389
«Είμαι τυχερή, είμαι 100 ετών και το να είμαι τόσο υγιής είναι έκπληξη και για μένα», δήλωσε η Κάντιντα Ουντέρτσο, η οποία ανανέωσε την άδεια οδήγησής της έως το 2024 | Facebook

Ανανεώθηκε η άδεια οδήγησης 100χρονης Ιταλίδας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 13:13
«Είμαι τυχερή, είμαι 100 ετών και το να είμαι τόσο υγιής είναι έκπληξη και για μένα», δήλωσε η Κάντιντα Ουντέρτσο, η οποία ανανέωσε την άδεια οδήγησής της έως το 2024
|Facebook

Ανανεώθηκε η άδεια οδήγησης 100χρονης Ιταλίδας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2022, 13:13

Η άδεια οδήγησης μιας 100χρονης Ιταλίδας ανανεώθηκε, γεγονός που καθιστά τη γυναίκα αυτή το τρίτο, τουλάχιστον, άτομο στη χώρα που έφτασε στην ηλικία αυτή τα τελευταία χρόνια και κρίθηκε κατάλληλο να βρίσκεται πίσω από τιμόνι.

Η Κάντιντα Ουντέρτσο, η οποία έλαβε τη νέα της άδεια αφότου πέρασε από οφθαλμικό τεστ σε σχολή οδηγών στην επαρχία της βόρειας Ιταλίας Βιτσέντσα, δήλωσε πως επιθυμούσε να είναι αυτόνομη, να μην πιέζει τον γιο της να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητο.

«Αυτή η ανανέωση με κάνει χαρούμενη και θα με κάνει να νιώθω λίγο πιο ελεύθερη», είπε η Ουντέρτσο στην Corriere della Sera. «Είμαι τυχερή, είμαι 100 ετών και το να είμαι τόσο υγιής είναι έκπληξη και για μένα. Ποτέ δεν παίρνω χάπια, μόνο ένα χάπι για τον ύπνο μια στο τόσο».

Η όρασή της είναι τόσο καλή, ισχυρίστηκε εξάλλου η ίδια, που μπορεί να διαβάζει την εφημερίδα χωρίς να χρειάζεται να φορέσει γυαλιά.

Ο υπεραιωνόβιος πληθυσμός της γειτονικής χώρας είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στην ηλικία των 100 ετών συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με τον Guardian. Κατά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Μαΐου από την Istat, την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η Ιταλία έχει 20.456 άτομα ηλικίας 100 ετών και άνω, από 14.456 το 2019.

Δεν είναι σαφές ωστόσο πόσοι εξ αυτών εξακολουθούν να οδηγούν. Οι άδειες για τους πολίτες άνω των 80 ετών ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια, με τους οδηγούς να καλούνται να προσκομίσουν ιατρικό πιστοποιητικό για να διασφαλιστεί ότι η υγεία, σωματική και πνευματική, είναι καλή.

Ενας άνδρας στη Σικελία, που έκλεισε τα 100 πέρυσι, γιόρτασε την ανανέωση της άδειάς του αγοράζοντας ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Δεν είχε ποτέ στη ζωή του ατύχημα, είχε δηλώσει στον τοπικό Τύπο. Ενας άλλος άνδρας από την περιοχή της Καμπανίας, ο οποίος επίσης γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά του πέρυσι, τόνισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του.

Η Ουντέρτσο είπε ότι η μόνη της λύπη στη ζωή ήταν ότι έχασε τον σύζυγό της όταν ήταν σχετικά νέα. «Ομως αποφάσισα ότι το να είσαι ζωντανός σημαίνει να απολαμβάνεις τη ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε στην Corriere. «Αρχισα να κάνω μεγάλες βόλτες με φίλους, με βοήθησε να αντιμετωπίσω τη θλίψη. Μετά τη σύνταξη μπήκα σε μια ομάδα για περπάτημα και έκτοτε δεν έχω χάσει κανένα ραντεβού της. Κάθε Κυριακή στις 6 το πρωί είμαι έτοιμη να ξεκινήσω».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...