300
Ο Ζελένσκι συλλογισμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, στις 18 Ιουλίου | Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS

Αναμένεται τηλεφώνημα Τραμπ στον Ζελένσκι;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 21:04
Ο Ζελένσκι συλλογισμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, στις 18 Ιουλίου
|Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS

Αναμένεται τηλεφώνημα Τραμπ στον Ζελένσκι;

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2024, 21:04

Με την είδηση ότι «τις επόμενες ώρες» αναμένεται τηλεφωνική συνδιάλεξη Τραμπ-Ζελένσκι (με αυτή τη σειρά γραμμένα τα ονόματά τους στο ρεπορτάζ) ξεκίνησε η Corriere della Sera να αναλύει την αγωνία που περνάει ο πρόεδρος της Ουκρανίας και η οποία σχετίζεται με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. «Οι στιγμές είναι δύσκολες για τον Ζελένσκι».

Γιατί; Επειδή «η πιθανή νίκη του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το πλαίσιο της βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία». Από το Λονδίνο, όπου μετέβη για το φόρουμ στο «παλάτι του Τσόρτσιλ», ο ίδιος ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στο ζήτημα που τον καίει.

Είπε στο BBC ο επικεφαλής των δυνάμεων του Κιέβου: «Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιτύχει ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα σε λίγες ώρες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι εμείς, οι Ουκρανοί, θα πληρώσουμε το τίμημα. Πρέπει να παραχωρήσουμε τα κατεχόμενα εδάφη μας χωρίς να ζητήσουμε πολεμικές αποζημιώσεις. Κάτι που δεν θα δεχθούμε ποτέ»

Ωστόσο, παρατήρησαν οι Ιταλοί, οι δικοί του σύμβουλοι στο Κίεβο μας υπενθυμίζουν ότι τίποτα δεν αποκλείεται, αφού πριν από λίγες εβδομάδες ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους όρους που έθεσε ο Πούτιν ώστε να αρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ. Τις χρειαζόμαστε. Η δουλειά θα είναι σκληρή, όμως θα τα καταφέρουμε» συμπλήρωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος εκτός του πολέμου έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικές εντάσεις, «πολύ ισχυρές» κατά τα μεταδιδόμενα από το Κίεβο. Μάλιστα ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε στην Corriere ότι «οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί».

Ο Κλίτσκο εννοούσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρέπει να αποτραβηχτεί από την εξουσία και «να αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως έκανε το Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου». Ο παλιός πολιτικός αντίπαλος του Ζελένσκι, την περίοδο των εκλογών του 2019, είπε ότι όλες οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν κατόπιν δημοψηφισμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...