607
Μετά τις διαδηλώσεις, τα τεθωρακισμένα του στρατού του Λιβάνου βγήκαν και αυτά στους δρόμους της Βηρυτού σε προληπτικού χαρακτήρα περιπολίες | REUTERS/Mohamed Azakir

Ανάλυση: Ο Λίβανος βράζει και πάλι με αφορμή δικαστική έρευνα

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 21:55
Μετά τις διαδηλώσεις, τα τεθωρακισμένα του στρατού του Λιβάνου βγήκαν και αυτά στους δρόμους της Βηρυτού σε προληπτικού χαρακτήρα περιπολίες
|REUTERS/Mohamed Azakir

Ανάλυση: Ο Λίβανος βράζει και πάλι με αφορμή δικαστική έρευνα

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2021, 21:55

Περίεργες εξελίξεις για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή προοιωνίζεται η βία που ξέσπασε προ ημερών στον Λίβανο και σχετίζεται με τις διαδηλώσεις της οργάνωσης Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ εναντίον του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ ο οποίος ερευνά τα της φονικής έκρηξης του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού. Υπήρξαν πυροβολισμοί, τραυματισμοί και θάνατοι προκληθέντες από αγνώστους. Καθώς οι προαναφερθείσες σιιτικές ομάδες καταγγέλλουν ότι στόχος αυτών των αγνώστων ήταν οι ίδιες αλλά και η γενική αποσταθεροποίηση, ο στρατός του Λιβάνου βγήκε στους δρόμους της πρωτεύουσας για να επιβάλει την τάξη.

Η Corriere della Sera μιλάει για χάος στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ένας «άφθαρτος δικαστής», δηλαδή ο Μπιτάρ. Οι ενέργειές του στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του που αφορούν τα γεγονότα του Αυγούστου του 2020 δεν άρεσαν στους σιίτες, έτσι αυτοί «εμφανίστηκαν σε πορείες οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και με εκτοξευτές χειροβομβίδων». Και για ποιον λόγο; «Επειδή ο δικαστής τόλμησε να καλέσει πρώην υπουργούς τού σιιτικού κόμματος με την κατηγορία της εγκληματικής αμέλειας». Οι της Χεζμπολάχ δεν πίστευαν ότι θα τολμούσε να… τολμήσει.

Εύγλωττο το πλακάτ της διαδηλώτριας: «Εξω το Ιράν από τον Λίβανο!» (EPA/NABIL MOUNZER)

Το κλίμα που επικρατεί τώρα στον Λίβανο είναι αυτό της αγανάκτησης, λένε οι Ιταλοί, αφού τον δικαστή θεωρούν ήρωα οι συγγενείς των 215 θυμάτων. Αυτοί αλλά και όλοι οι Λιβανέζοι θέλουν να μάθουν τι προκάλεσε την έκρηξη, ποιοι και γιατί αδιαφόρησαν μέχρι τώρα, ποιοι και γιατί έχουν καλύψει τους ενόχους, τι άλλο υπήρχε στο ντεπό πέραν του νιτρικού αμμωνίου. Θέλουν, τέλος πάντων, ονόματα.

Ο δικαστής Μπιτάρ, παντρεμένος με φαρμακοποιό και πατέρας δύο τέκνων, έχει δώσει τα επαγγελματικά και ηθικά διαπιστευτήριά του όταν ανάγκασε δύο ιδιωτικές κλινικές να πληρώσουν αποζημίωση εκατομμυρίων για τον πλήρη ακρωτηριασμό ενός κοριτσιού. Στην υπόθεση η οποία τώρα τον απασχολεί φέρεται διατεθειμένος να προχωρήσει χωρίς να υπολογίζει το όποιο κόστος προκύψει «από τη σύγκρουσή του με τα φέουδα που δεν διαλύθηκαν ύστερα από τον δεκαπενταετή εμφύλιο πόλεμο που έληξε το 1990».

Συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης του 2020 διαδηλώνουν στη Βηρυτό με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης και συγχρόνως στηρίζουν τον αγώνα του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ (EPA/NABIL MOUNZER)

Προς το παρόν ο Μπιτάρ αναμένει την απόφαση του Εφετείου που αφορά αίτημα απομακρύνσεώς του από τη θέση του, το οποίο υπέβαλαν οι πρώην υπουργοί τους οποίους κάλεσε για ανάκριση. Ολοι τους αρνούνται κάθε ευθύνη όσον αφορά την έκρηξη. Ο δικαστής δέχτηκε επίσης την κριτική του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, ο οποίος τον κατηγόρησε για πολιτικοποίηση της έρευνας και, βέβαια, ζήτησε και αυτός την αντικατάστασή του.

Ο Ασαντ παραμένει φιλόδοξος

Σε παράλληλο δημοσίευμά της, διευρύνοντας τον ορίζοντα των γεγονότων και των μελλουμένων, η Corriere επισήμανε ότι «η σκιά του Ασαντ επιστρέφει στη Βηρυτό», υπονοώντας τις στενές σχέσεις του σύρου ηγέτη με τη Χεζμπολάχ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι αλαουίτης και όχι σιίτης.

Οπαδοί της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ διαδηλώνουν στη Βηρυτό κρατώντας πλακάτ που… ενοχοποιούν τον δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ (REUTERS/Mohamed Azakir)

Οι Ιταλοί επιμένουν ότι «ο Ασαντ ποτέ δεν έπαψε να ονειρεύεται τη Μεγάλη Συρία, που θα ασκεί αυστηρό έλεγχο στον μικρό Λίβανο». Τώρα που ο εμφύλιος της Συρίας τελείωσε «με τη βοήθεια της Μόσχας και της Τεχεράνης» και το καθεστώς του δεν κινδυνεύει αφού και οι Αμερικανοί δεν μιλούν πια για ανάγκη αλλαγής καθεστώτος στη Συρία, «ο Ασαντ νιώθει ασφαλής και κοιτάζει και πάλι προς τον Λίβανο». Επισημαίνουν, δε, ότι και ο ακτιβισμός της Χεζμπολάχ έχει ενισχυθεί από τη σταθεροποίηση του Ασαντ. Ετσι η Corriere καλεί όλους τους άλλους Λιβανέζους, τους χριστιανούς, τους συγκριτικούς από θρησκευτική άποψη Δρούζους και τους σουνίτες να έχουν τον νου τους…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...