1112
Ο πρύτανης περικυκλωμένος από αναρχικούς και μια ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις» | INTIMENEWS/ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Το αίσχος: Αναρχικοί πέρασαν ταμπέλα στο λαιμό του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 22:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2020, 10:50
Ο πρύτανης περικυκλωμένος από αναρχικούς και μια ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις»
|INTIMENEWS/ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Το αίσχος: Αναρχικοί πέρασαν ταμπέλα στο λαιμό του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2020, 22:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2020, 10:50

Δεκατέσσερις μήνες. Τόσοι πέρασαν από τότε που στη Βουλή συζητούσαν την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια ως ένα βήμα προς το τέλος της ανομίας και προς την αποκατάσταση της κανονικότητας. Έτσι ήταν. Ενα από τα πρώτα νομοθετήματα της νέας τότε κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ εις το όνομα της κανονικότητας. Το τι είχε ειπωθεί σε εκείνες τις συζητήσεις στη Βουλή από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει πολλάκις περιγραφεί —«να επαναφέρουμε την κοινή λογική» έλεγε (εδώ).

Δεκατέσσερις μήνες μετά, μια εικόνα ντροπής για τον πολιτισμό της χώρας, την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο. Αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ως… πειστήριο από την εισβολή που έκαναν τραμπούκοι στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Ως γνωστόν μια ομάδα αντιεξουσιαστών έκαναν εισβολή το πρωί της Πέμπτης στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ, Δημήτρη Μπουραντώνη. Και στην άθλια φωτογραφία που ανήρτησαν δείχνουν τον πρύτανη περικυκλωμένο από κάποιους να του περνούν στο λαιμό μια ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Ειρωνεύονται μάλιστα τον πρύτανη λέγοντας το εξής απίστευτο: «Ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όπως παραδέχθηκαν οι ίδιοι οι καταληψίες, επέλεξαν να στοχοποιήσουν τον συγκεκριμένο πρύτανη, γιατί «φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ»(!) καθώς και γιατί «οραματίζεται έναν εξευρωπαϊσμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων».

«Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων» έγραψαν , ακόμη στην ανακοίνωσή τους οι αναρχικοί.

Τριάντα έξι ώρες μετά το συμβάν, δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Παιδείας, ούτε από το Προστασίας του Πολίτη.

Ενδιαφέρον δε, προκαλεί το γεγονός ότι ούτε η ίδια η υπουργός Παιδείας είχε καταδικάσει την επίθεση στο ΟΠΑ, όταν αυτή συνέβη, την Πέμπτη. Τελευταίο tweet της, μετά από αυτά για την ασθένειά της και για την 28η Οκτωβρίου, ήταν, νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, για να εκφράσει τη λύπη της για τον τραγικό χαμό των δύο μαθητών στην Σάμο.

Κεραμέως: Η Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της

Τελικά λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η κυρία Κεραμέως έκανε δήλωση, καλώντας την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της.

«Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια.

»Η Κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

»Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά.

»Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

»Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη.

»Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

» Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα αντριχιάζει

Την ίδια ώρα επίσης εκδόθηκε και η δήλωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη. Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες.

Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν. Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πήρε θέση, μιλώντας για φασισμό.

Σύσσωμη ήταν η καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του γρ. Τύπου της Κουμουνδούρου, το Σάββατο, ανέφερε:

«Η αήθης επίθεση στον Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ Δημήτρη Μπουραντώνη, αποτελεί μία βίαιη καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι πρακτικές διαπόμπευσης είναι εχθρικές προς κάθε έννοια δημοκρατικής διεκδίκησης. Η αυτονόητη καταδίκη τους είναι όρος για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ. Αυτές οι φασιστικές αντιλήψεις και ενέργειες δεν έχουν χώρο στο Πανεπιστήμιο. Ο σκοταδισμός δεν θα επικρατήσει. Η σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών είναι στοιχειώδης υποχρέωση των αρχών.

»Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο νόμος του κ. Μητσοτάκη, η μεγάλη δήθεν μεταρρύθμιση, που θα άλλαζε την εικόνα των Πανεπιστημίων, ήταν απλά άλλη μια μεγάλη φούσκα».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, το συμβάν σχολίασε η ΚΝΕ καταγγέλλοντας προβοκάτσια.

«Τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, με τον προπηλακισμό του πρύτανη, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τον προβοκατόρικο ρόλο ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον του λαού και της νεολαίας. Η προσπάθεια που γίνεται από χθες να εμφανιστούν δικαιωμένα για την πολιτική τους κυβερνητικά στελέχη, που έχουν πρωτοστατήσει στα αντιλαϊκά μέτρα και την καταστολή, αποδεικνύει σε ποιανού μύλο ρίχνουν νερό αυτές οι ομάδες και αυτές οι ενέργειες» υπογράμμισαν από την ΚΝΕ. Επεσήμαναν, δε ότι «όχι τυχαία, τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα πραγματοποιούνται λίγο πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, την οργάνωση νέων αγώνων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Οι φοιτητές, σύσσωμος ο λαός και το κίνημά του, να απομονώσουν αυτές τις θρασύδειλες ομάδες, να σταθούν εμπόδιο και να ακυρώσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για ένταση της καταστολής και περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών, μέσα στους οποίους εντάσσεται και η αξιοποίηση τέτοιων ενεργειών. Η καλύτερη απάντηση θα δοθεί με τη μαζική συμμετοχή στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα, που γίνονται πράξη η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, τα όνειρα και οι ανάγκες της νέας γενιάς» κατέληξε στο σχόλιό της ΚΝΕ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πανεπιστημιακού Βαγγέλη Βενιζέλου.

«Η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αιχμάλωτο των καταληψιών που του έχουν “φορέσει”  επιγραφή “αλληλεγγύης στις καταλήψεις” συνιστά χυδαία προσβολή της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Το συμβάν δεν προσβάλλει τον Πρύτανη, αλλά όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μας προσβάλλει όλους. Κανένας πανεπιστημιακός δάσκαλος και κανένας ενεργός πολίτης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σιωπηλός τέτοια φαινόμενα βίας που διαβρώνουν τη δημοκρατία και ακυρώνουν την έννοια του Πανεπιστημίου. Κανένας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα εθνικής αυτοκαταστροφής που δυστυχώς πολλοί κατά καιρούς τα εξέθρεψαν ή τα ανέχθηκαν. Όσοι πιστεύουν ότι η συμβίωση με τη βία είναι μέθοδος επιβίωσης μέσα στο Πανεπιστήμιο κάνουν ιστορικό λάθος. Καταδικάζουν τη χώρα και την κοινωνία σε μόνιμη υστέρηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...