οποίο προχώρησε αίφνης ο Πρωθυπουργός την Τετάρτη, στο δικό του «ποδαρικό» για το νέο έτος.

Οι τελικές αποφάσεις φέρονται να ελήφθησαν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Βουνό είναι και ο Λυκαβηττός», έλεγε χιουμοριστικά σε συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο γνωστό σχόλιο, ότι συνηθίζει να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις «στο βουνό», κατά τη διάρκεια δηλαδή κάποιας ανάπαυλας ή ολιγοήμερης απόδρασης. Εορτές γαρ.

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι είχε λάβει εδώ και ημέρες τις οριστικές αποφάσεις του – ειδικά για τη θέση του επικεφαλής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήδη, μετά την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας το περασμένο καλοκαίρι, μετρά τρεις αλλαγές προσώπων (Νότης Μηταράκης, Γιάννης Οικονόμου και τώρα Μιχάλης Χρυσοχοΐδης!).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρωί της Τρίτης φώναξε διαδοχικά στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Χρυσοχοΐδη και τον Αδωνι Γεωργιάδη.

«Εχω αποφασίσει να επιστρέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη»,  φέρεται να είπε στον κ. Χρυσοχοΐδη, που πάντα κατά το ρεπορτάζ, φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την πρόταση επιστροφής του –για πέμπτη φορά– στην Κατεχάκη.

Τα κίνητρα της επιστροφής στη «δοκιμασμένη λύση» Χρυσοχοΐδη, προφανή: ο επιτελικός ρόλος του και το επιχειρησιακό προφίλ του στις προηγούμενες θητείες του (πολλοί άλλωστε ήταν αυτοί που εξέφρασαν απορία ή/και απογοήτευση από την απόφαση απομάκρυνσής του τον Αύγουστο του 2021) υπερίσχυσαν του πιο «πολιτικού» κ. Οικονόμου ο οποίος χρεώθηκε μεταξύ άλλων επιχειρησιακές αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ. και τη γενικότερη εικόνα της σε μία δύσκολη περίοδο για το Σώμα (λόγω και των διαδοχικών απωλειών στο έμψυχο δυναμικό του τον προηγούμενο μήνα).

Το «ξήλωμα» επίσης και του υφυπουργού Κώστα Κατσαφάδου (που αντικαταστάθηκε από τον βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλο) –εκτός από μήνυμα για την αμετροέπεια που επέδειξε σε ορισμένες από τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του– παρουσιάζεται ως προαναγγελία των βαθιών αλλαγών που επέρχονται στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., στις κρίσεις των επόμενων εβδομάδων.

Ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης, πάντως, φέρεται να είπε ότι επιθυμεί να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το κρίσιμο για την επόμενη ημέρα του ΕΣΥ μεταρρυθμιστικό έργο του στον χώρο της Υγείας, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές προέβαλε και κάποιες ενστάσεις που έχουν να κάνουν με θέματα προσωπικής φύσεως.

Ο Πρωθυπουργός όμως ήταν σαφής και συνάμα αποφασισμένος να πάρει το «ναι» του υπουργού του: «Είσαι ο μόνος που μπορεί να φέρει άμεσα αποτέλεσμα», φέρεται να του είπε σύμφωνα με τη στήλη «Big Mouth» των «Παραπολιτικών». Οπερ και εγένετο.

Αμέσως μετά, στο γραφείο του Πρωθυπουργού μπήκε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης εμφανίστηκε και αυτός σχετικά απρόθυμος να επιστρέψει στο υπουργείο Υγείας.

Και πάλι όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε πολλά περιθώρια: «Εχω αποφασίσει να πας στο Υγείας. Ησουν ο καλύτερος υπουργός και πιστεύω ότι μπορείς να υλοποιήσεις με ταχύτητα το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης», του είπε, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της Τετάρτης, ήρθε η ευχαριστήρια δήλωση του νέου υπουργού Υγείας:  «Η διαχρονική Εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπο μου αποτελεί για μένα τεράστια ευθύνη. Οπως έκανα πάντα και τώρα στο υπουργείο Υγείας, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε μένα από το παρελθόν».

Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός είχε καλέσει εκ νέου τους δύο υπουργούς προκειμένου να τους ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του, υπό καθεστώς άκρας εμπιστευτικότητας – ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή.

Η καραμπόλα στις αλλαγές προσώπων σε Ασφάλεια και Υγεία άφησε κενή την υπουργική καρέκλα στο υπουργείο Εργασίας και σχεδόν αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα ονόματα για τον επικρατέστερο διάδοχο του κ. Γεωργιάδη.

Οι κουβέντες όμως σταμάτησαν πριν καλά καλά αρχίσουν, καθώς με το που έπεσε στο τραπέζι το όνομα της Δόμνας Μιχαηλίδου (πρόταση που φέρεται να ήρθε από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη), το θέμα έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ετσι η κυρία Μιχαηλίδου έγινε η η πέμπτη γυναίκα υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μαζί με τη Σοφία Ζαχαράκη, τη Νίκη Κεραμέως, την Ολγα Κεφαλογιάννη και τη Λίνα Μενδώνη.

Η ίδια η κυρία Μιχαηλίδου φέρεται να ενημερώθηκε για την αναβάθμισή της στη θέση της υπουργού μόλις λίγη ώρα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Τετάρτης που έγιναν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Διάδοχός της στο υπουργείο Παιδείας η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ (είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση) Ιωάννα Λυτρίβη, η οποία είχε θητεύσει ως επικεφαλής του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) στο υπουργείο Παιδείας.

Οπως και στην περίπτωση της νέας υπουργού Εργασίας, η κυρία Λυτρίβη δέχθηκε το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη λίγο πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις για τον μίνι ανασχηματισμό.

Θα αναλάβει την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα επιστρέψουν ως αρμοδιότητα στην έτερη υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μάκρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...