228
Ένα μέρος των εγκαταστάσεων του τεράστιου οινοποιείου που ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ | Reuters

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο οινοποιείο του Βυζαντινού κόσμου

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 16:31
Ένα μέρος των εγκαταστάσεων του τεράστιου οινοποιείου που ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ
|Reuters

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο οινοποιείο του Βυζαντινού κόσμου

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2021, 16:31

Στην περιοχή Yavne, που βρίσκεται νότια του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο οινοποιείο που λειτουργούσε πριν από 1.500 έτη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα, ήταν το μεγαλύτερο οινοποιείο στον κόσμο εκείνη την εποχή που, μετά την πτώση της Ρώμης, η Βυζαντινή αυτοκρατορία αναδεικνυόταν ως η νέα μεγάλη υπερδύναμη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC πρόκειται για μια μεγάλη εγκατάσταση που κάλυπτε έκταση ενός τετραγωνικού χλμ. και όπου μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί πέντε μεγάλες πρέσες σταφυλιών. Έχουν εντοπιστεί ακόμη οι χώροι όπου γινόταν η παλαίωση του κρασιού, καθώς και οι χώροι εμφιάλωσής του. Έχουν βρεθεί και οι κλίβανοι όπου δημιουργούνταν τα πιθάρια στα οποία αποθηκευόταν το κρασί.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και πολλά πιθάρια, τα οποία κατασκευάζονταν στο οινοποιείο για να αποθηκεύεται το κρασί. |REUTERS/Nir Elias

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ετήσια παραγωγή περίπου δύο εκατ. λίτρων κρασί, το οποίο εξαγόταν στις περιοχές της Μεσογείου από τη Μικρά Ασία μέχρι τις ευρωπαϊκές αλλά και βορειοαφρικανικές χώρες. Οι τοπικές Αρχές σκέφτονται ήδη μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών να αξιοποιήσουν το οινοποιείο ως τουριστικό αξιοθέατο.

«Το κρασί αποτελούσε βασικό μέρος της διατροφής των ανθρώπων εκείνης της εποχής, επειδή ήταν ένα ασφαλές ποτό, αφού το νερό ήταν συχνά μολυσμένο» αναφέρει ο Γιον Σέλιγκμαν, εκ των επικεφαλής της ανασκαφής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...