Καμία απολύτως διάθεση να σταθεί στο «ύψος των περιστάσεων» –όπως είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανακοίνωση των μέτρων υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών– δεν έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντιθέτως επιτέθηκε και πάλι στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της επιδημίας, διαφωνώντας, όπως αναμενόταν και με το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Χωρίς να απαντά στο μείζον, στο αν τελικά πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους που επιλέγοντας να μείνουν ανεμβολίαστοι, γεμίζουν τις ΜΕΘ, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για «μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί». Και φυσικά, επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό.
«Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από την πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες.
Αυτή τη φορά στοχοποιεί τους άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί.
Αποτυχημένος Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης», σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει… σαμποτέρ του εμβολιασμού τον κ. Μητσοτάκη.
«Πολύ φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα, από εκεί που τον κατηγορούσαμε, και νομίζω δικαίως, ότι είχε σηκώσει λευκή πετσέτα στην εμβολιαστική προσπάθεια, μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού. Διότι αντί να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την ενίσχυση της προσπάθειας και της εμβολιαστικής κάλυψης θα έχουμε ένα κύμα αντίδρασης και νομίζω ότι αυτό δεν θα βοηθήσει κανέναν» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αντιπρότεινε αντί για πρόστιμο να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα στους ανεμβολίαστους!
Οπως είπε η λογική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα ακραία και τιμωρητικά μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν με μέτρα ενθάρρυνσης και θετικά κίνητρα.
«Αντί να βάζεις πρόστιμα θα έχει αξία να σκεφθεί κανείς να ενθαρρύνεις ακόμη και με οικονομικά κίνητρα αυτούς που θα κάνουν την πρώτη και την τρίτη δόση», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και τόνισε την αναγκαιότητα «να γίνει αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Μια καμπάνια ενημέρωσης και πειθούς. Να πείσουμε τους ανθρώπους για την αξία του εμβολιασμού για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής τους», είπε χαρακτηριστικά.
ΚΙΝΑΛ: Μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει
Πολύ διαφορετική ήταν η στάση του Κινήματος Αλλαγής. Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης σημείωσε:
«Η αναποτελεσματικότητα επιβάλλει την υποχρεωτικότητα.
Στο “και πέντε” ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα μέτρο στην κατεύθυνση που είχαμε ζητήσει.
Όμως πριν προχωρήσει στον εμβολιασμό με βάση την ηλικία, έπρεπε να ξεκινήσει από το ίδιο το κράτος. Δεν μπορεί να ελέγχει ένας ανεμβολίαστος την τήρηση των μέτρων για τον εμβολιασμό. Ας τολμήσει.
Δυστυχώς βέβαια, για μία ακόμα φορά, “ξέχασε” να πει το παραμικρό για την ενίσχυση του ΕΣΥ».
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι «απ’ την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην “ατομική ευθύνη”, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας».
Σε σχόλιό του «για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την πανδημία» το ΚΚΕ σημείωσε επίσης για την κυβέρνηση: «Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την “ατομική ευθύνη” με ποινή -αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα- χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς».
«Κι όλα αυτά τη στιγμή που όλη η πορεία της πανδημίας και ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων επιβεβαιώνει ότι ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός είναι μεν αναγκαίος, όχι όμως ικανός από μόνος του για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού. Ουσιαστικά πρόκειται για επανάληψη της ίδιας “συνταγής” που έχει οδηγήσει στη σημερινή τραγική κατάσταση, των καθημερινών ρεκόρ σε κρούσματα και της εκτόξευσης διασωληνωμένων και θανάτων» κατέληξαν από τον Περισσό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News