Η Αιθιοπία θεωρείται κοιτίδα του ανθρώπινου είδους, αφού εκεί εντοπίστηκαν τα ίχνη των πρώτων, αρχέγονων ειδών ανθρώπου πριν από περίπου τρία εκατ. έτη, αλλά και του Homo Sapiens, από τον οποίο καταγόμαστε εμείς.
Στη βόρεια πλευρά της κοιλάδας Awash, στην Αιθιοπία, έχουν ανακαλυφθεί πολλά ανθρωπολογικά ευρήματα και για αυτόν τον λόγο αποτελεί μόνιμο στόχο ερευνητικών αποστολών, με την UNESCO να έχει χαρακτηρίσει κάποια τμήματα αυτής της περιοχής ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Αρχαιολογική αποστολή αποτελούμενη από ιταλούς και ισπανούς επιστήμονες έκανε μια νέα, άκρως εντυπωσιακή ανακάλυψη, που αλλάζει τον χάρτη της εξέλιξης του ανθρώπου. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα μεγάλο εργαστήριο κατασκευής εργαλείων. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Live Science, πρόκειται για περίπου 600 εργαλεία από ηφαιστειακό υαλώδες πέτρωμα (οψιανό), ηλικίας 1,2 εκατ. ετών. Τα εργαλεία αυτά εκτιμάται ότι χρησιμοποιούνταν από τους κατασκευαστές τους για εργασίες κοπής, τεμαχισμού και σκαψίματος.
Η ανακάλυψη των εργαλείων δεν συνοδεύεται από ευρήματα των ανθρώπων που τα κατασκεύασαν και τα χρησιμοποιούσαν και παραμένει μυστήριο το ποιοι μπορεί να ήταν αυτοί. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς ανθρώπινα ευρήματα ηλικίας από 1 εκατ. έως 1,66 εκατ. έτη, χωρίς οι ειδικοί να έχουν καταφέρει ακόμη να τα ταυτοποιήσουν. Πιθανώς, κάποιοι προϊστορικοί άνθρωποι έφτιαχναν και χρησιμοποιούσαν τέτοια εργαλεία.
Τα αρχαιότερα ευρήματα οργανωμένης, μεθοδικής και μαζικής κατασκευής εργαλείων είχαν εντοπιστεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο (Γαλλία, Βρετανία) και ήταν ηλικίας 500.000 ετών. Οπως είναι ευνόητο, εάν η χρονολόγηση των εργαλείων αποδειχθεί ορθή, αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ανθρώπινη ικανότητα αναπτύχθηκε 700.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε, γεγονός που σίγουρα μεταβάλλει κατά πολύ τα δεδομένα για την ανθρώπινη εξέλιξη.
«Τα αρχαία ανθρώπινα είδη πολύ συχνά μαρτυρούν πως η επιβίωση των κατόχων τους ήταν πολύ δύσκολη, σε ένα εχθρικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Εδώ αποδεικνύεται ότι επρόκειτο για έξυπνα άτομα, που δεν έχαναν την ευκαιρία να αξιοποιούν οποιονδήποτε πόρο ανακάλυπταν» αναφέρει η Μαργαρίτα Μούτσι από το Πανεπιστημίου Sapienza, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News