339
Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσέρχεται στην Ντάουνινγκ Στριτ, τη Δευτέρα | REUTERS/Suzanne Plunkett

Ανασχηματισμός στη Βρετανία: Ο Σούνακ έδιωξε την Μπράβερμαν – ΥΠΕΞ ο Κάμερον

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2023, 11:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/11/2023 15:25
Ο Ντέιβιντ Κάμερον προσέρχεται στην Ντάουνινγκ Στριτ, τη Δευτέρα
|REUTERS/Suzanne Plunkett

Ανασχηματισμός στη Βρετανία: Ο Σούνακ έδιωξε την Μπράβερμαν – ΥΠΕΞ ο Κάμερον

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2023, 11:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/11/2023 15:25

Ο Ρίσι Σούνακ έπαυσε την αμφιλεγόμενη υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν, μετά από δηλώσεις της στις οποίες επέκρινε την αστυνομία για την «ανοχή της» απέναντι στους διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων, στη συγκέντρωση της Κυριακής στο Λονδίνο.

Η αποπομπή της είναι μέρος του ανασχηματισμού στον οποίο προχωρεί ο Σούνακ.

«Ηταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω την χώρα από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών. Θα πω περισσότερα όταν έρθει ο καιρός», δήλωσε η ίδια, μετά την αποπομπή της.

Ο Σούνακ, ο οποίος δεχόταν πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και μέλη του δικού του κόμματος για την Μπράβερμαν, ζήτησε από την 43χρονη υπουργό Εσωτερικών «να αποχωρήσει από την κυβέρνηση», κάτι που εκείνη αποδέχθηκε.

Την περασμένη εβδομάδα, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις άλλες δηλώσεις της Μπράβερμαν για τους άστεγους. Συγκεκριμένα, είχε πει, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να απαγορεύσει τα αντίσκηνα στους δρόμους της χώρας, ότι «οι άστεγοι στους δρόμους της Αγγλίας μένουν έτσι επειδή επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής».

Θα την αντικαταστήσει στην κυβέρνηση ο Τζέιμς Κλέβερλι, νυν υπουργός Εξωτερικών.

Τη θέση του Κλέβερλι, σε μία αιφνιδιαστική κίνηση από τον Σούνακ, θα πάρει ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Παρά την παραμονή του στο περιθώριο της πολιτικής επί επτά χρόνια, ο Κάμερον έγραψε στο Twitter για την ελπίδα του ότι «η πείρα του» -11 χρόνια επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, έξι χρόνια στην πρωθυπουργία- θα του χρησιμεύσει για «να βοηθήσει» τον Σούνακ απέναντι στις διεθνείς «προκλήσεις». Και αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην κρίση της Μέσης Ανατολής.

Αν και αντίθετος στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Κάμερον ανακοίνωσε το 2013 την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Brexit, εγχείρημα υψηλού ρίσκου, για το θέμα που δίχαζε επί δεκαετίες το κόμμα του.

Ο βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη χρονιά, ανέφεραν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι Τόρις βλέπουν τα ποσοστά τους να μειώνονται δραματικά και τους Εργατικούς να προηγούνται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις.

«Σήμερα ο #RishiSunak ενισχύει την κυβερνητική ομάδα του για να θέσει σε εφαρμογή μακροπρόθεσμες αποφάσεις για ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα σε ανάρτησή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...