562
Στο πόρισμα υπάρχει μία αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Πυροσβεστική θα μπορούσε να είχε δράσει με διαφορετικό τρόπο κατά τον οποίο, υπό άλλες συνθήκες, η πυρκαγιά δεν θα είχε φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών | Screenshot

Αναφορές για «πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες» στο πόρισμα για Νέα Αγχίαλο

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 23:39
Στο πόρισμα υπάρχει μία αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Πυροσβεστική θα μπορούσε να είχε δράσει με διαφορετικό τρόπο κατά τον οποίο, υπό άλλες συνθήκες, η πυρκαγιά δεν θα είχε φτάσει στην αποθήκη πυρομαχικών
|Screenshot

Αναφορές για «πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες» στο πόρισμα για Νέα Αγχίαλο

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2023, 23:39

Τρία φαίνεται πως είναι τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα για τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο μετά από τη φωτιά που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.

Οπως μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η συγκέντρωση του υλικού για το πόρισμα σχετικά με τις αστοχίες που οδήγησαν στις απανωτές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης φέρεται να ολοκληρώθηκε με τη λήψη των καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους.

Σε αυτό εμπεριέχονται, μεταξύ άλλων, τρία καίρια σημεία:

  • Πρόχειρα αποθηκευμένες βόμβες γενικής χρήσης: Βόμβες των 1.000, 500 και 250 κιλών αναφέρεται πως ήταν τοποθετημένες πρόχειρα στις επιχωματωμένες υπέργειες εγκαταστάσεις και ήταν εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
  • Μη έγκαιρη και δυναμική παρέμβαση της Πυροσβεστικής: Αναφέρεται πως αν είχε υπάρξει η αποφασιστική και έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πριν η φωτιά μπει στον χώρο του στρατοπέδου, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα. Η Πυροσβεστική, πάντως, φέρεται να έκανε λόγο για πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου η οποία επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας.
  • Καταλυτική επίδραση των αναχωμάτων: Η ύπαρξη των αναχωμάτων, που κατασκευάστηκαν με βάση τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, απέτρεψε μεγαλύτερο μέρος του ωστικού κύματος από το να φτάσει στη Νέα Αγχίαλο.

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το protothema.gr για το περιεχόμενο του πορίσματος αναφέρουν ότι οι ειδικοί διαπίστωσαν «σοβαρές παραλείψεις των υπευθύνων σε ό,τι αφορά την ασφαλή φύλαξη των πυρομαχικών τα οποία ήταν αποθηκευμένα στην ύπαιθρο».

Φωτογραφίες του δορυφόρου Sentinel πριν και μετά τις εκρήξεις δείχνουν πως οι εκρήξεις που συγκλόνισαν την περιοχή και τους κατοίκους κατέστρεψαν τον υπέργειο χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών. Ωστόσο οι αποθήκες τύπου ΝΑΤΟ δεν επηρεάστηκαν

Σε κάθε περίπτωση η επίδοσή του πορίσματος στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Δένδια –πιθανότατα την Πέμπτη–, θα αποτελέσει την έναρξη της διαδικασίας για την απόδοση ευθυνών σε όσους δεν μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε πολεμικό σκηνικό.

Υπενθυμίζεται πως ήδη ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης απαλλάχθηκε των καθηκόντων του.

Αξίζει να αναφερθεί πως πηγές της κυβέρνησης συνέστησαν να μη διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα σχολιάζοντας τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο του πορίσματος.

«Για τη σοβαρή υπόθεση της πυρκαγιάς στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, η οποία ερευνάται, είναι καλό να μη διακινούνται πρόωρα συμπεράσματα που ενδέχεται να αποδειχθούν αβάσιμα», διαμήνυαν από την κυβέρνηση την Τρίτη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Mega.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αυτοψία στην αποθήκη πυρομαχικών της Νέας Αγχιάλου και συγκεκριμένα στο σημείο όπου βρίσκονταν στοιβαγμένες οι βόμβες που εξερράγησαν την περασμένη Πέμπτη, με τους ελέγχους να συνεχίζονται, τις επόμενες ώρες, τόσο στους εξωτερικούς χώρους του στρατοπέδου όσο και στις αποθήκες που φυλάσσονται τα ειδικά όπλα των F-16.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στόχος είναι να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία στο πλαίσιο της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που παρήγγειλε για το περιστατικό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν άλλωστε πως τα συμπεράσματα της ΕΔΕ θα λειτουργήσουν ως «οδικός χάρτης» για την ανανέωση των σχεδίων πυρασφάλειας καθώς και των πρωτοκόλλων φύλαξης και αποθήκευσης των πυρομαχικών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...